Wat is de droogtijd van een chape en hoe sneller chape laten drogen?

Welke droogtijd heeft een chape nodig om voldoende uit te harden en hoe kan je de chape sneller laten drogen?

Ideale droogtijd chape

Welke droogtijd heeft een chape nodig om voldoende uit te harden voor de plaatsing van de vloerafwerking zoals keramische tegels, parket, vinyl… ?

Het hangt grotendeels af van de soort chape die geplaatst wordt en de dikte van de chape. Je hebt enerzijds de gewone cementchape maar er bestaan ook de vloeibare cementchape, vloeibare Anhydrietchape en de sneldrogende chape.

Elke soort chape heeft haar eigen samenstelling en toeslagstoffen. Zo zal de sneldrogende chape droogversnellers bevatten zodoende deze minder droogtijd nodig heeft dan een gewone cementchape. Dergelijke chapes zijn een stuk duurder en zijn in sommige gevallen in slechts enkele dagen droog.

Over het algemeen droogt een gewone cementchape 1 centimeter per 7 – 10 dagen ( max. 5cm dik ). Voor chapes dikker dan 5cm, dien je een droogtijd te rekenen van 2 weken per bijkomende centimeter.

De Anhydrietchape zal een langere droogtijd nodig hebben dan een gewone cementchape door haar verdichtende eigenschappen. Bij een goede ventilatie dien je te rekenen op een droogtijd van 1 week per cm ( max. 4cm dik ) en 2 weken droogtijd per extra cm Anhydrietchape.

Chape snel laten drogen

Zoals we weten dient de chape voldoende uitgedroogd te zijn om kromtrekken van de vloerbekleding te voorkomen. Bij een natuurlijke droging kan dit zeer lang duren waardoor de werken lang stilliggen. Je kan het drogingsproces versnellen door een goede ventilatie en de inzet van een bouwdroger.

Goed ventileren

Je kan een chape sneller laten drogen door de toevoeging van droogversnellers en door voldoende te ventileren, voornamelijk bij goed weer, een normale kamertemperatuur ( +/- 20° ) en een lage luchtvochtigheid. De ideale mix voor een snelle droging.

Bouwdrogers

Bouwdroger

Je kan een chape sneller laten drogen dankzij de inzet van de bouwdroger. In geval van de Anhydrietchape mag je pas na 2 dagen een bouwontvochtiger inzetten om scheuren te vermijden. Indien je een bouwdroger voor een cementchape wenst in te zetten, wacht je best minimaal 5 tot 7 dagen.

Je kan de bouwdroger combineren met ventilatoren om ventilatie en luchtverplaatsing te stimuleren.

Hoe lang een bouwdroger en eventuele ventilatoren geplaatst dienen te worden, hangt af van de dikte van de chape, periode van het jaar, soort ventilatie, luchtvochtigheid. Je kan een bouwdroger huren aan een lage dagprijs.

Een goede verluchting en de inzet van de bouwdroger versnelt niet alleen de droogtijd van de chape maar ook de droogtijd van het pleisterwerk.

Offerte bouwdroger huren

Vraag advies

Vraag steeds advies aan de aannemer van de chapewerken wanneer je de vloer kan afwerken met tegels, parket, vinyl, gietvloer, steentapijt…

Ook interessant