Wanneer is een asbestattest verplicht?

In welke gevallen is een asbestattest verplicht? Wij sommen de verplichtingen op.

Asbestattest bij verkoop woning of appartement

Vanaf 23 november 2022 heb je in België een asbestattest nodig bij elke verkoop van een pand dat gebouwd werd voor 2001. De inhoud van het asbestattest moet bekend gemaakt worden aan de koper van een pand bij het ondertekenen van de compromis bij de notaris. In de praktijk zullen potentiële kopers op voorhand al een kopie van het asbestattest kunnen opvragen, bijvoorbeeld bij een opendeurdag of kijkdag.

Asbestattest offerte

Gemeenschappelijke delen vanaf 2025

Voor de gemeenschappelijke delen van panden die onder het stelsel van gedwongen mede-eigendom vallen, gaat de verplichting pas in op 1 mei 2025.

Verplicht voor iedereen in 2032

Vanaf 2032 moet elke eigenaar van een pand dat gebouwd is voor 2001 beschikken over een geldig asbestattest.

Verhuring

Als verhuurder van een pand dat gebouwd is voor 2001 moet je pas in 2032 beschikken over een asbestattest. Beschik je al sneller over een asbestattest? Dan moet je van zodra je beschikt over een asbestattest, een kopie van het attest overhandigen aan uw (nieuwe) huurder.

Hoe een asbestattest aanvragen?

Enkel gecertificeerde asbestdeskundigen mogen de inventarisaties uitvoeren voor het asbestattest. Zij maken vervolgens een geldig asbestcertificaat op. Het attest is 10 jaar geldig.

Asbestattest offerte

Ook interessant