Prijs waterontharders vergelijken volgens toestel, installatie & onderhoud

Ben je op zoek naar de prijs van een waterontharder? Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten waterverzachters en wat ze gemiddeld kosten.

Prijs waterontharder

De prijs van een waterontharder is afhankelijk van het type waterontharder en het vermogen. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor een waterverzachter geschikt voor een gemiddeld huishouden van vier personen. De richtprijzen zijn inclusief plaatsingskosten.

Type Prijs
Volumetrisch gestuurd € 1000 – € 1400
Elektronisch gestuurd € 1600 – € 2000
Duplex waterontharder (volumetrisch) € 1800 – € 2500

Offerte waterontharder

Volumetrisch gestuurde waterontharder of elektronisch gestuurde waterverzachter?

Een volumetrisch gestuurde waterverzachter houdt continu bij hoeveel water er door het systeem gaat. Na een ingestelde hoeveelheid water, die afhankelijk is van de hardheid van het water, regenereert het apparaat zichzelf. Een elektronische gestuurde waterontharder doet eigenlijk precies hetzelfde, maar is digitaal te programmeren en heeft wat meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld het waterverbruik aflezen. Je mag rekenen op een kost tussen € 1000 – € 2000.

Elk type waterverzachter heeft een eigen prijs

Prijs duplex waterontharder

Een duplex waterontharder is voorzien van twee gescheiden harscilinders. Dat heeft als voordeel dat je altijd de beschikking hebt over voldoende onthard water, ook als het apparaat aan het regenereren is. De prijs van een duplex waterverzachter schommelt tussen € 1800 en € 2500 inclusief materiaal- en plaatsingskosten.

Wat kost de installatie van een waterontharder?

Het installeren van een waterontharder kost gemiddeld € 275 tot € 350. De installatiekosten zijn afhankelijk van de plaats van de waterontharder en de eventuele extra leidingen die moeten worden aangelegd. Reken voor installatie van een standaard elektronische waterverzachter op een totale kostprijs van € 1600 – € 2000.

Offerte waterontharder

Je betaalt de prijs voor de installatie én het toestel zelf

Prijs onderhoud waterontharder

Het onderhoud van een waterontharder kost € 50 tot € 100 per onderhoudsbeurt. Het is aan te raden om een waterverzachter één keer per jaar te laten inspecteren. Het best sluit je een onderhoudscontract af bij de leverancier van de waterontharder om waterontharder problemen te voorkomen.

Zoutkosten waterverzachter per jaar

Je mag op een kost van €50 / jaar rekenen indien je een waterontharder met zout plaatst.

Een gemiddeld huishouden van vier personen gebruikt gemiddeld 100 kg onthardingszout per jaar. Op jaarbasis komt dat neer op € 45 tot € 55 aan zoutkosten.

Voordelen en bespaartips

Investeer je in een waterontharder, dan profiteer je van de volgende voordelen:

  • Anti-kalk middelen in de keuken of badkamer heb je niet meer nodig.
  • Je hebt minder wasmiddel nodig. Zacht water wast beter schoon dan hard water.
  • Was de auto en de ramen met onthard water. Je zult geen last meer hebben van kalksporen.
  • Je koffiezetapparaat, espressomachine en waterkoker hoef je niet of nauwelijks meer te ontkalken.

Vergelijk en bespaar honderden euro’s

Duizelt het je een beetje door al die verschillende apparaten en specificaties? Begin dan eerst eens met het aanvragen van een aantal offertes. Dat is geheel vrijblijvend en je krijgt dan prijzen toegestuurd die exact op jouw situatie van toepassing zijn. Helder, overzichtelijk en vooral gemakkelijk. En door slim prijzen met elkaar te vergelijken bespaar je ook nog eens honderden euro’s.

Offerte waterontharder

Ook interessant