Soorten thuisbatterijen: vergelijk 10 eigenschappen

Zoals we al aanhaalden is de plaatsing van een thuisbatterij een goede en slimme keuze, zeker in combinatie met zonnepanelen. Maar welk type zonnebatterij is het meest geschikt? We geven een overzicht van de eigenschappen.

3 soorten batterijen voor thuis

Over het algemeen worden vandaag 3 soorten thuisbatterijen geplaatst om thuis energie op te slaan. Elk type batterij heeft zijn voor- en nadelen.

1. Loodzuurbatterijen

Loodzuurbatterijen bestaan als heel lang en worden vooral als autobatterij gebruikt. Dergelijke batterijen zijn zeer voordelig in prijs maar kennen toch heel veel nadelen. Ze worden voornamelijk als off-grid installatie gebruikt. Let op: voor dit type batterij ontvang je vandaag geen premie.

2. Lithium-ion batterijen

Zijn vandaag het meest geplaatste type batterij voor zonne-energie opslag. Ze kennen zeer veel voordelen t.a.v. loodzuur accu’s. Het grote voordeel is de levensduur, het nadeel de prijs en dat ze gevoeliger voor brand zijn. Voor dergelijke thuisaccu’s zijn wel premies verkrijgbaar.

3. Zoutwaterbatterijen

Is een vrij nieuwe technologie die volop in ontwikkeling is, maar de resultaten zijn belovend. Het grote voordeel van deze batterijen is dat ze milieuvriendelijk zijn, geen onderhoud vragen en niet voor brandgevaar zorgen. Voor dergelijke thuisaccu’s zijn wel premies verkrijgbaar.

Eigenschappen soorten thuisbatterijen

In onderstaande tabel kan je de voor- en nadelen vinden van elke soort thuisbatterij ( + = minder geschikt, ++++ = uitermate geschikt ). Uiteraard staat de ontwikkeling en optimalisatie van elk type batterij niet stil. Vraag steeds aan jouw installateur welk type het meest geschikt is.

Soorten thuisbatterijen vergelijken
Loodzuurbatterij Lithium-ion batterij Zoutzuurbatterij
Plaats inname ++ ++++ ++
Milieuvriendelijk ++ +++ ++++
Prijs ++++ +++ ++
Onderhoud ++ ++++ ++++
Brandgevaar +++ + ++++
Stroomsterkte ++++ ++ ++
Diep ontladen ++ ++++ +++
Capaciteitsverlies ++ ++++ +++
Off-grid installaties ++++ + +
Premie + ++++ ++++

Hou hier rekening mee

Er zijn een aantal aandachtspunten als je een thuisbatterij wenst te plaatsen.

  • Bestaande of nieuwe zonnepanelen-installatie: sommige batterijen zijn niet geschikt voor oude(re) zonne-installaties. Ga na of de bestaande zonnepanelen-installatie en de omvormer voldoet voor een nieuwe thuisaccu.
  • Beschikbare plaats: ga na waar je het best de batterij plaatst en welke beschikbare plaats je voor handen hebt. Je dient op minimaal 1M2 plaats te rekenen voor de plaatsing van de batterij en een omvormer.
  • Omvormer: als je zonnepanelen liggen hebt en je wenst een thuisbatterij dien je een hybride omvormer te plaatsen.
  • Vermogen: breng in kaart welke elektrische toestellen energie van de batterij gaan gebruiken. De grootste energievreters zijn de elektrische laadpaal, elektrische verwarming / ketel, warmtepomp, wasmachine, droogkast, jacuzzi, zwembadverwarming…
  • Premies: komt jouw batterij in aanmerking voor een thuisbatterij premie of niet?
  • Merken: vergelijk verschillende merken en welk type batterij ze aanbieden.
  • Prijs: de prijs van een thuisbatterij speelt een grote rol. In de meeste gevallen weegt het goedkoopste type batterij niet op tegen de duurdere batterijen. Denk maar aan de minder lange levensduur, hogere onderhoudskosten, groter capaciteitsverlies, grotere en logge installatie enz… Kies voornamelijk voor kwaliteit en niet voor de goedkoopste oplossing. Premies kunnen de aankoopkosten een stuk drukken.

Conclusie

Welk type batterij je kiest, laat je begeleiden tijdens jouw verkenning door een erkend installateur van thuisbatterijen. Bovenstaande lijst geeft je zeker en vast al een goed idee welke thuisbatterij geschikt zal zijn maar advies op maat is aangeraden.

Offerte thuisaccu

Indien je op zoek ben naar een offerte voor de plaatsing van een thuisaccu, vraag dan vrijblijvend via onderstaand formulier een offerte aan. Je ontvangt een vrijblijvende offerte én een voorstel welk type batterij voor jouw het best wordt geplaatst.

Ook interessant