Veilig douchen? Zo herken je een veilige inloopdouche

Veilig douchen? Hoe herken je een veilige inloopdouche of douchecabine?

De douche is de plek in huis waar je het snelst een ongeval kunt krijgen, vooral als je al wat op leeftijd bent. Een valpartij doordat je uitglijdt is één van de meest voorkomende ongelukken. Dat loopt vaak wel goed af en levert hooguit een paar blauwe plekken op. Maar soms heb je minder geluk en moet je voor een behandeling naar het ziekenhuis. Veel van deze ongelukken zijn te voorkomen door voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen. Welke maatregelen voor jou van toepassing zijn hangt van je persoonlijke situatie af.

Een veilige inloopdouche zonder gladde vloeren

De vloer van de douchebak kan als hij nat wordt spiegelglad worden, vooral als er resten zeep of shampoo worden weggespoeld. Uitglijden, struikelen en vallen… behoren tot de mogelijkheden met alle gevolgen vandien…

Met een speciale antislipcoating of antislipmat kun je dat voorkomen. Als je een inloopdouche laat plaatsen is de douchebak standaard al uitgevoerd met een antislipbodem. In een bestaande douchebak kan een antislipcoating op een later moment worden aangebracht.

Ook de vloer rondom de douchebak kan glad worden als hij nat wordt. Dat is te voorkomen door er een antislipmat op te leggen. Je kan keramische vloertegels ook behandelen met een antislip spray.

Offerte inloopdouche

Een veilige douchecabine met lage opstap

In de meeste badkamers ligt de vloer van de douchebak ongeveer op hetzelfde niveau als de vloer van de badkamer. Om in de douchebak te stappen moet je eerst over de rand van de douchebak stappen. Die is niet zo heel hoog, maar als je wat ouder wordt en misschien wat minder zeker van jezelf, kan dat een behoorlijke hindernis zijn. Als je een inloopdouche laat plaatsen heb je geen last meer van die drempel, want loopt de douchevloer gewoon door naar de badkamervloer. Je geniet van een inloopdouche zonder opstap. Je kunt in een bestaande douche een drempelprofiel laten plaatsen. Dat is een profiel waarmee je veilig in de douche kunt stappen.
Veilige inloopdouche met zitbank

In een veilige inloopdouche heb je overal steun

Behalve dat je kunt uitglijden tijdens het douchen is er ook kans dat je het evenwicht verliest, bijvoorbeeld wanneer je zeep in je ogen krijgt. Door het laten plaatsen van muurbeugels heb je de mogelijkheid om je goed vast te houden. Zelfs als je duizelig of onwel wordt hoef je niet te vallen. Als het lastig is om staande te douchen kun je kiezen voor een douchekruk. Dat is een krukje dat je mee kunt nemen de douche in. Als je al een verrijdbare toiletstoel hebt kun je die ook gebruiken om op een veilige manier zittend te douchen.

Het meest handig voor het douchen is echter een douchezitje dat tegen de muur kan worden opgeklapt. Een opklapbaar douchezitje voorkomt dat je moet slepen met een stoel. Het zit ook niet in de weg als er mensen staande willen douchen. Bij een douchezitje aan de muur is aandacht voor stevigheid erg belangrijk. Kies daarom bij een opklapbaar douchezitje altijd voor een type dat is voorzien van opklapbare pootjes. De stevige constructie zorgt voor veel stabiliteit en geeft dus een groter gevoel van veiligheid.

Stevige beugels in een veilige inloopdouche

Wie niet meer zo goed ter been is zal de badkamer steeds vaker gebruiken met behulp van een stoel. Om op een veilige manier te kunnen zitten en opstaan van die stoel moet je je goed kunnen vasthouden. Het is geen goed idee om daar de douchestang of het zeepbakje aan de muur voor te gebruiken. Die lijken wel goed vast te zitten, maar in de praktijk kunnen ze gemakkelijk afknappen. Zorg er daarom voor dat je stevige beugels aan de muur laat maken. Dan weet je zeker dat die sterk genoeg zijn.

Offerte inloopdouche

Veiligheidsglas

Je kunt allerlei maatregelen nemen om glij- en valpartijen in een douche te voorkomen, maar het kan natuurlijk toch altijd een keer misgaan. Ook dan moet de schade zoveel mogelijk worden beperkt.

Dat kan door het glas in de douchewanden te laten vervangen door veiligheidsglas. Dit soort glas is gehard glas. Als je daar tegenaan valt breekt het misschien wel, maar dan raak je niet gewond door grote glasscherven.

Thermostatische kraan

Een andere aanbeveling is een thermostatische kraan. Die zorgt ervoor dat het water nooit zo heet is dat je je er aan kunt verbranden. Met de thermostatische kraan kan je zelf je gewenste temperatuur instellen. De temperatuur van het water blijft steeds hetzelfde.

Douchecabine met zitbank

Langdurig rechtstaan tijdens het douchen, kan voor mensen die wat ouder zijn of moeilijk te been zijn lastig worden. Zij willen liever neerzitten tijdens het douchen. Dan kan je opteren voor een inloopdouche met zitbank. Het zitje bestaat uit kunststof en is makkelijk te reinigen en onderhouden. Er bestaat ook speciaal aangepast sanitair dat het mogelijk maakt om je al zittend te wassen. De douchekop met handgreep wordt ter hoogte van het zitje geplaatst en niet op stahoogte.

Offerte inloopdouche

Samengevat: hoe herken je een veilige inloopdouche

In dit artikel is uitgelegd hoe je een veilige inloopdouche kunt herkennen. Dat vatten we hier nog even kort samen. Zorg ten eerste voor een vloer waarop je niet kunt uitglijden. Dat kan door de douchevloer met een antislipcoating te laten behandelen. Zorg verder voor een lage instap, voldoende stevige steunen en een douchezitje. Aanvullend kun je nog denken aan een naar buiten draaiende douchedeur voor extra ruimte in de douchecabine. Een goede ventilatie voorkomt dat er veel condens ontstaat op de muren. En tenslotte: laat geen kleren op de grond slingeren, want ook daardoor kun je uitglijden of struikelen.

Veilig douchen binnen 1 dag?

Wens je je oud bad of oude douchecabine te laten vervangen door een inloopdouche? Dat is mogelijk. Wist je dat je zeer snel terug veilig kan douchen? Het is mogelijk om een nieuwe douchecabine binnen 1 dag te laten plaatsen door een ervaren monteur zonder veel breek- en kapwerk.

Prijs veilige douche laten installeren

Aangezien elke badkamer of doucheruimte anders is, wordt het moeilijk om richtprijzen te geven. Elke badkamer heeft een andere afmeting, een andere badkamer afwerking en invulling van sanitair en badkamermeubelen. Daarom raden we aan om een vrijblijvende offerte aan te vragen via onze website. Je ontvangt een prijsvoorstel volledig op maat van jouw wensen.

Offerte inloopdouche

Ook interessant