Waterverzachter afmetingen voor huishoudelijk gebruik

De afmeting van de waterontharder zal grotendeels bepalen waar in huis je deze kan plaatsen. Kan je deze plaatsen in een kast, berging of garage? Wij geven een overzicht van de waterverzachter afmetingen voor huishoudelijk gebruik.

Waterverzachter afmetingen 1-2 personen

Merk & model Afmetingen ( hxbxl )
Ecowater 100 compact 55,50 cm x 32,50 cm x 43 cm
Delta Simplex compact 48,40 cm x 24,10 cm x 53,80 cm
Bayard Onega 55,30 cm x 27,30 cm x 55,30 cm

Waterverzachter afmetingen 3-5 personen

Merk & model Afmetingen ( hxbxl )
Ecowater 300 Boost / 400 Boost 88 cm – 114 cm x 35,50 cm x 51 cm
Delta Duplex Morava 46 cm x 47 cm x 49 cm
Bayard Tenera 118 cm x 32 cm x 53 cm

Offerte waterontharder

Wat zal de afmetingen bepalen?

Er zijn 3 belangrijke criteria die de afmetingen van je waterontharder grotendeels zullen bepalen:

  1. Hardheid water
    De waterhardheid in België is overal anders. Hoe harder het water, hoe meer zout benodigd, hoe groter de waterontharder.
  2. Verbruik water
    Een gezin van 6 personen zal meer water verbruiken dan een samenwonend koppel. Hoe meer personen die gebruik maken van water, hoe groter de waterontharder.
  3. Fabrikant
    Uiteraard ben je afhankelijk van de beschikbare modellen die de fabrikanten en verdelers aanbieden. Vergelijk daarom altijd bij een paar leveranciers.

De waterhardheid en het waterverbruik zal de capaciteit van de waterverzachter bepalen. Hoe meer capaciteit benodigd, hoe groter het toestel. Bij zeer hard water is een grotere zoutopslag benodigd. Dit om het toestel lang autonoom te laten werken.

Offerte waterontharder

Eén of twee tanks

Afhankelijk van het gebruik, kan je opteren voor 1 of 2 tanks. Bij een grote benodigde capaciteit, zullen 2 tanks de beste oplossing zijn, daar je altijd zacht water wenst. Er dient dan een losstaande zouttank geplaatst te worden.

Afmeting kleine en compacte waterontharders

Tegenwoordig zijn er zeer kleine waterontharders op de markt voor mensen die weinig plaats hebben. Deze toestellen kunnen perfect onder het aanrecht, in een keukenkast, in een kleine badkamer of kleine berging geplaatst worden. Let er wel op dat deze waterverzachters een beperkte capaciteit hebben. In de compacte waterontharder zit de zouttank reeds in de behuizing en niet losstaand. Dergelijke waterontharders zijn ideaal voor mensen die op een klein appartement wonen of maximaal met 2-3 personen zijn.

Tip: let er op dat er naast de waterontharder ook nog leidingen en aansluitingen geplaatst dienen te worden. Hoe hier rekening mee bij het bepalen van de stockageplaats.

Afmeting middelgrote waterontharders

Voor gezinnen van 3-5 personen zal de waterontharder iets groter zijn. Er zal veel meer vraag zijn naar zacht water op piekmomenten. Daarom zal de harstank en het zoutreservoir groter zijn. Dergelijke wateronharders kan je niet onder een aanrecht plaatsen maar zullen eerder in de garage of berging geplaatst worden. Toch bestaan er modellen die grote in de breedte zijn dan in de hoogte, zodoende je deze nog in een kast kwijt kan.

Offerte waterontharder

Ook interessant