Prijs thuisbatterij: wat kost een thuisaccu?

Wat kost de installatie van een thuisbatterij en wat zal de totaalprijs bepalen? Wij geven een overzicht.

Prijs thuisbatterij

Merk & type Capaciteit kWh Type batterij Prijs*
LG Chem RESU 3.3 3,3 kWh Lithium-Ion €4.000
LG Chem RESU 6.5 6,5 kWh Lithium-Ion €5.500
LG Chem RESU 10 9,8 kWh Lithium-Ion €7.000
Tesla Powerwall 2 13,5 kWh Lithium-Ion €9.000
* Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen, inclusief omvormer, installatie en 6% BTW.

Thuisbatterij en zonnepanelen

Zoals we weten wordt de thuisbatterij het best geplaatst in combinatie met zonnepanelen. Doch is een installatie zonder ook geen probleem, maar dit is momenteel niet rendabel. Dus vooraleer je investeert in een thuisaccu dien je al rekening te houden met de kost van een zonnepanelen-installatie. Deze ligt voor de installatie van 12 zonnepanelen gemiddeld tussen € 3.500 – € 4.000.

Tel dan nog eens de gemiddelde kost van € 6.000 – € 8.000 ( afhankelijk van het aantal benodigd kWh ) erbij voor de installatie van een thuisaccu erbij, dan zit je al aan een aardig kostenplaatje. Dit komt omdat de thuisbatterij een nog vrij nieuwe technologie is. Als het succes van de installatie van thuisbatterijen aanslaat, zullen de prijzen in de toekomst wel gevoelig dalen. Wie energie besparen belangrijk vindt én de prijs van zijn energiefactuur wenst te verlagen, kiest dus het best voor zonnepanelen en een thuisbatterij.

Offerte thuisbatterij

Wat bepaalt de totaalprijs voor een thuisbatterij?

Als je al zonnepanelen liggen hebt, kan je direct overgaan tot de installatie van een thuisbatterij. ( mits controle van expert en juiste omvormer / configuratie pv-installatie ) .De totaalprijs van de installatie is afhankelijk van het merk & soort thuisbatterij en uiteraard de benodigde capaciteit. Thuisbatterijen met een hoge capaciteit zullen duurder zijn dan hun kleinere broertjes. Je dient ook de verplaatsingskosten en de installatiekosten in te rekenen.

Er bestaan al goedkope thuisbatterijen vanaf € 2.000, maar deze hebben te weinig capaciteit voor een gezin van bijvoorbeeld 4 personen. Voor een thuisbatterij geschikt voor een gemiddeld gezin van een kwaliteitsmerk ( LG / Philips / Tesla… ) met een capaciteit rond 6 kWh betaal je al snel +/- €7.000, BTW, installatie omvormer inbegrepen. Thuisbatterijen met een hoge capaciteit gaan tot €10.000 en meer.

Je mag gemiddeld op een totaalkost van €8.000 rekenen.

Er wordt verwacht dat er binnen 5 jaar geschikte batterijen voor huishoudens zijn voor minder dan €4.000, inclusief plaatsing en BTW. De kosten voor de installatie worden op +/- €1.000 – €1.500 geraamd.

Standaardsituatie of niet

Bovenstaande prijzen zijn van toepassing bij standaard situaties waarbij de bekabeling en aansluiting normaal en makkelijk uit te voeren zijn, ook aan de PV-installatie. In de totaalprijs van een pakket zullen een aantal installatie-uren inbegrepen zijn. Om zeker te zijn van het totaal kostenplaatje, laat je best een expert of erkende installateur langskomen om de thuissituatie in te schatten. Onvoorziene euvels of verrassingen op de eindfactuur worden hierdoor uitgesloten. Je ontvangt dan een gedetailleerde offerte met de prijs die uiteindelijk betaald dient te worden.

Offerte thuisbatterij

Thuisbatterij met omvormer

In de meeste thuisbatterij pakketten en installaties zit er al een omvormer inbegrepen. Bij de installatie van bijvoorbeeld LG-thuisbatterijen, wordt de omvormer afzonderlijk geplaatst. Bij de installatie van een Tesla Powerwall, zit de omvormer reeds in de behuizing van de batterij ingewerkt. Ben je op zoek naar een installatie, ga dan altijd goed na of de omvormer reeds in het pakket is inbegrepen. De omvormer dient van het type “hybride” te zijn.

6% of 21% BTW betalen?

Mensen met een woning van 10 jaar en ouder, doen momenteel een goede zaak bij de aankoop en installatie van een thuisaccu. Zij betalen slechts 6% BTW op de volledige installatie. Plaats je een batterij in een nieuwe woning, dan betaal je tot eind 2023 ook slechts 6% BTW. Trek steeds de laatste nieuwe voorwaarden na.

Thuisbatterij premies

Goed nieuws, momenteel zijn er thuisbatterij premies te verkrijgen voor wie een thuisbatterij door een erkende installateur laat plaatsen. Momenteel kan je maximaal €850 aan premies ontvangen of een maximum 40% van de totale investeringskost ( incl. BTW ). De premies zijn wel geldig tot eind maart 2023.

Offerte thuisaccu

Ook interessant