Een laadpaal thuis plaatsen: prijs, soorten & tips

Wens je jouw elektrische wagen op te laden? Dan kan dat aan het stopcontact of aan een laadpaal. Wij leggen je alles uit over thuisladen van EV.

Hoe een elektrische wagen thuis opladen?

Je hebt de mogelijkheid om de wagen aan het stopcontact op te laden met een laadkabel of je opteert voor de plaatsing van een laadpaal / laadstation. Laden aan het stopcontact gaat traag en is voor eerder voor plug-in hybrides. Laden aan een laadpaal thuis gaat snel en is eerder voor 100% elektrische wagens die beschikken over een accu met groot vermogen.

Tip: Over het algemeen zal een laadpaal tot 2x sneller* laden dan aan het stopcontact. ( * afhankelijk van het vermogen van de accu en de laadpaal )

Offerte laadpaal

Waarom een laadpaal thuis plaatsen?

Als gebruiker van een elektrische auto heb je tal van mogelijkheden om de wagen te laden. Denk maar aan openbaar laden op het dorpsplein of op de parking van de supermarkt of aan een laadpunt bij een tankstation.

In bovenstaande gevallen dien je je altijd op het juiste moment te verplaatsen en rekening te houden of de laadpalen werken / niet bezet zijn. Je dient altijd in de gaten te houden of de accu van de wagen nog niet leeg is. En dat kan lastig zijn. Want met een lege batterij kan je de baan niet meer op. Bovendien is openbaar laden een stuk duurder dan thuisladen.

Al je thuis een laadpaal plaatst, heb je de mogelijkheid om te laden wanneer je maar wenst en hoe lang je maar wenst. Je hebt de totale vrijheid om jouw wagen op eigen tempo op te laden.

Tip: thuisladen is een stuk goedkoper dan openbaar laden

Wanneer is een laadstation voor thuis mogelijk?

Er zijn een aantal criteria die belangrijk zijn om weten of je überhaupt een laadpaal kan plaatsen.

 1. Elektrische wagen
  Je dient te beschikken over een 100% elektrische wagen of een plugin-hybride wagen die geschikt is om aan te sluiten aan een laadstation. Er zijn tal van automerken die reeds elektrische wagens in hun gamma aanbieden, denk maar aan Volvo, Volkswagen, Audi, Tesla, BMW, Nissan enz…
 2. Oprit of garage
  Eén van de belangrijkste criteria om de wagen thuis op te laden is of je beschikt over een oprit, een inpandige garage of een carport. Dankzij een privé-parkeerplaats kan je de wagen laden.
 3. Elektrische aansluiting
  Het laadstation wordt gevoed met elektriciteit. Je dient thuis over een elektrische aansluiting te beschikken om de laadpaal aan te sluiten aan de meterkast.
 4. Plaats
  Ten slotte dien je te bekijken of je voldoende plaats hebt om het laadstation te plaatsen. Dit kan tegen de muur of tegen een paal.
Tip: is thuisladen niet mogelijk? Vraag dan aan de gemeente of het mogelijk is om een openbaar laadpunt te plaatsen in jouw buurt.

Offerte laadpaal

Welke soorten laadpalen voor thuis bestaan er?

Er bestaan een aantal soorten laadpalen, deze onderscheiden zich door de manier waarop ze geplaatst worden en de soort aansluiting:

 1. Wandlaadstation
  De wallbox is een laadstation dat tegen de muur wordt bevestigd. Plaats het station zo dicht mogelijk bij de wagen. Dit type laadstation wordt vooral gebruikt bij inpandige garages.
 2. Laadpaal
  Het laadstation wordt tegen een paal bevestigd. Bijna alle soorten laadstations hebben de optie om een paal bij te bestellen indien nodig. Dit type laadstation wordt vooral gebruikt bij een oprit of parkeerplaats die zich buiten bevindt.
 3. Ondergronds laadstation
  Ten slotte bestaat de mogelijkheid om een laadstation onder de grond te plaatsen in een waterdichte behuizing. Dit type station wordt vooral gebruikt indien je niet wenst dat het laadstation in het zicht valt.

