Hoe buitengevel waterdicht maken? 7 bewezen mogelijkheden

Vochtige buitengevels zullen niet enkel aan de buitenzijde problemen veroorzaken, ook binnenin zullen vochtige muren voor problemen zorgen. Denk maar aan schimmelvorming, loszittend behangpapier, muffe geur enz… Belangrijk is dat een een buitengevel mooi droog blijft. Om dit te bekomen zijn er een aantal mogelijkheden. Wij sommen ze even voor je op:

Hydrofuge aanbrengen

Door een hydrofuge aan te brengen, ga je het metselwerk van de buitengevel impregneren met een waterafstotend middel. Het middel is kleurloos en laat toch je buitenmuren “ademen”. Dit is belangrijk voor de afvoer van vocht van binnen naar buiten. Het voordeel van hydrofoberen is dat je het metselwerk mooi blijft zien. Een hydrofuge wordt het best enkel aangebracht op een buitengevel die mooi in orde staat, bijvoorbeeld na metselwerk renovatie of gevelreiniging.

Buitengevel cementeren

Bij een cementering wordt er een laag op basis van cement en waterdichte componenten tegen de bestaande gevel gestreken. De waterdichte cementering zorgt voor een “waterdicht schild”. Een cementering wordt het best aangebracht tegen buitengevels die oneffen staan en waarvan je het metselwerk niet meer wenst te zien. De cementering wordt veelal onderaan het metselwerk aangebracht en is een ideaal middel tegen doorslaand vocht en opstijgend vocht.

Gevelbekleding aanbrengen

Buitengevels of wachtgevels die te kampen hebben met veel slagregen en in slechte staat zijn kan je beschermen door een gevelbekleding aan te brengen. Tegen een regelwerk met isolatie wordt een damp-open folie geplaatst dewelke je vervolgens kan afwerken naar keuze. Denk maar aan hout, vezelcement, houtvezel, metaal… in de vorm van leien, platen en sidings.

Spouwmuur plaatsen

Indien je op zoek bent naar een oplossing om slagregen het hoofd te bieden en je wenst mooie nieuwe buitenmuren dan kan je voor de bestaande buitengevels een buitenspouwblad plaatsen in metselwerk. Indien gewenst kan je ook direct spouwmuurisolatie voorzien. Door een spouwmuur te maken, zorg je voor een luchtspouw tussen binnen en buiten. Slagregen maakt geen kans meer om het binnenspouwblad te bereiken.

Muren injecteren

Heb je last van opstijgend vocht in buitengevels, dan kan je je buitenmuren injecteren of laten onderkappen. Door een waterwerende stof in op regelmatig aangebrachte boorgaten aan te brengen vorm je een waterdichte film in je metselwerk. Hierdoor geef je optrekkend vocht in binnen- en buitenmuren geen kans meer. Laat de werken steeds door een vakman uitvoeren. Ontdek hier de prijzen voor de behandeling van opstijgend vocht.

Vochtwerende verf aanbrengen

Een vochtwerende verf kan je altijd tegen buitengevels aanbrengen, maar zal niet altijd een blijvende oplossing voor je vochtproblemen zijn. Met de vochtwerende verf hou je tijdelijk slagregen buiten en eventueel grondvocht tussen maaiveld en je buitengevels. Met een vochtwerende verf hou je bijvoorbeeld geen opstijgend vocht tegen, dan opteer je best voor een combinatie tussen muurinjecties en verf. Als je verf gebruikt, zorg dan steeds voor een damp-open verf, anders krijg je binnenin condensatieproblemen.

Isolatie & spuitkurk of crepi

Je kan een bestaande gevel ook waterdicht maken en na-isoleren door middel van de plaatsing van buitengevelisolatie en een afwerking voorzien met spuitkurk of crepi. Vooraleer je dit aanbrengt moet je steeds zeker zijn dat de buitengevel in goede staat is en er geen opstijgend vochtproblemen zijn. Lees meer over spuitkurk.

Ook interessant