Crepi met steenmotief: technieken, prijs, voor- en nadelen

Voorbeeld van een gevel in crepi met steenmotief, niet te onderscheiden van echt voegwerk

Veel mensen houden van baksteen, voornamelijk het traditioneel baksteenmotief. Maar soms is het niet altijd mogelijk om een nieuwe of bestaande muur met zichtbare baksteen te renoveren en te isoleren. Veelal zal men de oude muur isoleren en voorzien van een gewone gladde pleisterlaag of crepi. Maar toch is het mogelijk om een steenmotief te voorzien in pleisterwerk.

Reeds in de middeleeuwen gebruikt

Het aanbrengen van motieven en tekeningen in pleisterwerk is reeds sinds de middeleeuwen in gebruik. Het bepleisteren diende om bouwmaterialen te beschermen tegen schade en doorslag van vocht. Begin 21e eeuw is het heruitgevonden door Dimitri Vervaet van DIMK om te kunnen aanbrengen op isolatie, en wordt het meestal uitgevoerd met een motief van baksteen.

Wanneer wordt deze techniek toegepast?

 • Als men een steenmotief wenst op nieuw aangebrachte buitengevelisolatie
 • Bij nieuwbouw of op bestaande muren een baksteenlook of natuursteen motief creëren

Technieken crepi met baksteenmotief

Het aanbrengen van een steenmotief op pleisterwerk kan op diverse manieren. De systemen worden meestal op buitenisolatie aangebracht.

De meest gebruikte zijn:

 1. Het inkrassen van voegen in de pleister
 2. Het aanbrengen mallen in het nog verse pleister met het motief van metselwerk, nadien te verwijderen na uitharding van de mortel

De technieken of systemen die vandaag worden aangeboden zijn doorgaans gelijkwaardig in kwaliteit en zijn beschikbaar in diverse baksteen-metselwerk motieven en structuren.

Zo kan je kiezen tussen een uitzicht van vlak- en modern metselwerk en/of een verouderd oud-metselwerk verband, eigenlijk heb je een eindeloze keuze in motieven, uitzicht en kleuren. Zowel met minerale bindstof of organische bindstof. ( mineraal-kalei of kunsthars-kalei )

Onderstaande systemen zijn gerangschikt volgen waarde in het belang van de consument op uiterlijk, kwaliteit, prijs, enz…

Offerte crepi met steenmotief

1. Het gebruik van mallen om het motief van metselwerk te vormen


In een speciaal ontwikkelde mortel die op de isolatie en het wapeningsnet is aangebracht worden de mallen ingedrukt. De mallen worden na 24 uur verwijdert, pas dan kan men overgaan tot het uitvoeren van de mineraal gebonden kaleiwerken. Deze werken zijn ook mogelijk met een kunsthars-kalei en worden in meerdere lagen aangebracht. Dit systeem wordt verdeeld door DIMK.

Voordelen

 • Gemakkelijk systeem;
 • Hoge kwaliteit;
 • 300 minerale kalei-kleuren;
 • Meer dan 1000 kunsthars kalei-kleuren;
 • Mooie afwerking

Nadelen

 • Freestylen minder mogelijk

Prijs

 • Vanaf €140 / m²
Voorbeeld van een gevel in crepi met steenmotief, niet te onderscheiden van echt voegwerk

2. Het inkrassen van voegen in de aangebrachte pleister

Na het aanbrengen van het wapeningsnet op de isolatie wordt een pleister aangebracht die tijdens de bindingstijd ( uitharden ) wordt bewerkt door inkerven of inkrassen van de voegen. Na het uitharden van de mortel kan men overgaan tot het uitvoeren van de kunsthars-kalei of kan men meerdere lagen schilderwerk aanbrengen.

Voordelen

 • Gemakkelijk systeem;
 • Hoge kwaliteit;
 • Meer dan 1000 kunsthars kalei kleuren;
 • Freestylen mogelijk;
 • Mooi afgewerkt

Nadelen

 • De prijs, is tot 40% duurder dan een uitvoering in vlakke crepi

Prijs

 • Vanaf €180 / m²

Offerte crepi met steenmotief

3. Inkrassen van voegen en voegsel

Een derde manier is het inkerven van voegen in een gekleurde pleisterlaag om deze nadien op te voegen in de gewenste kleur. Eens er een gekleurde pleisterlaag is aangebracht op de isolatie wordt in de pleisterlaag een metselwerk-patroon gekerfd. Eens deze pleisterlaag is uitgehard kan je overgaan tot het traditioneel opvoegen in de gewenste kleur van voegsel. Hier is geen producent gekend, in het algemeen word gewerkt met een gekleurde cementmortel van diverse merken.

Voordelen

 • De prijs, in vergelijking met betonstrips

Nadelen

 • Uitzicht van een betonstrip ( glad )

Prijs

 • Vanaf €180 / m²

4. Het kleven van een papieren raster op de reeds uitgeharde pleister

Op de aangebrachte isolatie met wapeningnet, wordt een pleisterlaag aangebracht. Eens deze is uitgehard en droog is kan men overgaan tot het kleven van een papieren zelfklevend rooster dat dient om de onderliggende pleisterlaag te beschermen bij het aanbrengen van crepi. Dit rooster heeft de vorm van metselwerk. Eens de crepi is uitgehard worden de papieren roosters verwijderd.

Voordelen

 • De prijs: in vergelijking met steenstrips

Prijs

 • Vanaf €150 / m²

Voor- en nadelen crepi met steenmotief

Aangezien er een grote diversiteit is aan uitvoeringsmogelijkheden zijn niet alle voor- en nadelen vergelijkbaar van diverse aangeboden alternatieve crepi met steenmotief systemen. De aanbieders van de uitvoeringen die niet optimaal behoren tot dit vergelijkbare domein, van gangbare crepi of kalei-uitzicht worden verder niet besproken. Om deze reden gaan we ons beperken tot de twee belangrijkste aanbieders: het inkerven van voegen in de pleister en het indrukken van mallen in de verse pleister om na uitharding het motief van het metselwerk te bekomen die we nadien afwerken met de gewenste kleur van kalei.

Offerte crepi met steenmotief

Crepi met steenmotief of steenstrips ?

Je kan eigenlijk geen vergelijking maken, met steenstrips bekom je hetzelfde uitzicht van de baksteen verwerkt als gevelsteen. Het verschil is de dikte, de steenstrip wordt op de isolatie gekleefd en de gevelsteen wordt voor de isolatie aangebracht. Pas op het moment dat je een vergelijking maakt met, indien de steenstrips verwerkt zijn op de isolatie en nadien zouden afgewerkt worden met een kalei laag, zijn er vergelijkingen mogelijk waarbij crepi met steenmotief steeds de winnende partij zou zijn.

Hoeveel kost crepi met steenmotief?

Gevel renoveren met crepi met steenmotief of een nieuwe gevel met isolatie en pleisterwerk met baksteenmotief laten plaatsen? Op zoek naar een betrouwbare aannemer van crepi met gevelsteenmotief? Vraag hier uw gratis offertes aan. Vergelijk hier tot 4 prijzen bij vakmannen uit je buurt.

Offerte crepi met steenmotief

Ook interessant