Muren onderkappen: werkwijze + prijs

Bij opstijgend vocht dringt er water uit de fundering van je woning in de muren. Dat zorgt voor natte muren, natte plekken, schimmelvorming en een muffe lucht. Opstijgend vocht komt alleen voor op de begane grond tot een hoogte van anderhalve meter.

Gebouwen van honderd jaar of ouder waren niet voorzien van een waterkerend membraan. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt in alle woningen een waterkering geplaatst. Dat is een laag isolatie tussen de fundering en de muur, die voorkomt dat vocht kan opstijgen. In de loop der tijd kan die waterkering kapot gaan en scheuren.

Eén van de methoden om dat te herstellen is de muren onderkappen.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Wat gebeurt er bij het muren onderkappen?

Onderkappen van vochtige muur

Bij het muren onderkappen wordt ter hoogte van de waterkering, dus op de grens van de fundering en de ‘gewone’ muur, een steen weggekapt. Daardoor ontstaat ruimte om een waterkerend membraan aan te brengen. De folie is een DPC-folie en wordt 1 tot 3 cm boven de vloerpas geplaatst in een mortelbed.

Daarna wordt er een nieuwe rij stenen in de muur gemetseld of worden de openingen terug dichtgemetst met een expansiemortel om krimp te vermijden.

Dit gebeurt over de volledige lengte van de muur. Dat klinkt simpel, maar muren onderkappen is in de praktijk een lastige klus. Het kost veel tijd, is duur, de schade is aanzienlijk en er is een risico dat de stabiliteit van de woning verslechtert. Maar na het muren onderkappen is er gegarandeerd geen sprake meer van opstijgend vocht.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Waarom muren onderkappen zo moeilijk is

De stabiliteit van een woning wordt voor het grootste deel gegarandeerd doordat elk stukje muur een vergelijkbare last draagt. De woning is dus in evenwicht. Bij het muren onderkappen worden stenen in de lengterichting van de muur verwijderd, waardoor ook de ondersteuning van dat stuk muur verdwijnt. Dat kan voor instabiliteit zorgen, vooral bij oudere woningen, waarbij er wellicht al wat scheuren in de muur zitten. Om dit te beperken wordt bij muren onderkappen niet meer dan één meter stenen tegelijk weggekapt. Op die meter wordt isolatie aangebracht en een nieuwe wij stenen ingemetseld. Als dat goed droog is wordt de volgende meter stenen verwijderd.

Muren onderkappen is het begin

Muren onderkappen is de eerste fase van een prima oplossing voor vochtoverlast. Hou er echter rekening mee dat je nog lang niet klaar bent als de muren onderkapt zijn. Het is afhankelijk van het soort muur, maar de schade door het muren onderkappen kan behoorlijk groot zijn. Zowel de binnen- als de buitenmuur moeten vaak helemaal opnieuw worden afgewerkt. Bij de buitenmuur wordt er vaak voor gekozen om een plint te plaatsen. De binnenmuur moet eerst worden geëgaliseerd en daarna opnieuw worden gepleisterd. Als je woning een spouwmuur heeft blijft de schade meestal beperkt tot de buitengevel.

Muren onderkappen wordt weinig toegepast

Hoewel de effectiviteit van muren onderkappen groot is, is dit toch een methode die niet al te vaak wordt toegepast. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste is muren onderkappen tijdrovend, omdat er slechts kan worden gewerkt in stapjes van een meter. Ten tweede zijn er stabiliteitsrisico’s. Daardoor is het aantal bedrijven dat zo’n klus uit wil voeren vrij klein. Een derde reden is dat muren onderkappen duur is. Je moet minimaal rekening houden met bedragen van €130 tot €150 per meter. Je kan hier de prijs van vochtbestrijding vergelijken. Vergeet ook niet kosten voor het afwerken van de muren en plinten.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Situaties waarbij muren onderkappen een goede oplossing is

Muren onderkappen kent dus een aantal nadelen, waardoor het een methode is die niet zo vaak wordt gebruikt. Maar als je bezig bent met een renovatie van je woning is muren onderkappen soms wel een aantrekkelijke methode. Tijdens een renovatie heb je minder last van tijdsdruk. Er kan dus voldoende tijd worden genomen om de risico’s van instabiliteit zo klein mogelijk te houden. Ook de schade die ontstaat speelt geen grote rol. Want bij een renovatie ga je toch wel aan de slag met een nieuwe afwerking van de muren.

Laat eerst de vochtproblematiek goed analyseren

Aangezien de impact van muren onderkappen groot is, moet je zeker weten dat jouw probleem van opstijgend vocht daarmee wordt opgelost. Want hoe vervelend is het als je de muren hebt laten onderkappen en na afloop blijkt dat de vochtproblemen niet zijn verholpen. Laat daarom altijd eerst een onderzoek uitvoeren naar de vochtproblemen in jouw woning. Want natte muren kunnen ook worden veroorzaakt door lekkage, doorslag van regen door de muren of gebrekkige ventilatie. Pas als vast staat dat er sprake is van opstijgend vocht kun je besluiten om de muren te onderkappen.

Alternatieven voor muren onderkappen

Er bestaan andere, minder ingrijpende methoden, om opstijgend vocht tegen te gaan. Eén van de meest toegepaste is het injecteren van de muren met een waterwerende laag. Bij het injecteren wordt de muur eerst onderzocht op steensoort en vochtgehalte. Daar wordt een passende gel bij gezocht en die wordt over de hele breedte van de muur ter hoogte van de waterkering geïnjecteerd. Een andere methode is het gebruik van een gel, die op de muur wordt aangebracht. Deze methoden zijn echter niet zo effectief als muren onderkappen.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Ook interessant