Thuisbatterij en zonnepanelen: voordelen, prijs & tips

De thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd is een batterij met een grote capaciteit waarmee je de elektrische apparatuur van je woning voor een paar uur van energie kunt voorzien. Een voordeel hiervan is dat je veel minder afhankelijk bent van het energienet. Hier lees je meer over de voordelen van de thuisbatterij met zonnepanelen.

Waarom een thuisbatterij met zonnepanelen plaatsen?

Met behulp van een thuisbatterij wordt de productie van zonne-energie, opgewekt door zonnepanelen opgeslagen, zodat deze gebruikt kan worden wanneer de zonnepanelen te weinig energie opwekken. Denk aan bewolkte regenachtige dagen en nachten en de winterperiode, dan is er beduidend veel minder zonlicht.

Offerte thuisbatterij

Een ander voordeel van een thuisbatterij is dat ze tijdens daluren, van 23.00 tot 7.00 op doordeweekse dagen en in de weekenden heel de dag, meer betaalbare energie van het elektriciteitsnet opslaat om met terugwerkende kracht te gebruiken. Op die manier geniet je tijdens de spitsuren van jouw voorraadje energie aan een gunstig tarief.

Een thuisbatterij, hoe werkt dat?

Een thuisbatterij werkt het beste wanneer je ze combineert met zonnepanelen. Deze zetten het licht van de zon om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan voor dagelijks normaal verbruik voorzien worden.

De opgeslagen energie kan ook gebruikt worden om piekverbruik op te vangen of om bijvoorbeeld een elektrische laadpaal voor elektrische wagens op te laden.

Je kan zelf kiezen / instellen waarvoor en wanneer je de energie van een thuisbatterij wenst in te schakelen.

Offerte thuisbatterij

Kun je met behulp van een thuisbatterij onafhankelijk zijn van een energieleverancier?

Dit is natuurlijk de meest gestelde vraag, want het liefst ben je volledig zelfvoorzienend. Sommige producenten beweren dat hun product maakt dat je compleet onafhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Helaas is dit in de praktijk niet het geval. Van de maanden oktober tot maart moet je voor stroom echt toch nog bij een energieleverancier zijn, maar dit betekent niet dat een thuisbatterij geen waardevolle investering is.

De voordelen van een thuisbatterij

Met het combineren van een thuisbatterij en zonnepanelen is het mogelijk om tot circa 75% niet meer afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Om een vergelijking te maken: een gemiddelde installatie van zonnepanelen zonder thuisaccu levert gemiddeld rond de 30% onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet op.

Een ander voordeel is dat overproductie dat soms tijdelijk opspeelt door de zonnepanelen niet verspilt raakt. Je kunt het namelijk op een ander tijdstip weer hergebruiken. De mate waarin je zonnepanelen-installatie rendabel zijn vergroot. Je kunt genieten van lagere elektriciteitskosten en een thuisbatterij werkt ook als noodgenerator bij elektriciteitspannes. Je bent hierdoor veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Offerte thuisbatterij

De Vlaamse overheid voorziet tot en met 2024 een thuisbatterij premie bij de aankoop en installatie van een thuisbatterij.

Is een thuisbatterij een goede investering?

Of een thuisbatterij rendabel is hangt van een aantal factoren af. Het is in geen enkele situatie hetzelfde. In veel gevallen zal het rendabel zij, veelal omdat er ondersteuning is vanuit de overheid. Hou er rekening mee dat de terugverdientijd een stuk langer zal zijn dan die van zonnepanelen.

De nadelen van een thuisbatterij

De prijs van thuisbatterijen zijn over het algemeen nog redelijk hoog, met een starttarief van rond de €4.500 tot €10.000. Kies je voor een pakket ( zonnepanelen + thuisbatterij ) dan zal de totale installatieprijs een stuk lager uitkomen dan dat je ze afzonderlijk of door verschillende installateurs laat installeren. De prijs is afhankelijk van het merk, kwaliteit en opslagcapaciteit die je wenst.

Een ander nadeel is dat er in de wintermaanden minder zonuren zijn, terwijl je wel meer energie nodig hebt. Ook neemt de batterij veel plaats in beslag en de opslag van energie vraagt veel energie. Er zijn tenslotte thuisaccu’s die schaarste -of schadelijke stoffen bevatten.

Welke thuisbatterij kiezen?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een thuisbatterij: de opslagcapaciteit, het rendement en de omvormer die ermee wordt verbonden. Daarbij het aantal keren dat ze laden en ontladen (de levensduur), welke zonnepanelen installatie er wordt gebruikt, het installatiegemak van de batterij en uiteraard de prijs.

De omvormer van de thuisbatterij

Dit is het cruciale onderdeel van de thuisbatterij: de omvormer. Deze bepaald namelijk het gedrag en het rendement van de batterij. De omvormer waakt via de meterkast over de elektriciteit die je zonnepanelen produceren of die opgeslagen wordt in je thuisbatterij en vervolgens beschikbaar is voor je woning. Let er op dat je in dit geval een hybride omvormer dient te plaatsen.

Offerte thuisbatterij

Het installatiegemak van de thuisbatterij

Deze factor is belangrijk bij de totaalprijs van je batterij. Het is namelijk zo dat hoe minder tijd de installateur nodig heeft, des te lager zijn de kosten. Ook kun je de kosten nog drukken door de batterij tegelijk met de zonnepanelen te laten installeren. Het is verstandig om je hierover te laten informeren door je installateur bij het opstellen van een offerte.

Thuisbatterij met zonnepanelen: conclusie

Concluderend heeft de installatie van een thuisbatterij met zonnepanelen verschillende voordelen die in principe voor iedereen gelden. De ene heeft alleen een grotere portemonnee dan de ander, waardoor de kosten makkelijker gemaakt kunnen worden, terwijl bij een ander de voordelen niet genoeg op zullen wegen tegen de kosten. Zorg daarom dat je je goed laat informeren voor je een grote investering aangaat. Ben je bewust van de voor -en nadelen.

Wie plaatst de beste thuisbatterij + zonnepanelen?

Via onze website kan je verschillende offertes aanvragen bij installateurs in jouw buurt. Het is 100% gratis en vrijblijvend.

Prijs thuisbatterij + zonnepanelen vergelijken?

Op zoek naar een thuisaccu met een zonnepanelen? Vraag hier uw gratis offertes aan. Vergelijk hier tot 4 offertes bij betrouwbare installateurs uit je buurt.

Ook interessant