Van douche naar instapbad

Indien je je douche wenst te vervangen door een instapbad, heb je zeker wat aan onze tips & advies.

Eén van de eerste dingen die thuis op latere leeftijd wat lastiger wordt is het douchen. Ouderen zijn vaak wat minder zeker. Ze vinden het moeilijk om het evenwicht te bewaren en zijn angstig om uit te glijden op een natte ondergrond. Ouderen die een keer zijn gevallen in de douche gaan het liefst meteen verhuizen naar een aangepaste woning. Maar dat is niet nodig. Door de douche te vervangen door een instapbad creëer je een veilige badkamer, waar je heerlijk in bad kunt. Ook als je wilt douchen kan dat vanuit een instapbad, want door de drempelloze ingang en de antislip bodem is zo’n bad tegelijkertijd een veilige douche.

De overstap van een douche naar een instapbad

Een instapbad is niets anders dan een ligbad of een zitbad met een deur. De deur zit in de zijkant van het bad en kan naar keuze linksom of rechtsom draaien. De deur reikt tot aan de bodem van de badkamer. Daardoor kun je heel gemakkelijk in en uit het bad stappen, zonder risico om te struikelen of uit te glijden. Vergeleken met een douche is een instapbad een grote verbetering, die ervoor zorgt dat je nog vele jaren in je woning kunt blijven wonen.

Offerte instapbad

Het gebruik van een instapbad

Een instapbad wordt iets anders gebruikt dan een gewoon bad. Bij een instapbad moet je in het bad stappen, de deur sluiten en gaan zitten voordat je het water er in laat lopen. Als je klaar bent met baden moet je het water uit het bad laten lopen voordat de deur open kan. Als je dat niet zo doet loopt het water de badkamer in. Verder werkt een instapbad precies op dezelfde manier als een gewoon zit- of ligbad. Naast de standaardmodellen zijn er hele luxe exemplaren te koop, sommige zelfs compleet met krachtige massagestralen en whirlpooltechnologie. Die zorgen ervoor dat je als herboren uit het bad stapt.

Douchen in een instapbad

Volgens sommige ouderen is het douchen in een instapbad prettiger dan in een gewone douche. Tijdens het douchen laat je de deur van het bad open staan. Het douchewater loopt door de deur naar buiten. Het wordt opgevangen in een goot die om het bad heen is gebouwd, dus de vloer van de badkamer blijft droog. Douchen in een instapbad is voor mensen die slecht ter been zijn veel veiliger dan in een gewone douche. Je kunt door de gelijkvloerse deur in en uit het bad stappen zonder het risico op vallen. De bodem van het bad is antislip, dus er is geen kans dat je uitglijdt.

Instapbad met douche

Specialisten in het ombouwen van douche naar instapbad

In de ontwikkeling van instapbaden is de afgelopen decennia veel geïnvesteerd door leveranciers van badkamer apparatuur. De meeste instapbaden kunnen daardoor op vrijwel elke plek worden ingebouwd. Een verbouwing kost ook niet meer zoveel tijd als vroeger. De meeste leveranciers zeggen een instapbad in 1 dag te kunnen plaatsen. Daarvoor moet je wel naar een gespecialiseerd bedrijf gaan. Als je nadenkt over het vervangen van de gewone douche door een instapbad kun je informatie verzamelen door bij enkele bedrijven offertes aan te vragen. Op die manier vind je het meest gemakkelijk een bedrijf dat bij jou past.

Offerte instapbad

Extra veiligheidsmaatregelen voor een instapbad

Door de drempelloze instap in een instapbad en de antislip bodem blijkt in de praktijk dat een instapbad een uitstekend alternatief is voor een gewone douche. Senioren kunnen het bad gebruiken als veilige douche en als bad. Maar er zijn nog meer producten die de veiligheid in de badkamer vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een thermostatische kraan. Daarmee kun je voorkomen dat er te heet water op je lichaam komt, waardoor je zou kunnen verbranden. Bij zo’n kraan wordt de temperatuur van het water vooraf ingesteld. De kraan zelf wordt nooit warmer dan het water.

Andere onmisbare hulpmiddelen voor senioren in de badkamer zijn stevige handgrepen aan de muren. Die worden gebruikt om op te steunen bij het gaan zitten en opstaan in het instapbad. Door de handgrepen op een geschikte hoogte te plaatsen kunnen ze ook worden gebruikt tijdens het douchen, zodat je je vast kunt houden als je onverhoopt duizelig wordt. Als je ondanks al die voorzorgsmaatregelen toch een keer valt kan veiligheidsglas in de afscheiding tussen de badkamer en het instapbad ernstige schade voorkomen. Veiligheidsglas breekt in duizenden kleine stukjes, maar je kunt je daaraan niet snijden.

Financiële hulp bij het ombouwen van douche naar instapbad

Een instapbad zorgt ervoor dat de veiligheid in de badkamer sterk toeneemt, zodat senioren nog vele jaren in hun woning kunnen blijven wonen. Het is één van de maatregelen die door de Vlaamse overheid worden ondersteund. Als je een instapbad plaatst kun je daar een financiële tegemoetkoming voor krijgen, de Vlaamse Aanpassingspremie voor Ouderen. De maximale tegemoetkoming is € 1.250, maar de hoogte is onder meer afhankelijk van je inkomen. Je kunt de Vlaamse Aanpassingspremie voor Ouderen aanvragen nadat het instapbad is geïnstalleerd bij Wonen Vlaanderen.

Offerte instapbad

Ook interessant