Met of zonder losse laadkabel


Een thuislaadstation is beschikbaar met een vaste of losse laadkabel. Het voordeel van de vaste laadkabel is dat je deze nooit hoeft op te bergen in de wagen. Deze blijft gewoon thuis aan het laadstation hangen. Het nadeel is dat als je openbaar wenst te laden je eventueel over een extra laadkabel dient te beschikken.

Tip: koop je een losse laadkabel, controleer dan goed het aansluitingspunt in de wagen.

Eén of meerdere wagens opladen

Je hebt de mogelijkheid om thuis meerdere wagens aan te sluiten aan één enkele laadpaal. Uiteraard dien je dan wel te kiezen voor de aanschaf van een laadstation met 2 aansluitingspunten en zal de aanschaf duurder zijn van een enkele laadpaal. Wens je maar één wagen op te laden, dan volstaat een laadpaal met enkele socket.

Offerte laadpaal

Wat kost een laadpaal thuis installeren?

Naast de kost van het verbruik van elektriciteit bestaat de totaalprijs van een installatie uit een aantal onderdelen:

Aanschafkosten
Ten eerste is er de kost voor de aanschaf van de laadpaal / laadstation. De prijs zal voornamelijk afhankelijk zijn van het vermogen van de laadpaal. Het meer vermogen, hoe duurder. Je dient te rekenen op een kost tussen €600 en €1.500 voor de laadpaal zelf

Installatiekost
Ten tweede zit je met een installatiekost. Een gecertificeerde vakman zal vakkundig de laadpaal plaatsen en correct aansluiten. Over het algemeen dien je te rekenen dat de aansluiting en installatie ongeveer 50% van de totaalfactuur zal uitmaken. Deze criteria zullen de plaatsing en aansluiting bepalen:

 • Hoe ver is laadpaal van de meterkast gelegen ( hoe verder van elkaar gelegen, hoe meer bekabeling benodigd )
 • Dient men een oprit uit te breken of niet?
 • Is de meterkast geschikt voor de laadpaal? Dient men deze te verzwaren of niet?

Aansluiting meterkast
Ten derde is er de aansluitingskost. Moderne elektrische wagens laden het snelst thuis op via een 3-fase lader. Uiteraard dient jouw meterkast dan ook te beschikken over een 3-fasige aansluiting. Mocht je van een 1-fasige naar een 3-fasige aansluiting willen overschakelen, dan dien je de meterkast te verzwaren. Dit kan je aanvragen bij Fluvius en dat kost ongeveer €300 – €500.

Extra kosten
Ten vierde kunnen er extra kosten aangerekend worden indien je kiest voor een slimme laadpaal voor thuis. Dit soort laadpalen worden ook wel “online laadpalen” genoemd. Ze staan via het internet in verbinding met jou. Zo kan je via de bijhorende app op de smartphone of via de desktop versie het laden en verbruik volgen en vervolgens optimaliseren.

Eén van die “slimme” functies wordt ook wel “Load Balancing” genoemd. Hierbij wordt het verbruik van elektriciteit voor het laden van de wagen afgestemd om het benodigd verbruik van andere elektrische apparaten op hetzelfde moment. Je betaalt een éénmalige activatiekost en vervolgens een maandelijks abonnementskost voor het gebruik van “Load Balancing”.

Laadpas
Wens je de wagen ook openbaar op te laden dan dien je een laadpas aan te schaffen bij een  Mobility Service Provider. Hierbij kunnen abonnementskosten aangerekend worden om van de diensten gebruik te maken.

