Asbestisolatie verwarmingsbuizen: hoe plaaster herkennen, prijs sanering…
Inhoudstabel artikel
Wat dien je toe doen als je vermoeden hebt van plaasterisolatie met asbest rondom je leidingen? Hoe kan je asbestisolatie herkennen? Waarvoor werd het gebruikt? Zelf verwijderen of laten verwijderen door een professionele asbestverwijderaar?
Waarom asbest als isolatie van leidingen?
Door de positieve eigenschappen van asbest ( brandwerend / isolerend ) werd asbest samen met plaaster en jutedoek verwerkt rondom leidingen om ze te isoleren. Door de leidingen te omhullen met asbestvezels behouden ze beter hun warmte en trad er minder warmteverlies op.
Hoe asbest isolatie herkennen
De leidingen kan je herkennen aan hun witte kleur. Meestal hebben ze een diameter van ongeveer 15-20 cm.
De cv-verwarmingsbuizen werden eerst omhult met isolatie en daarna omwikkeld met jute en een witte pleisterlaag. Het is in de witte pleister dat er asbest verwerkt werd.
Soort asbest
Asbesthoudende plaatster-isolatie valt onder niet-hechtgebonden asbest en is dus zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid. Na verloop van tijd is de isolatie gevoelig aan verwering waardoor de vezels los komen te zitten en in het milieu ( lucht / bodem / water terecht komen. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot kanker en asbestose. De asbest zit in het plaaster en niet in de isolatie. Het asbestgehalte ligt tussen 10-30% Chrysotiel en wordt ook wel witte asbest genoemd.
Voor het isoleren van leidingen werd ook wel eens asbestkoord gebruikt, ook dit is gevaarlijk om in te ademen.
Offerte asbest laten verwijderen
Waarvoor werd het gebruikt
Het waren vooral verwarmingsbuizen in kelders en stookruimtes die omwikkeld werden met jute en asbesthoudende plaaster. Zowel cv-leidingen en buizen voor de verwarming als warm water werden hiermee geïsoleerd. Daar er kans op brandgevaar was ( cv-ketel ) werden de buizen omhuld.
De plaaster werd ook gebruikt voor de waterleiding of rioolbuizen zoals de afvoer van toiletten, leidingen ingegoten in funderingen enz…
Zelf verwijderen of niet
Als de plaaster-isolatie nog in goede staat is, kan je het gewoon laten zitten. Dit wil zeggen dat de isolatie geen sporen van schimmels, vocht of zichtbare vezels mag hebben, kortom de buizen mogen niet beschadigd zijn. Je kan buizen in goede staat voor alle zekerheid omhullen met tape of het fixeren / verven met een speciaal product. Wat je ook kan doen zijn de leidingen afschermen door een omkasting.
Zijn de buizen beschadigd, dan dien je eerst na te gaan of ze asbest bevatten. Om 100% uitsluitsel te hebben, kan je voorzichtig een staaltje nemen en het laten onderzoeken in een erkend labo. Dit kost je ongeveer €100. Bevochtig eerst het materiaal en vermijdt stof maken.
Bevat het geen asbestvezels, dan kan je zelf de beschadigde isolatie verwijderen. Is het resultaat in het labo positief, dan ben je verplicht alles door een gespecialiseerd bedrijf te laten verwijderen.
Offerte asbest laten verwijderen
Professionele asbestverwijderaar
Om geen risico te nemen, laat je het best asbestgebonden buizenisolatie verwijderen door een erkend asbestbedrijf. Zij beschikken over alle kennis & materiaal om alles veilig af te breken en op te ruimen. Bovendien volgden zij voldoende opleiding om dit gevaarlijk werk te mogen uitvoeren.
Zij kunnen werken volgens de couveuzezak-methode. Deze methode wordt enkel toegepast voor het verwijderen van de isolatie rond leidingen die losgebonden asbest bevatten. Bovendien zijn zij in staat om een ruimte die asbest bevat veilig hermetisch af te sluiten van de buitenwereld.
Prijs asbest laten verwijderen
Indien je alles laat wegnemen door een erkend opruimingsbedrijf, dien je toch te rekenen op een kost van ongeveer €100 per lopende meter. Er kunnen uiteraard tijdens de asbestsanering extra kosten bijkomen, denk maar aan labokosten of kosten voor extra herstellingswerken aan de CV-installatie.
Vergelijk daarom steeds de prijzen bij verschillende asbestverwijderaars dankzij onze offerte-service en kom niet voor verassingen te staan.