Prijs gevelbekleding: tips & advies

Geïnteresseerd in de prijs van gevelbekleding? Ontdek hier uit welke soorten gevelbekleding je kunt kiezen en wat de prijs ervan is per vierkante meter.

Wat kost gevelbekleding per m²

Prijzen zijn inclusief plaatsing en BTW maar exclusief isolatie:

Prijs gevelbekleding
Soort gevelbekleding Prijs per m²
Gevelpleister (cement, minerale pleister…) € 35 – € 55
Hout € 100 – € 145
Thermowood € 85 – € 125
Kunststof € 75 – € 120
Metaal € 100 – € 150
Steenstrips € 120 – € 150

Offerte gevelbekleding

Prijsverschillen gevelbekleding

De prijsverschillen tussen de diverse soorten gevelbekleding zijn vrij groot. Dat komt onder andere door het grote aanbod aan soorten en afwerkingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit tientallen soorten hout (variërend van Thermowood tot tropisch hardhout) en talloze soorten kunststof gevelpanelen. Thermowood is over het algemeen het goedkoopst, hardhout het duurst. Kunststof gevelbekleding is relatief goedkoop, afhankelijk van het soort kunststof en de gewenste afwerking.

Gevelbekleding in hout

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van gevelbekleding?

Bij het bepalen van de offerteprijs zal de aannemer rekening houden met de volgende zaken:

  • De conditie van de gevel (moeten er nog herstelwerken plaatsvinden?)
  • Is isolatie gewenst?
  • Grootte van de gevel
  • Type gevelbekleding (hout, kunststof, metaal, steenstrips, enz.)
  • Algehele moeilijkheidsgraad van het project (bereikbaarheid, vorm en type gevel)

Geventileerde luchtspouw: een must

Ben je van plan om zelf een houten of kunststof gevelbekleding te plaatsen, respecteer dan altijd de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant. Zo moet je in de meeste gevallen een luchtspouw van enkele centimeters aanhouden tussen de gevelafwerking en het isolatiemateriaal. Door deze luchtspouw is de gevel goed geventileerd en blijft het isolatiemateriaal droog. Hoe droger het isolatiemateriaal, des te beter de thermische isolatie.

Opbouw van gevelbekleding met isolatie

Kies voor buitengevelisolatie

Is de buitengevel nog niet geïsoleerd, kies bij renovatie dan ook meteen voor buitengevelisolatie. Je bespaart er flink wat energie mee en daarnaast kom je ook nog eens in aanmerking voor een interessante premie van de netbeheerder. Reken op een extra kost van € 25 tot € 35 per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de gewenste dikte.

Welk type gevelbekleding is het goedkoopst?

Laat je de gevel cementeren of bepleisteren, dan ben je over het algemeen het goedkoopst uit. Reken op een kostprijs van € 35 tot € 55 per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van het type pleistermateriaal en de gekozen afwerking. Cementeren is het goedkoopst, een afwerking met minerale krabpleister het duurst.

Gevelbekleding met vezelcementleien en buitengevelisolatie
Tip: Hou bij het kiezen van de gevelbekleding niet alleen rekening met de prijs, maar ook met het onderhoudsgemak en de levensduur. Trespa gevelplaten bijvoorbeeld zijn duurder in aanschaf dan houten sidings, maar vergen nauwelijks onderhoud en gaan een leven lang mee.

Vergelijk prijzen en bespaar op de renovatiekosten

Bovenstaande gevelbekledingsprijzen zijn slechts indicaties. Wil je exact weten wat gevelrenovatie je je gaat kosten, vergelijk dan een aantal verschillende offertes met elkaar. Door prijzen met elkaar te vergelijken kun je tot soms wel honderden euro’s besparen.

Offerte gevelbekleding

Ook interessant