Asbest golfplaten verwijderen: prijs + tips

Golfplaten met asbest werden vooral in de jaren 50’ tot eind de jaren 80’ gebruikt als dakbedekking van woningen, stallen en bijgebouwen. De vezels zijn kankerverwekkend en zeer schadelijk voor mens en dier. Laat daarom asbest golfplaten verwijderen voor een nieuwe dakbedekking. Mag je deze zelf verwijderen of niet?

Indien je vermoeden hebt dat je te maken hebt met asbestvezels, wees dan extra voorzichtig.

Hoe herken je asbest golfplaten

Zonder inventaris en onderzoek in een labo is het vrij moeilijk om te bepalen welke golfplaten asbest bevatten. Toch zijn er een aantal criteria waardoor je ze kan herkennen:

 • Meestal geplaatst tussen 1950 – 1990;
 • Bevatten geen N of NT opschrift;
 • Meestal gewafelde of honingraatstructuur;
 • Bevat geen afgesneden hoek of verstevigingsbandje;
 • Bekijk bestek, facturen, plannen…;
 • Duidelijke aanwezige en verweerde vezels;
 • Geproduceerd door Eternit, Alfit, Coverit, JM Ballmat, Modernit en SVK

Ben je niet zeker of ze asbestvezels bevatten, laat dan je golfplaten onderzoeken in een labo of laat een gespecialiseerde asbestverwijderaar langskomen.

Offerte asbest laten verwijderen

Toepassing asbest golfplaten

Gelukkig zijn de meeste daken ( golfplaten, asbestleien ) op woningen reeds vervangen maar het zijn vooral de daken van oude bijgebouwen die vandaag nog asbest kunnen bevatten. Golfplaten met asbest werden als dakbedekking gebruikt voor tal van toepassingen. De meest voorkomende plaatsen waar de dakplaten gebruikt werden zijn:

 • Tuinhuisjes;
 • Garages;
 • Schuren;
 • Loodsen;
 • Stallen;

Wanneer een asbest dakbedekking verwijderen?

Asbest golfplaten, behoren tot de groep van de hechtgebonden asbestproducten of gebonden asbesthoudende dakbedekkingsmaterialen. Dit wil zeggen dat ze in principe sterk genoeg zijn en minder vatbaar zijn voor corrosie en verwering dan niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen zoals spuitasbest, asbestkoord en asbesthoudend stucwerk.

Golfplaten die te veel verweerd zijn, gebroken zijn of in zo’n slechte staat zijn dat ze onder hun eigen gewicht breken tijdens de afbraak, worden best verwijderd door een erkend asbestverwijderaar. Loszittende stukken en asbestvezels worden in de lucht verspreid en vervuilen de bodem.

Offerte asbest laten verwijderen

Ben ik verplicht om asbest golfplaten te verwijderen?

In principe ben je door de Vlaamse overheid niet verplicht om de gebonden asbestplaten te verwijderen en ze te vervangen. Wil je echter geen risico lopen voor je eigen gezondheid en die van een ander, ben je milieubewust dan kan je ze zelf vervangen of ze laten vervangen door een erkende firma. Ook bij een eventuele verkoop van het onroerend goed zal de aanwezigheid van asbest geen positieve invloed op de prijsbepaling hebben. In tegendeel, asbest schrikt heel wat potentiële kopers af.

Zelf asbest golfplaten verwijderen

Het is momenteel toegestaan dat particulieren zelf asbesthoudende golfplaten verwijderen. Je dient wel beschermkledij te dragen tijdens de werken, denk maar aan een stofbril, veiligheidsschoenen, wegwerphandschoenen, wegwerpoverall, ademhalingsmasker enz…

Verwijder ook geen asbest dakplaten bij zonnig en winderig weer. Zorg ervoor dat de platen bevochtigd worden vooraleer je ze verwijdert zodat er geen asbestvezels met de wind meegevoerd kunnen worden. Bescherm de bodem. Je kan de platen ook laten fixeren.

Indien het onmogelijk is om de platen netjes te verwijderen, dan dien je een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Het is ook niet toegestaan om mechanische werktuigen ( boormachine, slijpmachine… ) te gebruiken om ze te kunnen verwijderen. Ook eventueel de platen reinigen onder hoge (water)druk is niet toegestaan. Is het enkel mogelijk om de platen mechanisch te verwijderen, schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in.

Offerte asbest laten verwijderen

Asbest golfplaten zelf vervoeren of laten ophalen

Je mag zelf de asbest golfplaten zelf naar het containerpark voeren, middels alles mooi en veilig is afgesloten. Op het recyclagepark zijn speciale containers beschikbaar om een beperkt aantal dakplaten te storten. Vraag op voorhand bij uw gemeente of milieudienst na of het überhaupt toegestaan is om asbesthoudend plaatmateriaal te storten.

Je kan de asbestplaten ook laten ophalen door een containerdienst. Hier betaal je gemiddeld €110 / ton incl. BTW voor asbestgebonden golfplaten. Je bent ook verplicht om de asbest dakplaten in een Big-Bag te plaatsen en te vervoeren. De prijs voor een Big-Bag van 12m3 kost ongeveer €120 incl. BTW. Uiteraard dien je ook nog te betalen voor de container zelf. Deze kost gemiddeld €120 – €150 incl. BTW ( 6m3 )

Subsidies en premies asbestverwijdering

Er bestaat (nog) geen premie of subsidie voor het verwijderen van asbest. Het verwijderen van asbest maakt vaak deel uit van een renovatieproject. Voor deze renovatiekosten kunt u als eigenaar wel beroep doen op verschillende bestaande premies zoals de Vlaamse renovatiepremie of de Vlaamse verbeteringspremie. Opgelet: de verbeteringspremie wordt stopgezet op 1 juni 2019. U kunt die premie aanvragen ten laatste op 31 mei 2019.

Er bestaat wel een premie als je asbest verwijderen combineert met isoleren. Zo kan jouw premie voor muurisolatie en dakisolatie vermeerderd worden met €8/m². Jouw buitenmuren of dakbedekking moet asbest bevatten en moeten door een erkend organisme aangepakt worden. Nadien moet alles geïsoleerd worden.

Prijs asbest golfplaten laten verwijderen

Je kan de golfplaten laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar, dit is de veiligste manier. Je dient te rekenen een totaalkost van ongeveer € 100/ m2. Bouwafval verwerken met asbest is duur en er zijn moeilijke procedures mee gemoeid. De constante bijscholing en opvolging van dit gevaarlijk werk heeft haar kostprijs.

Ontdek een goedkope asbestverwijderaar door vrijblijvende offertes via onze website te vergelijken.

Offerte asbest laten verwijderen

Ook interessant