Van bad naar instapbad

Veel mensen denken pas na over het verbouwen van de badkamer op het moment dat het eigenlijk al te laat is. Ze zijn dan al een paar keer uitgegleden of ze hebben al geruime tijd moeite met in en uit het bad stappen. Het verbouwen van je badkamer is iets waar je niet te lang mee moet wachten, vooral vanuit het oogpunt van veiligheid. Zo’n verbouwing betekent bovendien altijd een verbetering. Want door de veiligheid in de badkamer te vergroten door middel van een inloopdouche of een instapbad kun je nog vele jaren in je woning blijven wonen. Op een veilige manier.

Offerte instapbad

De overstap van een gewoon bad naar een instapbad

De verschillen tussen een bad en een inloopbad zijn niet eens zo heel groot. Beide zijn verkrijgbaar met allerlei luxe features, zoals sterke waterstralen voor de massage, een verplaatsbare wand om het bad precies aan te passen aan je lengte, een afstandsbedieningen om al die features te bedienen, etc. En je kunt in een instapbad ook net zo gemakkelijk douchen als in een gewoon ligbad. Het enige verschil tussen een ligbad en een instapbad is dat er een deur in zit tot aan de grond. Daardoor hoef je niet in- en uit te stappen over de hoge rand van het bad.

Het gebruik van een instapbad

Met een instapbad met een deur tot aan de badkamervloer wordt voorkomen dat je bij het in- en uit het bad stappen uitglijdt op de bodem van het bad. Een instapbad wordt wel iets anders gebruikt dan een gewoon bad. Bij een instapbad moet je in het bad stappen, de deur sluiten en gaan zitten voordat je het water er in laat lopen. En als je klaar bent met baden moet je er eerst het water uit laten lopen voordat de deur open kan. Als je dat niet in deze volgorde doet loopt de hele badkamer onder water. Voor het overige werkt een instapbad precies hetzelfde als een gewoon ligbad.

Offerte instapbad

Douchen in een instapbad

Net zoals een gewoon ligbad is een instapbad uitstekend geschikt om te douchen. Tijdens het douchen laat je de deur van het bad open staan. Het water van het douchen loopt daardoor naar buiten en wordt opgevangen in een goot die om het bad heen is gebouwd. Douchen in een instapbad is veel veiliger dan in een gewoon bad. Je kunt door de drempelloze deur in en uit het bad stappen zonder het risico op vallen. En de bodem van het bad is antislip, dus er is geen kans dat je uitglijdt. Tijdens het douchen blijft de vloer van de badkamer blijft helemaal droog, misschien op wat spatwater na.

Offerte instapbad

Specialisten in het ombouwen van bad naar instapbad

In de ontwikkeling van badkamers is de afgelopen decennia veel geïnvesteerd door leveranciers van badkamer apparatuur. Daardoor kost een badkamerrenovatie tegenwoordig veel minder geld en kan een verbouwing heel snel plaatsvinden. Daarvan kun je alleen profiteren als je een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Als je denkt over je badkamer renoveren of het vervangen van bad naar instapbad kun je veel informatie krijgen door bij enkele bedrijven een offerte op te vragen. Dat maakt het gemakkelijker om een keuze te maken uit de verschillende kwaliteiten en kosten.

Extra veiligheid bij een verbouwing van bad naar instapbad

Je hebt al kunnen lezen dat een instapbad een veilige oplossing is voor mensen die wat minder goed te been zijn en die wat slechter kunnen bewegen. Door de lage instap is het gemakkelijk om in en uit het instapbad te stappen. En de antislip laag op de bodem van het bad zorgt ervoor dat je ook tijdens het douchen niet uitglijdt. Een deskundige leverancier, die bereid is om met je mee te denken, zal nog aanvullende suggesties doen om de veiligheid in je badkamer nog verder te verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan een thermostatische kraan. Met zo’n kraan is er geen risico dat je brandwonden oploopt, doordat het water te heet wordt. Stevige handgrepen aan de muren naast het instapbad zijn erg nuttig om te gaan staan na het baden. Die helpen dus om te voorkomen dat je dan alsnog ten val komt. Mocht je toch door duizeligheid een keer vallen, dan kan veiligheidsglas voorkomen dat je ernstige snijwonden oploopt. Gewoon glas breekt in grote stukken, waardoor je flinke snijwonden kunt krijgen. Veiligheidsglas breekt in duizenden stukje. Dat geeft wel veel rommel, maar je kun je er niet aan verwonden.

Subsidies voor het ombouwen van gewoon bad naar instapbad

Een verbouwing van bad naar instapbad wordt gestimuleerd door de Vlaamse overheid. Want die heeft er belang bij dat de inwoners van Vlaanderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Daarom kun je voor zo’n verbouwing een tegemoetkoming in de kosten krijgen. Eén van de bewoners van de woning moet 65 jaar of ouder zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Je kunt de Vlaamse Aanpassingspremie voor Ouderen aanvragen bij Wonen Vlaanderen. Deze is afhankelijk van het inkomen. Hij wordt aangevraagd nadat de verbouwing is afgerond.

Offerte instapbad

Ook interessant