Gevel renoveren met spuitkurk: voordeel, prijs & toepassingen

Spuitkurk leent zich perfect als gevelbekleding bij gevelrenovaties. Maar wat is het, waarom spuitkurk toepassen en wat kost het? Ontdek alles over gespoten kurk.

Wat is het?

Spuitkurk is een gevelcoating op basis van kurk, acrylaathars, oliën en kleurpigmenten. Kurk is een natuurlijk product, vervaardigd uit de kurkeik, dat gebruikt kan worden bij gevelrenovaties. Spuitkurk wordt tegen bestaande gevels gespoten d.m.v. een spuitpistool in de gewenste dikte, korrelgrootte, dikte en kleur. Gespoten kurk is heel populair bij gevelrenovaties omwille van de waaier aan voordelen en toepassingen.

Waarom spuitkurk?

Spuitkurk leent zich ideaal om te gebruiken als afwerking van bestaande gevels. Het is een soort gevelbekleding dat alle oneffenheden in de bestaande gevel wegwerkt. Het geeft je gevel in een mum van tijd een totaal andere frisse look. Bovendien heeft natuurlijke kurk zowel een thermisch isolerende functie als akoestische functie.

Natuurvriendelijke gevelbekleding

De kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik, die ergens groeit in het zuiden van Europa. De kurkeik zal nooit gerooid worden omwille van zijn schors. De bast wordt om de zoveel tijd voorzichtig van de kurkeik ontdaan. Vervolgens worden er korrels van gemaakt. Daarom is het een natuurlijk en ecologisch product.

Offerte spuitkurk

Isolerende kurk en gevelrenovaties

Naast de traditionele gevelbekleding zoals crepi, crepi met steenmotief, sidings, plaatmateriaal, kalei, gevelbepleistering, steenstrips enz… vormt kurk een volwaardig alternatief. Dankzij de elastische werking van het product is het bijna niet onderhevig aan scheurvorming.  Ook de thermische eigenschappen zorgen voor minder energieverbruik. Spuitkurk wordt echter nooit toegepast als volwaardige gevelisolatie dat een spouwmuurisolatie kan vervangen. Wens je je gevel te isoleren, dan kan het materiaal wel tegen isolatieplaten aangebracht worden.

Korrelgrootte en dikte

Verschil vlakke muur en baksteen met spuitkurkHet materiaal kan in verschillende korrelgroottes of korreldiktes gespoten worden: fijne korrel, normale of standaard korrel en grove korrel. Over het algemeen wordt elke laag spuitkurk in een gemiddelde dikte van 1,5 mm – 3 mm gespoten. Er kunnen tot wel 3 lagen kurk gespoten aangebracht worden. De totale dikte van de lagen zal ook de isolerende waarde van de gevel bepalen. De totaaldikte wordt ook bepaald door in welke mate oneffenheden niet meer zichtbaar mogen zijn. Op een baksteen muur bijvoorbeeld zullen een aantal lagen spuitkurk de voegen totaal onzichtbaar maken.

Offerte spuitkurk

Voorbeeld van grijze spuitkurk met grove korrel

Prijs plaatsing

De gevelafwerking is vrij goedkoop t.o.v. bijvoorbeeld crepi omdat het snel aangebracht kan worden. Over het algemeen mag je een gemiddelde kost in acht nemen van +/- € 100 m² voor de plaatsing. Het is de staat van de ondergrond, het aantal m² benodigde spuitkurk, en/of de gevel reeds geïsoleerd is wat grotendeels de totaalprijs zal bepalen:

  • Spuitkurk op steenstructuur
    Is jouw gevel al geïsoleerd met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en is deze is goede staat, dan wordt spuitkurk rechtsreeks tegen de steenstructuur aangebracht. Reken hier een gemiddelde kostprijs van +/- € 80 m².
  • Spuitkurk op uitvlakkingslaag
    Is jouw gevel reeds geïsoleerd met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en is deze is minder goede staat, dan wordt de gevel eerst voorzien van een uitvlakkingslaag en wordt vervolgens de spuitkurk rechtsreeks tegen de uitvlakkingslaag aangebracht. Reken hier een gemiddelde kostprijs van +/- € 110 m².
  • Spuitkurk op uitvlakkingslaag en isolatieplaten
    Is de gevel in minder goede staat en niet geïsoleerd, dan zal men isolatieplaten tegen de gevel aanbrengen, deze voorzien van verschillende uitvlakkingslagen en vervolgens afwerken met spuitkurk. Reken hier een gemiddelde kostprijs van +/- € 150 m².

Offerte spuitkurk

Welke kleuren zijn beschikbaar

Kleuren spuitkurk

Gespoten kurk is gemiddeld in een 15 – 25-tal kleuren verkrijgbaar. Het kurkmengsel wordt van kleurpigmenten voorzien totdat de gewenste kleur bereikt wordt. Kies steeds een kleur dat past bij de stijl van de woning en de stijl van het schrijnwerk van de woning. Indien je niet goed weet welk kleur het best past, dan kan een 3D-simulatie van de woning gemaakt worden. Dit zal zeker jouw keuze makkelijker maken.

Toepassingen

De toepassing is heel groot. Denk maar als gevelrenovatie van baksteen muren of een houten gevelbekleding. Maar ook kan het tegen metaal gebruikt worden. Niet alleen is het geschikt voor buitengevels, maar het kan ook perfect op binnenmuren toegepast worden. Alsook kunnen daken van spuitkurk voorzien worden.

Spuitkurk onderhouden

Ten slotte hebben we het over het onderhoud. Spuitkurk is zeer onderhoudsvriendelijk en kan gewoon met de tuinslang of onder lichte hoge druk gereinigd worden. Kurk neemt geen water op waardoor het niet snel vuil zal worden.

Gespoten kurkPrijs spuitkurk vergelijken?

Nood aan een gevelrenovatie met spuitkurk? Op zoek naar een betrouwbare aannemers van gespoten kurk? Vraag hier uw gratis offertes aan. Vergelijk hier tot 4 offertes bij vakmannen uit je buurt.

Offerte spuitkurk