Woning uitbreiden? 5 alternatieven voor meer ruimte

Wie zijn woning wenst uit te breiden is op zoek naar een manier om meer plaats te creëren. Meestal vindt de woninguitbreiding plaats op het terras of in de tuin. Wij geven een aantal voorbeelden hoe je een uitbreiding kan voorzien.

Aanbouw of uitbouw

Een aanbouw is meestal een uitbouw tegen de bestaande woning. De zitruimte of de keuken uitbouwen biedt de mogelijkheid om het woonvolume op het gelijkvloers gevoelig te vergroten. Populair zijn de gemetste aanbouw of de uitbouw in houtskeletbouw. Voorwaarde is dat er in de tuin voldoende plaats is en dat het wettelijk toegestaan is om het bestaand woonvolume uit te breiden. Meestal komen er grondwerken en funderingswerken aan te pas tijdens de opbouw van de uitbreiding waardoor deze oplossing zeer duurzaam is maar ook duur.

Voorbeeld van een aanbouw of uitbreiding van de bestaande woning

Veranda

Als alternatief en een stuk goedkoper dan een gemetste aanbouw is de plaatsing van een veranda. Veranda’s kunnen dienst doen als leefveranda of woonveranda en zijn een volwaardige uitbreiding van de bestaande woning. De veranda is meestal een zelfdragende structuur en bestaat uit een mix regels en stijlen in aluminium, hout of pvc. Het is perfect mogelijk om de stijl van de veranda aan te passen aan de stijl van de bestaande woning. Populair zijn de moderne veranda, klassieke veranda maar ook de landelijke veranda’s zijn populair. Meestal wordt de veranda op een bestaand terras geplaatst waardoor er geen extra funderingswerken nodig zijn.

Voorbeeld van een moderne leefveranda

Terrasoverkapping of pergola

De terrasoverkapping kan dienst doen als zonwering maar ook als extra zit- en relaxruimte op het terras. Deze vrij goedkoper oplossing laat toe om je te beschermen tegen regen en wind. De terrasoverkapping kan zowel open als gesloten geplaatst worden. Meestal spreekt men van een pergola of een open veranda. Er bestaan een aantal soorten terrasoverkappingen, denk maar aan de aluminium terrasoverkapping met dakplaten in kunststof of glas, de lamellen terrasoverkapping of de overkapping met vouwdak. De terrasoverkapping kan aangebouwd worden of volledig vrijstaand geplaatst worden.

Voorbeeld van een open terrasoverkapping in aluminium

Tuinhuis of poolhouse

Samen genieten in een stijlvol tuinhuis in de tuin is ook een mogelijkheid om met familie en vrienden te relaxen. Er bestaan luxe tuinhuizen die fungeren als volwaardige leefruimte. Denk maar aan tuinhuizen of poolhouses met buitenkeuken, bbq-ruimte, wellness mogelijkheden ( sauna & spa ) enz… Wens je je gasten te laten verblijven, geen probleem. Je kan perfect gastenkamers voorzien met bijhorende badkamer en zitruimtes. Qua stijl zijn de mogelijkheden legio, denk maar aan landelijke tuinhuizen met rieten dak of moderne tuinhuizen met glazen wanden.

Voorbeeld van een modern poolhouse met leeffunctie

Tuinkamer of buitenverblijf

Wie wat meer ruimte in de tuin heeft, kan opteren om een mooie vrijstaande tuinkamer te plaatsen. Tuinkamers worden volledig op maat van de klant gemaakt en zijn een volwaardige leefruimte of leefcontainer voorzien van een zitruimte, badkamer en slaapkamers. Mooi zijn de houten tuinkamers of de doorzichtige tuinkamers in glas. Je kan de tuinkamer volledig integreren in de tuin, zonder dat deze te veel opvalt. Maak dan gebruik van veel natuurlijke materialen zoals een houten gevelbekleding en schrijnwerk in hout.

Voorbeeld van een tuinkamer of buitenverblijf in de tuin
Ook interessant