Schimmel in de badkamer: oorzaak en oplossingen

Als je last hebt van schimmel in de badkamer kan dat een signaal zijn dat er in je huis sprake is van vochtoverlast of vochtproblemen. De oorzaken daarvan zijn divers. Het is verstandig om dit goed te laten onderzoeken voordat je naar een oplossing voor de schimmel gaat zoeken. Dat schimmels zich het eerst ontwikkelen in de badkamer komt doordat dit de meest vochtige plek in je woning is. Dat is een gevolg van het douchen en het drogen van natte handdoeken. De eerste stap om vochtproblemen in de badkamer tegen te gaan is te zorgen voor goede ventilatie.

Het ontstaan van vocht in de badkamer

Wie zich gaat douchen zorgt ervoor dat het lekker warm is in de badkamer, want dat is fijn na het douchen. Warme lucht kan tot meer dan 80% vocht opnemen. Als je de douche verlaat is de lucht daar dus warm en vochtig. Als er voldoende wordt geventileerd verdwijnt die vochtige lucht snel naar buiten. Als er niet voldoende wordt geventileerd zal de lucht langzaam afkoelen. Omdat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht zal een deel daarvan condenseren op de koudste plekken in de badkamer, zoals het raam of de muur.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Het effect van vocht in de badkamer

Mechanische badkamerventilatie

Bij slecht geventileerde badkamers blijven de muren en de ramen lange tijd nat. Vocht is een voedingsbodem voor schimmels. Die ontstaan vooral in de naden tussen tegels, langs afdichtingen met kit rond een bad of douche of op gepleisterde muren en plafonds. Gelukkig zijn er producten verkrijgbaar waarmee je die schimmel zelf kunt verwijderen. Maar beter is het om te voorkomen dat er schimmels ontstaan. Dat doe je door goed te ventileren. Dat kan door een raam open te zetten totdat de badkamer droog is. Een ventilatierooster werkt ook prima, evenals een mechanisch ventilatiesysteem, dat pas stopt met ventileren als de badkamer droog is.

Hardnekkige vochtproblemen in de badkamer

Schimmel in badkamer door een lek in het dak of kapotte leidingen bij de buren

In het begin van dit artikel werd al aangegeven dat vochtproblemen in de badkamer een teken kunnen zijn van ernstiger vochtproblemen in je woning. Daarvan is sprake als de ventilatie in je badkamer prima in orde is, maar als er toch schimmelplekken ontstaan. Dan hoopt zich langs andere routes vocht op en is er sprake van hardnekkige vochtproblemen. Dat kan komen door lekkage van een leiding of afvoer. Een andere mogelijkheid is dat er via jouw dak of het dak ( lek in plat dak, kapotte dakpannen… ) van de buren of doorheen de muren regenwater naar binnen dringt. Bij badkamers op de begane grond kan er sprake zijn van opstijgend vocht.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Op zoek naar de oorzaak van schimmel in de badkamer

Als de ventilatie in de badkamer voldoende is heeft het weinig zin om schimmel in de badkamer te verwijderen voordat de oorzaak van het overtollige vocht is aangepakt. Want dan zal de schimmel binnen korte tijd weer terugkeren. Schakel daarom – als je zelf geen oorzaak kunt vinden – een deskundige in die je verder kan helpen. Zodra de oorzaak bekend is kan die worden verholpen. Daarna heeft het verwijderen van de schimmel in de badkamer meer effect en is de kans dat het terugkeert minder groot. Is de schimmelvorming te groot geworden in een oude badkamer, kan kan het zijn dat je dient over te gaan tot een volledige badkamerrenovatie.

Het verhelpen van schimmel door kapotte leidingen

Vochtproblemen en schimmel op het badkamerplafond

Een veel voorkomende oorzaak van vochtproblemen en schimmel in de badkamer is lekkage. Na verloop van een aantal jaren kan een afvoer of een afdichting gaan lekken. De muur of het plafond wordt langzaam vochtig en er zal schimmel ontstaan. Een kapotte afvoer of leiding moet worden gerepareerd door een deskundige. Dat kan behoorlijk ingrijpend zijn, want soms is het nodig om een deel van de vloer of het tegelwerk los te bikken om bij het lek te komen. Maar dat is onvermijdelijk. Zodra de lekkage is verholpen kan de muur enige tijd drogen en daarna kun je de schimmel met een speciaal product succesvol verwijderen. Je kan het plafond renoveren door bijvoorbeeld de plaatsing van een vals plafond in Gyproc of plafondtegels. Uiteraard dien je eerst de oorzaak van de vochtproblemen aan te pakken.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Schimmel door lekkage van regenwater

Schimmelvorming in de hoek van een badkamerraam

Regenwater kan op twee manieren doordringen in de muren. Ten eerste doordat er een lekkage is van het hellend of plat dak. Een andere oorzaak is doorslag van de regen door de buitenmuren. Ook voor deze vochtproblemen geldt dat eerst de oorzaak moet worden verholpen, voordat het zin heeft om de schimmel in de badkamer aan te pakken. Reparatie van het dak moet door een dakwerker worden uitgevoerd. Een muur waar het vocht doorheen slaat kan worden gerepareerd door de muur te laten impregneren met een vochtwerend middel, ook wel een hydrofuge genoemd. Dat kun je laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Schimmel in de badkamer door opstijgend vocht

Opstijgend vocht in de badkamermuur

Als je badkamer op de begane grond is kan er vochtoverlast ontstaan door opstijgend vocht. Dat komt doordat de waterkering tussen de fundering van de woning en de muur kapot is. Tot een hoogte van maximaal anderhalve meter worden de muren nat. Reparatie kan op twee manieren, maar is zeer ingrijpend en kostbaar. De eerste methode is het aanbrengen van een nieuwe waterkering, waarbij de muur deels wordt weggekapt. Een andere methode is het injecteren van de muren met een waterafstotend middel.

Zwarte schimmel in badkamer

Eén van de meest voorkomende schimmels in de badkamer zijn de zwarte schimmels. Deze zijn vrij ongevaarlijk maar je inademen dien je zeker en vast te vermijden. Deze kunnen allergie veroorzaken en irritatie aan de luchtwegen.

Schakel een vakman in voor de professionele verwijdering van schimmel in de badkamer. Bovendien bieden zij een definitieve oplossing voor het voorkomen van schimmel.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Ook interessant