Goedkope huislift zonder schacht plaatsen: soorten, prijs & tips

Op zoek naar een lift voor thuis? In sommige gevallen is het niet mogelijk om een liftschacht te voorzien in een woning voor de plaatsing van een huislift. Zeker in bestaande woningen is er wel altijd een trap aanwezig, maar ruimte voor een liftschacht ontbreekt meestal waardoor een personenlift voor thuis niet mogelijk is. Maar niet getreurd, mensen met weinig plaats in huis hebben wel de mogelijkheid om een huislift te plaatsen. We geven tekst en uitleg.

Zelfdragende lift

Kleine liften voor thuis bestaan uit een zelfdragende constructie, er is geen dakopbouw, liftschacht of liftput benodigd. In het gamma compacte thuisliften, vallen ze onder de goedkoopste liften voor thuis waardoor het voor de meeste mensen financieel mogelijk is om de verdieping veilig te bereiken. Het is een stuk eenvoudiger de lift te gebruiken dan de plaatsing van een traplift en verhuizen hoeft niet. De kosten die je uitspaart als je dient te verhuizen of een nieuwe woning dient aan te kopen, wegen niet op tegen de aankoop van een huislift. Bovendien is een huislift een meerwaarde voor de woning. Daarom is de plaatsing van een huislift geen slechte investering.

Offerte huislift

Aandrijving

Aangezien er geen schacht aanwezig is, zijn de geleiders van de lift zichtbaar. De aandrijving van een kleine huislift kan elektrisch of hydraulisch zijn. Over het algemeen dien je er rekening mee te houden dat een huislift zonder schacht meer lawaai maakt dan een gewonen personenlift. Dat komt doordat er geen machinekamer aanwezig is of een liftput. Probeer daarom geen huislift in de slaapkamers te plaatsen. Vraag bij verschillende fabrikanten na hoeveel decibel de lift maakt en vergelijk.

Waar kan je een huislift zonder schacht plaatsen?

Om te beginnen is de plaatsing mogelijk in zowel bestaande woningen als bij nieuwbouw. De plaatsing in een nieuwbouw woning heeft als voordeel dat je de ruimte vooraf op het bouwplan kan voorzien, net als de opening in de vloer(en).

Je kan tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping een huislift plaatsen of tussen een verdieping en de zolderruimte. In bijna alle ruimtes kan je een huislift plaatsen. Meestal zal de beschikbare plaats de grootste doorslag geven waar je de personenlift best plaatst. Ook de toegankelijkheid tot de ruimte waar de lift staat zal doorslaggevend zijn.

Let wel op dat het aantal verdiepingen dat een kleine huislift zonder schacht kan overbruggen meestal tot 1 verdiep beperkt is. Wens je meerdere verdiepingen te overbruggen, kies dan voor de plaatsing van een personenlift of huislift mét zelfdragende of gemetste liftschacht. Voorwaarde om een huislift te plaatsen is dat je genoeg plaats hebt om de lift te plaatsen.

Offerte huislift

Opening voor de huislift

Om een huislift te kunnen plaatsen, dien je een opening te hebben / maken. Wij sommen de mogelijkheden op.

 1. Bestaand trapgat gebruiken

  Mag je de bestaande trap verwijderen en een huislift in het bestaand trapgat plaatsen? Neen, over het algemeen is een trap verplicht voor de brandveiligheid en kan je dus een bestaand trapgat niet gebruiken om een huislift in te plaatsen. Je mag wel een extra trap op een andere plaats voorzien.

 2. Trappenhuis gebruiken

  Je kan een huislift zonder schacht wel plaatsen in een trappenhuis, indien daar voldoende plaats is uiteraard. Rondom de huislift kan je dus perfect een trap plaatsen, maar in de meeste gevallen bij bestaande trappen is dit niet mogelijk. Dan wordt in een kamer een opening in de vloer gemaakt.

 3. Nieuwe opening maken

  Een ander alternatief is het creëren van een nieuwe opening in de bestaande vloer of bij een nieuwbouwwoning een opening te voorzien. Voorwaarde om een huislift te plaatsen is dat je genoeg plaats hebt om een gat te maken. Je dient minimum een opening van 65cm x 90cm te voorzien om de kleinste huislift zonder schat te kunnen plaatsen. De hefhoogte van de lift is meestal beperkt tot 300 cm.

  Er zullen extra kosten aangerekend worden voor het maken van de uitsparing in een bestaande vloer. Heb je een houten roostering, dan vallen de kosten redelijk mee, maar heb je een betonnen vloer, dan kan het maken van een opening in de bestaande vloer oplopen tussen €2.500 – €5.000. Hou ook rekening dat de bestaande vloerbekleding een deel opengebroken zal worden en dient afgewerkt te worden. Hou er rekening mee dat sommige verdelers van huisliften het trapgat niet standaard voorzien. Het kan zijn dat je hiervoor een aannemer in de buurt moet zoeken.

Offerte huislift

Soorten kleine huisliften zonder schacht

Ook al wordt geen gemetste schacht voorzien, toch biedt een goedkope huislift veel mogelijkheden. We sommen de soorten op:

 1. Open staande huisliften zonder schacht

  De eerste soort huislift is een kleine lift zonder cabine waarin je kan rechtstaan. De lift heeft geen schacht en is open voorzien van een glazen balustrade.

 2. Gesloten staande huisliften zonder schacht

  In deze lift kan je rechtstaan en is voorzien van een gesloten cabine. De lift heeft geen schacht.

 3. Open huisliften voor rolstoel zonder schacht

  Deze huisliften bieden de mogelijkheid om een rolwagen te plaatsen. De kleinste lift biedt enkel plaats voor de rolstoelgebruiker die ook de begeleider van de lift is.

 4. Gesloten huisliften voor rolstoel zonder schacht

  Dit zijn huisliften voorzien van een gesloten cabine zonder schacht waarin een rolwagen geplaatst kan worden mét of zonder begeleider. Grotere modellen bieden de mogelijkheid om een rolstoel én 1, 2 tot 3 extra personen te vervoeren.

Er bestaan ook huisliften met zelfdragende schacht, zonder dat er gemetst dient te worden. Er wordt een zelfdragende liftkooi in aluminium en glas gemaakt doorheen de opening in de vloer. Dit soort liften zijn een stuk duurder, maar kunnen meerdere verdiepingen bereiken, mét of zonder rolstoel.

Prijs huislift zonder schacht

De kosten voor de plaatsing van een huislift zonder schacht zijn een stuk voordeliger dan de plaatsing van een traditionele personenlift met gemetste schacht. Dat komt doordat er geen dakopbouw, machinekamer of liftput moet gemaakt worden.

De totaalprijs is afhankelijk van een aantal factoren, denk maar aan de grootte van de lift. Hoe meer personen de lift dient te vervoeren, hoe meer vermogen deze nodig heeft… hoe duurder. Kies je voor een gesloten of open cabine? Dient de lift al dan niet een rolstoel te vervoeren? Is een extra trapgat nodig of niet…

Over het algemeen dien je te rekenen een gemiddelde kost tussen €17.500 – €25.000 voor de plaatsing van een kleine huislift. Afhankelijk van de opties kan de kostprijs oplopen tot €40.000. Afhankelijk van uw wensen en benodigdheden, raden we aan een aantal offertes te vergelijken.

Offertes vergelijken

Op zoek naar een goedkope huislift? Vraag hier uw gratis offertes aan. Vergelijk hier tot 4 offertes bij betrouwbare huislift installateurs uit je buurt.

Offerte huislift

Ook interessant