Muren injecteren tegen opstijgend vocht: werkwijze, prijs & tips

Een populaire methode om vochtproblemen in de woning aan te pakken is injecteren van de muren. Deze methode is alleen geschikt om problemen door opstijgend vocht te verhelpen. Vochtproblemen door lekkage van leidingen of afvoeren, een kapot dak of regenwater dat door de buitengevel dringt moeten op een andere manier worden aangepakt. Laat daarom vooraf goed onderzoeken wat de oorzaak is van de vochtproblemen in jouw woning, want muren injecteren is een dure klus, maar het is geen oplossing voor alle vochtproblemen.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Muren injecteren tegen opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht heb je last van grondwater, dat via de fundering naar boven stijgt in de muur. Normaalgesproken zou het vocht uit de fundering moeten worden tegengehouden door een waterkering. Dat is een laag isolatiemateriaal tussen de fundering en de muur. Maar bij oude huizen kan die waterkering kapot gaan, bijvoorbeeld door jarenlange trillingen van verkeer of zware industrie in de omgeving. Ook bij nieuwere woningen kun je last krijgen van opstijgend vocht. Dat komt vaak doordat er bij een verbouwing niet goed wordt opgelet, waardoor de waterkering beschadigd raakt. Een effectieve methode om de waterkering te herstellen is de muren te injecteren.

Muren injecteren werkt als volgt

Bij het injecteren van de muren wordt de muur ter hoogte van de waterkering – ongeveer op de grens van de muur en de fundering – waterafstotend gemaakt. Dan kan er geen water meer door naar boven dringen en wordt de muur na verloop van tijd droog. Om het waterafstotende middel in de muur aan te brengen worden er over de hele lengte van de muur gaten geboord. In die gaten wordt het middel gespoten en dat verspreidt zich door de daar omheen liggende stenen.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Muren injecteren is vakwerk

Voor het aanpakken van vochtproblemen in woningen heb je behoorlijk wat vakkennis nodig. Muren injecteren is dan ook beslist geen klus die je als doe-het-zelver kunt uitvoeren. Want er is het één en ander aan voorbereidingen nodig. Ten eerste wordt de muur onderzocht. Hoe dik is die en van welk soort steen de muur is gemaakt. Ook wordt gemeten wat het vochtgehalte van de muur is door middel van een vochtmeting. Op basis van die gegevens wordt een geschikte waterwerende gel uitgekozen. Een goede keuze is essentieel, want de waterwerende gel moet zich over de hele breedte van de muur verspreiden om te garanderen dat al het vocht wordt tegen gehouden.

Muren injecteren kost weinig tijd

Zodra het onderzoek is uitgevoerd naar de staat van de muur en er een waterwerend middel is geselecteerd kan het eigenlijke werk beginnen. Aan de buitenzijde van de woning worden op regelmatige afstand gaten geboord en daarin wordt het geselecteerde middel gespoten. Muren injecteren kost relatief weinig tijd, in elk geval veel minder dan muren onderkappen.

Prijs muren injecteren tegen opstijgend vocht

De prijzen zijn in sommige gevallen vergelijkbaar met andere methodes om muren waterdicht te maken, want bij muren injecteren heb je te maken met een groot aantal prijsbepalende factoren. Zoals de dikte van de muur en het materiaal waarvan de muur is gemaakt. De prijzen van de diverse waterwerende middelen kunnen behoorlijk verschillen.

Soort vochtbestrijding Prijs per lopende meter / m²
Muur injecteren (meest gekozen optie) € 100 – € 130 l/m*

* richtprijzen

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Muren injecteren als onderdeel van een verbouwing

Wie last heeft van vochtproblemen kan dit het beste integraal aanpakken. Dat betekent dat naast het muren injecteren ook lekke leidingen en afvoeren worden hersteld en dat eventuele lekkages in het dak worden aangepakt. Door de muren te injecteren wordt voorkomen dat vocht kan opstijgen. Het impregneren van de buitengevels voorkomt het doorslaan van regenwater door de muren. Bij een integrale aanpak heb je het voordeel dat alle vochtproblemen in één keer worden verholpen. Je hoeft bovendien maar één keer eventuele herstelwerkzaamheden uit te laten uitvoeren.

Bijkomende werkzaamheden bij muren injecteren

Bij het injecteren van muren kun je opstijgend vocht een halt toe roepen. Maar daarmee ben je nog niet klaar. Want doordat er gedurende langere tijd grondwater in de muren is gaan zitten zijn er ook allerlei zouten meegekomen. Die zouten blijven in de muren zitten, ook als die helemaal zijn opgedroogd. En ze zijn niet onschuldig, want de zouten kunnen opnieuw vocht gaan aantrekken. Het gevolg is dat een nieuwe pleisterlaag vrij snel weer kan beschadigen. Het is dus erg belangrijk om na het muren injecteren de zouten af te dekken met een vlies. Dat isoleert de zouten. Als je daarop de pleisterlaag aanbrengt heb je er geen last meer van.

Garanties voor muren injecteren

Muren injecteren is een beproefde methode om opstijgend vocht tegen te gaan. Deze methode wordt vaak toegepast en is ook bijna altijd succesvol. Maar het is mogelijk dat je na de behandeling nog steeds last hebt van vochtoverlast. In dat geval is het waterwerende middel misschien niet goed doorgedrongen in de stenen. Als je gaat muren injecteren is het verstandig om daar vooraf met het bedrijf dat wordt ingeschakeld afspraken over te maken. Zij kunnen garanties afgeven, op basis waarvan ze een muur die niet goed waterdicht is geworden kosteloos herstellen.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Ook interessant