6 tips om pleisterwerk sneller te laten drogen

Meestal worden de metselwerken van een nieuwbouw woning afgewerkt in pleisterwerk. Pleisterwerk bevat zeer veel water en dient voldoende uitgedroogd te zijn om de woning te kunnen bewonen. Wij geven een aantal tips hoe je sneller pleisterwerk kan laten uitdrogen.

Nat pleisterwerk

Nat pleisterwerk zorgt voor een zeer hoge luchtvochtigheid binnen de woning waardoor het niet gezond is om te leven in de woning. Bovendien vertraagd het ganse droogproces de verdere afwerking van de woning. Denk maar aan de schilderwerken of de plaatsing van de afwerking van de vloeren zoals parket. Maar ook schimmels en gebarsten metselwerk behoren tot de mogelijkheden bij natte muren. Een snelle en veilige droging van pleisterwerken is duur zeer belangrijk.

1. Dikte pleisterwerk

De dikte van het pleisterwerk zal grotendeels bepalen hoe lang het duurt vooraleer de muren schilderklaar zijn. Over het algemeen heeft pleisterwerk een dikte tussen 1cm – 2cm, afhankelijk van de staat van de muren. Alle oneffenheden dienen gewoon mooi weggewerkt te worden. Bij nieuwbouw woningen zal een dunne laag pleisterwerk meestal voldoende zijn. Je mag rekenen op een droogtijd van pleisterwerk van ongeveer 4 weken, dit in een goed geventileerde en verwarmde ruimtes.

2. Periode van het jaar

Wens je een snelle droogtijd, laat dan de pleisterwerken uitvoeren gedurende droge en warme periodes tijdens het jaar. Warme en droge (zomer)dagen hebben een positieve invloed op de droogtijd van plakwerk. De lage luchtvochtigheid zorgt voor een snellere droging van de muren. Vooral binnenmuren zullen sneller drogen dan een gepleisterde buitenmuur.

3. Ondergrond pleisterwerk

De ondergrond waarop de pleisterwerken worden uitgevoerd zal ook de droogtijd bepalen. Je kan pleisteren op Gyprocplaten, baksteen, gipsblokken of betonsteen. Bouwmaterialen met een hoge zuigkracht nemen beter het water van het pleisterwerk op maar kunnen het soms ook minder goed afgeven. Daarom heeft de luchtspouw van een spouwmuur een belangrijke functie: door de ventilatie van de spouw, kan de drager van het pleisterwerk ook beter drogen.

4. Ventileer voldoende

Zet ramen en deuren open tijdens droge periodes om een natuurlijke luchtstroom te creëren. Je verlaagt hierdoor de luchtvochtigheid waardoor het pleisterwerk beter kan uitdrogen. Je kan dit proces versnellen door de plaatsing van mechanische ventilatie.

5. Normale binnentemperatuur

Een voldoende hoge en normale binnentemperatuur ( < 15° celcius ) zorgt voor een betere droging. De temperatuur mag niet te hoog zijn, dit om scheuren te vermijden. Werden de pleisterwerken tijdens de wintermaanden uitgevoerd, dan zal de binnentemperatuur meestal te laag zijn. In dat geval kan kan je opteren voor de plaatsing van een verwarmingstoestel om de binnentemperatuur te verhogen.

6. Nat pleisterwerk sneller laten drogen

Door de combinatie van de juiste hulpmiddelen kan je de makkelijk droogtijd van pleisterwerk versnellen van 4 weken naar 2 weken. Hierbij win je een tijd om de woning verder af te werken.

Bouwdroger huren

Door de plaatsing van een ventilator, bouwdroger of elektrische verwarming. Je hoeft de toestellen niet aan te kopen. Je kan een bouwdroger plaatsen, maar je kan deze ook combineren met een verwarming en/of ventilator.

Je kan een ventilator, verwarming of bouwdroger huren tegen gunstige tarieven. Je kan hier de huurprijs van een bouwdroger vergelijken.

Offerte bouwdroger huren

Ook interessant