Vochtige buitenmuren: oorzaak en oplossingen
Inhoudstabel artikel
Er zijn verschillende oorzaken voor vochtige buitenmuren. Het is mogelijk dat de waterkering beschadigd is geraakt en dat de gevel vochtig wordt van water uit de fundering. Maar veel vaker voorkomende vochtproblemen worden veroorzaakt door beschadigingen aan de gevel. Daarbij moet je denken aan voegwerk dat los zit of gaat barsten en aan bakstenen die poreus worden. Dat kan worden veroorzaakt door weersinvloeden en planten, maar ook door zandstralen, een behandeling om de gevel te reinigen. Vochtige gevels zijn het eerst zichtbaar op de zuidwestelijke gevel, omdat daar de regen meestal vandaan komt.
Offerte vocht- en schimmelbestrijding
Natte plekken op de buitenmuren
Als de buitenmuren niet meer goed in conditie zijn ontstaan er natte plekken. Die zijn goed herkenbaar omdat de muren daar wat donkerder worden. Als er al langere tijd een vochtprobleem is kan er schimmel ontstaan. De bakstenen en voegen kunnen in de loop van jaren beschadigen door weersinvloeden. In een gebarsten voeg blijft water zitten. Bij vorst bevriest dat en daardoor knapt de voeg steeds verder kapot. Maar ook planten kunnen veel schade veroorzaken. Met name de wortels van klimop dringen diep in de muur door, waardoor voegen en stenen af gaan brokkelen. Het gevolg is dat er natte plekken ontstaan.
De gevolgen van vochtige buitenmuren
Als gevels beschadigd raken kan er langzamerhand steeds meer vocht in de muren doordringen. Op den duur raken ze verzadigd en dan zal het vocht binnen in de woning naar buiten komen. Het is beter om het niet zo ver te laten komen. Als je ziet dat de voegen in de gevel barsten vertonen of dat er natte plekken op de bakstenen ontstaan is dat een goed moment om in actie te komen. Je bent dan nog ruim op tijd om te voorkomen dat er ernstige vochtproblemen ontstaan.
Offerte vocht- en schimmelbestrijding
De oorzaken van vochtige buitenmuren
Voordat je een behandeling kunt kiezen moet je weten wat de oorzaak is van de vochtige gevels. Als er sprake is van opstijgend vocht moet de waterkering worden hersteld. Als je bij opstijgend vocht zou kiezen voor het impregneren van de gevel maak je de vochtoverlast alleen maar erger. Het is dus belangrijk om een behandeling te kiezen die door oorzaak van de vochtoverlast wegneemt. Daarbij heb je vier keuzes: de muren injecteren, de gevels impregneren, het voegwerk herstellen of een beschermende gevelbekleding laten aanbrengen. Een combinatie van deze maatregelen is ook mogelijk.
Vochtige buitenmuren behandelen tegen opstijgend vocht
De behandeling van vochtige buitenmuren tegen opstijgend vocht helpt ook om vochtige binnenmuren te behandelen. De essentie van zo’n behandeling is dat de waterkering wordt hersteld. Dat kan door de muren te onderkappen. Dan wordt een rij bakstenen ter hoogte van de fundering verwijderd om een nieuwe waterwerende laag te plaatsen. Daarna worden de bakstenen er weer in gemetseld. Een andere methode is om de muur te injecteren met een waterwerend product. Deze beide behandelingen zijn kostbaar en hebben behoorlijk veel impact.
Het voegwerk vervangen van vochtige buitenmuren
Door loszittende voegen kan er gemakkelijk vocht in de buitenmuren doordringen. Als daar niet tijdig iets aan wordt gedaan zal de schade die daardoor ontstaat steeds groter worden. Er is een effectieve methode om dit te voorkomen. Daarbij worden de oude voegen uit te gevel geslepen en krijgt de muur een nieuwe voeg. Het wordt aanbevolen om dit te doen in combinatie met het reinigen van de bakstenen. Dat wil zeggen dat vuil, algen, schimmels en mossen eerst worden verwijderd. Na zo’n behandeling is de buitenmuur weer volledig vochtbestendig. Hij ziet er bovendien weer als nieuw uit.
Offerte vocht- en schimmelbestrijding
Vochtige buitenmuren impregneren
Als er vochtplekken op de buitenmuur ontstaan terwijl de voegen intact zijn is dat een signaal dat de bakstenen poreus zijn geworden. Regenwater kan dan gemakkelijk in de muur doordringen en dan spreek je over doorslaand vocht. Een goede behandelmethode hiervoor is impregneren. Dat betekent dat er een waterafstotende coating op de muur wordt aangebracht. Het effect daarvan is dat het regenwater in druppels op de muur blijft zitten, maar niet meer naar binnen kan dringen. De bakstenen zelf zullen dus niet meer nat worden. Impregneren heeft alleen zin als de muur eerst grondig wordt gereinigd. Ook oude verflagen moeten voorafgaand aan het impregneren worden verwijderd.
Een nieuwe bekleding voor vochtige buitenmuren
Als je last hebt van vochtige buitenmuren kun je ook kiezen voor een rigoureus andere oplossing: nieuwe gevelbekleding. Dat is een ideale oplossing als de vochtige gevel er ook niet meer zo mooi uitziet. Bij het kiezen voor nieuwe gevelbekleding heb je de keuze uit talloze varianten. Bij nieuwe gevelbekleding wordt er bovenop je buitenmuur een extra laag bekleding aangebracht, al dan niet met extra gevelisolatie.
Die is niet alleen vochtafstotend, maar beschermt je huis ook tegen de invloeden van regen, zodat de kans op beschadigingen minder groot is. Nieuwe gevelbekleding kan ook zorgen voor extra isolatie, denk maar aan het plaatsen van spuitkurk. Daardoor daalt de rekening voor het verwarmen van je huis en zal het in de zomer binnen minder warm worden.