Een instapbad kopen? Prijs, voor- en nadelen

Als het als senior lastig begint te worden om in en uit het ligbad te stappen kun je kiezen voor een aantal oplossingen. De eerste is het ligbad te laten vervangen door een inloopdouche. Maar als je graag van het bad gebruik maakt is dat geen goede oplossing. Dan kun je er beter voor kiezen om het bestaande ligbad te vervangen door een instapbad. Dat is een bad met deur tot aan de vloer, zodat je niet meer over de hoge rand hoeft te stappen. Een derde mogelijkheid is een badlift. Daarmee kun je in het bestaande ligbad worden getild.

De kenmerken van een instapbad

Een instapbad is hetzelfde als een gewoon bad, maar dan met een deur tot aan de vloer. Door die deur kun je het bad inlopen. Dan doe je de deur dicht en laat het bad vollopen. Als je klaar bent met badderen laat je het bad leeglopen. Dan kan de deur weer open en kun je naar buiten stappen. De deur van een instapbad is 100% waterdicht. Net als bij een gewoon ligbad heeft een instapbad een overloop. Die wordt rondom het bad aangelegd, in plaats van in de holle wand van een ligbad.

Offerte instapbad

Douchen in een instapbad

Net zoals een gewoon ligbad is ook een instapbad uitstekend geschikt om te douchen. In dat geval laat je de deur open staan. Het water van het douchen loopt dan door de deur naar buiten en wordt opgevangen door de goot die om het bad heen is gebouwd. Douchen in een instapbad is superveilig. Je kunt door de drempelloze deur gemakkelijk in en uit het bad stappen. De bodem van het bad heeft een antislipcoating. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je uitglijdt. De vloer van de badkamer blijft helemaal droog.

Veel keuze in soorten instapbad

Er is in het assortiment instapbaden een grote keuze in modellen en afwerking. Je kunt kiezen voor een instapbad met het model van een ligbad en er is een instapbad als zitbad. Luxere varianten hebben een verschuifbaar voeteneinde, zodat je het bad met behulp van een afstandsbediening helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Ook massage door middel van waterstralen behoort tot de mogelijkheden. In feite kun je als senior met een instapbad van dezelfde weldadige luxe genieten als in een gewoon ligbad.

Offerte instapbad

De voordelen van een instapbad

Of een instapbad iets voor jou is hangt af van je persoonlijke situatie. Als je als senior niet meer in staat bent om lang onder een douche te staan is een instapbad wellicht een goede oplossing. Ook als je last hebt van aandoeningen waarbij warm water verlichting geeft, is het de overweging waard om een instapbad aan te schaffen. Een instapbad is gemakkelijk toegankelijk, ook als je slecht ter been bent. En wie niet in het bad wil zitten kan het met de deur open gebruiken als gewone douche.

De nadelen van een instapbad

Een gewoon ligbad wordt gevuld met warm water voordat je in het bad stapt. En je kunt het ligbad leeg laten lopen nadat je uit het bad bent gestapt. Bij een instapbad moet je er rekening mee houden dat je tijdens het vullen van het bad en tijdens het laten leeglopen van het bad moet blijven zitten. Want als er water in het bad zit kan de deur niet open zonder dat de hele badkamer onder water loopt. Dat betekent dat er bij het inbouwen van het bad rekening mee moet worden gehouden dat het bad snel gevuld moet worden en ook weer snel leeg moet kunnen lopen.

Offerte instapbad

Wat kost een instapbad

Het prijsverschil tussen de verschillende soorten instapbaden is enorm groot. Als je weet naar welk soort bad je op zoek bent is het verstandig om bij minimaal drie leveranciers een offerte aan te vragen, zodat je de prijzen kunt vergelijken. Om je een idee te geven van de prijzen van de verschillende baden geven we in de volgende tabel een indicatie van de prijzen, afhankelijk van de uitvoering. Let wel: het gaat hier om instapbaden met standaard faciliteiten, dus zonder masserende waterstralen of dergelijke features. De afwerking van tegelwanden etc. is ook niet meegerekend.

Soort instapbad Prijs geplaatst

Standaard instapbad

 €1.800

Luxe instapbad

 €4.300

Hoog zitbad met deur

 €1.900

* prijzen zijn inclusief BTW

Subsidies voor het ombouwen van ligbad naar instapbad

Door een verbouwing van bad naar instapbad kun je langer blijven wonen in je woning. Dat is prettig voor jezelf, en wordt ook gestimuleerd door de Vlaamse overheid. Daarom kun je voor zo’n verbouwing een tegemoetkoming in de kosten krijgen. Om hier gebruik van te maken moet minstens één van de bewoners van de woning 65 jaar of ouder zijn. Je kunt de Vlaamse Aanpassingspremie voor Ouderen aanvragen bij Wonen Vlaanderen. Deze premie is afhankelijk van het inkomen en wordt aangevraagd nadat de verbouwing is afgerond.

Offerte instapbad

Ook interessant