Van bad naar inloopdouche: tips & advies

Foto: Practicomfort

Wie als woningkoper van een jaar of dertig een huis gaat kopen denkt nog niet altijd na over de verdere toekomst. Zo’n huis wordt gekocht en het wordt verbouwd, zodat het helemaal voldoet aan de wensen van dat moment. Vaak maakt een badkamer met een ligbad deel uit van die comfortwensen. Maar als je ouder wordt kan een bad voor problemen gaan zorgen. Want op oudere leeftijd wordt het lastiger om in en uit het bad te stappen. Op dat moment is het een goed idee om de badkamer te verbouwen van bad naar inloopdouche.

Populaire verbouwing: van bad naar inloopdouche

Een verbouwing van bad naar inloopdouche is erg populair onder senioren. Meestal kan dat in 1 dag worden gerealiseerd. In principe zou je dus in de ochtend nog een bad kunnen nemen en in de avond al onder de nieuwe douche kunnen staan. Leveranciers hebben goed geanticipeerd op die ontwikkeling. Er bestaan tegenwoordig prachtige modulaire systemen waarmee heel snel van bad naar inloopdouche kan worden verbouwd, zelfs op hele kleine oppervlakken. Senioren hoeven dus niet bang te zijn dat er te weinig ruimte is voor een inloopdouche op de plek van hun bad.

Offerte inloopdouche

Een veilige inloopdouche heeft geen drempel

Veilige inloopdouche met zeer lage instapUiteraard is de beschikbare ruimte wel bepalend voor de mogelijkheden. Bij een verbouwing van bad naar inloopdouche wordt eerst geprobeerd om een oplossing te realiseren die helemaal drempelloos is. Veilig douchen is en blijft zeer belangrijk.

Als dat niet kan komt de vloer van de douchebak ongeveer even hoog te liggen als de vloer van de badkamer. Er blijft dan nog een kleine drempel over – hooguit enkele centimeters – om in de douchecabine te kunnen stappen. Zo’n drempel is nauwelijks een hindernis, maar als dat toch een probleem is kun je een drempelprofiel laten plaatsen. Dan kun je als het moet zelfs met een rolstoel de douchecabine bereiken.

Extra voorzieningen bij een verbouwing van bad naar inloopdouche

Als je de badkamer laat verbouwen van bad naar inloopdouche is dat een goede gelegenheid om meteen andere aanpassingen te laten doen. De nieuwe vloer van de inloopdouche heeft al een antislipcoating. Het is verstandig om ook de rest van de badkamervloer van zo’n coating te voorzien. Stevige beugels zijn ook handig. Misschien heb je ze nog niet direct nodig, maar als je verwacht dat het staan onder de douche op den duur problematisch gaat worden, is het goed om in elk geval alvast een paar stevige handvatten te laten plaatsen.

Als staande douchen problematisch wordt kun je gebruik maken van een douchekruk. Dat is een los krukje dat je mee kunt nemen de douche in. Handiger is een douchezitje dat tegen de muur kan worden opgeklapt. Dan hoef je niet te slepen met een stoel of kruk. Zo’n opklapbare kruk zit niet in de weg voor degenen die staande willen douchen. Een douchezitje aan de muur moet wel stevig vastzitten en stabiel aanvoelen. Kies daarom altijd voor een type dat is voorzien van opklapbare pootjes. Dat geeft een groter gevoel van veiligheid.

Offerte inloopdouche

Van bad naar inloopdouche in 1 dag

Het is vaak al mogelijk om het bad in 1 dag te laten vervangen door een inloopdouche. Dat wil zeggen: de verbouwing gebeurt in 1 dag. Voorafgaand komt er een adviseur langs om de verbouwing te bespreken en je wensen te inventariseren. Hij zal de bestaande badkamer bekijken en deze nauwkeurig opmeten. Daarna wordt de inloopdouche bij de leverancier helemaal op maat gemaakt. Op de dag van de verbouwing komen de monteurs langs. Zij beginnen met het oude bad heel voorzichtig te verwijderen. Daarna wordt de nieuwe inloopdouche geplaatst. Tenslotte wordt de douche helemaal stofvrij en schoon gemaakt.

De kosten van een inloopdouche

De prijzen van een verbouwing van bad naar inloopdouche kunnen behoorlijk verschillen. Dat hangt vooral af van de luxe waarvan je de nieuwe inloopdouche wilt voorzien, maar ook van de verschillende leveranciers. Vraag daarom altijd bij minimaal drie leveranciers een offerte op. Dan kun je de prijzen en uitvoeringen vergelijken. In de onderstaande tabel geven we een indruk van de gemiddelde prijzen uitgaande van de soort uitvoering.

Soort inloopdouche Prijs geplaatst

Op tegelvloer met basic wanden

 €1.300

Douchebak op tegelvloer met basic wanden

 €1.400

Op tegelvloer met luxe wanden

 €3.750

Douchebak op tegelvloer met luxe wanden

 €3.950

* prijzen zijn inclusief BTW

Subsidies voor het verbouwen van bad naar inloopdouche

Door een verbouwing van bad naar inloopdouche kun je veel langer blijven wonen in je woning. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar wordt ook gestimuleerd door de Vlaamse overheid. Daarom kun je voor zo’n verbouwing een tegemoetkoming in de kosten krijgen. Om hier gebruik van te maken moet minstens één van de bewoners van de woning 65 jaar of ouder zijn. Je kunt dan de Vlaamse Aanpassingspremie voor Ouderen aanvragen bij Wonen Vlaanderen. Deze premie is afhankelijk van het inkomen en moet worden aangevraagd nadat de verbouwing is afgerond.

Offerte inloopdouche

Ook interessant