Keuringskosten
Ten slotte zijn er nog de keuringskosten. Voordat de laadpaal in gebruik wordt genomen, dient deze gekeurd te worden. Wie een laadpaal door een gecertificeerd vakman laat plaatsen, zit de keuring al inbegrepen. Plaats je de laadpaal zelf, dan dien je de keuringskost nog te betalen. Je mag reken op een kost tussen €100 – €120. Lees hier alles over de keuring van laadstations.

Subsidies

Particulieren die tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 een laadpunt zoals een laadpaal bij hun thuis plaatsen, kunnen rekenen op een belastingaftrek van maar liefst 45%. In 2023 daalt het tarief van de belastingvermindering naar 30%. In 2024 zal het tarief 15% bedragen tot 31 augustus 2024. In de periode daarna wordt (nog) geen belastingvermindering voorzien.

Het maximum bedrag waarop de vermindering wordt verleend, is €1.800 per laadpaal en per belastingplichtige.

Met welk vermogen kan ik thuis de wagen opladen?

Laadpaal EVbox Elvi

De meeste laadpalen voor privé-gebruik beschikken over een bepaald maximumvermogen om de accu van de wagen op te laden. Dit is voornamelijk 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Het is belangrijk om naar het vermogen van de batterij van de wagen te kijken, wat het maximum vermogen van de accu is.

Het heeft geen zin een zwaardere laadpaal te plaatsen als het vermogen van de batterij het niet aan kan. Deze wagen zal hierdoor niet sneller laden. Je kan wel een zwaardere laadpaal plaatsen als je bijvoorbeeld twee wagens wenst op te laden of als je binnenkort een elektrische wagen met een groter vermogen zal aanschaffen.

Kan je een laadpaal combineren met zonnepanelen?

Ja, het is perfect mogelijk om de opgewekte stroom van zonnepanelen te gebruiken voor het verbruik van een laadpaal. Beschik je al over een zonnepanelen-installatie, dan kan je in de meeste gevallen alles door een vakman laten configureren zodoende je opgewekte energie van zonnepanelen kan gebruiken om jouw elektrische wagen op te laden. Ten slotte kan de combinatie van een laadpaal en thuisbatterij ook interessant zijn. Overtollige stroom kan voor het opladen van de wagen gebruikt worden.

Offerte laadpaal

Hoe kan ik een laadpaal thuis installeren?

Indien je voldoende kennis van zaken hebt, kan je kiezen om de laadpaal zelf te plaatsen, maar dit wordt eigenlijk afgeraden. Ten slotte dien je de laadpaal toch te laten keuren door een erkende vakman.

Wij raden aan om de laadpaal te laten installeren door een installatiebedrijf dat voldoende ervaring heeft. Zij geven deskundige uitleg welke laadpaal het best geschikt is, waar je deze het best kan plaatsen, wat de vaste en variabele kosten zijn én je geniet van een attest van keuring en garantie op het toestel en de installatie. Je kan eventueel een aantal verwijzingen opvragen of lees goed de reviews op het internet. Ten slotte kan je soms profiteren van lopende kortingen, acties en promoties.

Conclusie

Thuis een laadpaal of laadstation plaatsen is zeker interessant als je voldoende kilometers per dag rijdt. Het laden aan een paal of station is snel en eenvoudig. De prijs van thuisladen zal voornamelijk afhankelijk zijn hoe goedkoop jouw energieleverancier is. Een goedkope energieleverancier kiezen, is al zeker een stap in de goede richting. De combinatie met energiebesparende installaties zoals zonnepanelen en een thuisbatterij zijn zeker interessant.

Laadpaal offertes vergelijken = besparen

Via onze website kan je verschillende offertes aanvragen bij erkende installatiebedrijven in jouw buurt. Het is 100% gratis en vrijblijvend.

Prijs laadpalen vergelijken?

Nood aan een laadpaal installatie? Op zoek naar een betrouwbare installateurs? Vraag hier uw gratis offertes aan. Vergelijk hier tot 4 offertes bij vakmannen uit je buurt.

Offerte laadpaal