Slecht te been? Met deze 5 tips woon je langer thuis

Oudere mensen die slecht te been zijn of slechtziend zijn hebben meer zorg en oplettendheid nodig, dat weet iedereen. Zeker als ze alleenstaand zijn en hulpbehoevend zijn; Het nemen van de trap of het gebruik van de badkamer kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Het is niet altijd mogelijk voor de kinderen, kennissen of buren om steeds aanwezig te zijn om hun geliefde te helpen of om een oogje in het zeil te houden.

Valpreventie

Valpreventie is daarom zeer belangrijk, omdat een val voor oudere mensen nefast kan zijn. Letsels, breuken, zelfs de dood kunnen behoren tot de gevolgen van een slechte val. Onderstaande cijfers bewijzen de ernst van vallen bij senioren:

  • Elke seconde valt wereldwijd een 65-plusser
  • Elke 11 seconden wordt een 65-plusser na een val op spoed opgenomen
  • Elke 19 minuten overlijdt een 65-plusser na een val

Gemoedsrust

Gelukkig bestaan er een aantal hulpmiddelen voor ouderen en senioren die bijdragen tot valpreventie. Mits een paar aanpassingen in huis, wordt het voor senioren mogelijk om langer thuis te wonen, kan je een verhuis naar een RVT uitstellen en zorg je ervoor dat je met een gerust hart en op beide oren kan slapen.

Financiële kater

We mogen het kostenplaatje ook niet vergeten. De kost van een verhuizing, de maandelijkse kosten voor de huur van een RVT, de medische kosten bij een valpartij, de kosten en zorgen rondom de verkoop van het ouderlijk huis… allemaal zaken die ervoor zorgen dat thuis blijven wonen mits een aantal ingrepen, nog zo slecht niet is. Bovendien blijven senioren graag in hun vertrouwde omgeving wonen. Zij kennen hun woning het best en behouden bovendien de sociale contacten.

Wat kan je doen om langer thuis te wonen?

Er bestaan een aantal ingrepen die ervoor zorgen dat ouderen veilig thuis kunnen wonen. We sommen ze even op:

1. Veilige instapdouche zonder opstap

Moderne inloopdouche kan in 1 dag geplaatst worden
Foto: Practicomfort

Voor mensen die slechte been zijn of minder goed zien kan een hoge opstap een hinderpaal zijn. Indien de gebruiker van de douche bij het betreden van de douche blijft steken aan de opstap, is de kans op een valpartij zeer groot. Zorg daarom voor een veilige inloopdouche zonder opstap. Nog steeds een bad? Tegenwoordig kan je je oud bad laten verwijderen en een douche in 1 dag laten plaatsen.

Offerte inloopdouche

2. Veilig in en uit het bad dankzij het instapbad

In- en uit het bad stappen kan voor senioren zeer gevaarlijk zijn. De opstand is zeer hoog, het bad en de badkamervloer glad… Voor senioren die graag een bad nemen kan vallen ernstige letsels veroorzaken. Wie wil blijven baden, kan kiezen voor een veilig bad. Zo bestaat er het instapbad, dat zijn lig- en zitbaden met een handig deurtje. Zo kan je douche en baden zonder over de badrand te hoeven stappen.

Offerte instapbad

3. Installeer een traplift

Is de trap te steil, kost het te veel moeite om de bovenverdieping te bereiken? Kost een traprenovatie te veel? Verhuizen hoeft echt niet. Je kan opteren voor de plaatsing van een traplift. Deze brengt je veilig op elke verdieping je wenst. Voor elke soort trap bestaat er wel een traplift, denk maar aan de rechte trap, trap met bocht, steile trap, buitentrap, smalle trap enz…

Offerte traplift

4. Zorg voor een veilige trap

Zorg er voor dat elke trap in huis langs ten minste langs één zijde van de muur veilige trapleuning heeft. Men raad aan om de trapleuning op een hoogte van 80 à 100cm te plaatsen. Afhankelijk van wie de trap gebruikt, kan de hoogte verschillen. Zorg ook altijd een leuning met voldoende grip.

Vervolgens wordt aangeraden om de trap voldoende te verlichten. Installeer desnoods een lichtsensor waarbij de verlichting van de trap automatisch aangaat. Zorg ook voor veilige traptreden, deze zijn niet te steil, breed en diep genoeg. Ze mogen zeker en vast niet te glad zijn. Je kan eventueel een traprenovatie laten uitvoeren of je kan extra anti-slip strips of een anti-slip verf laten aanbrengen.

Is de trap bekleedt met een traploper? Zorg er dan zeker voor dat deze goed vastligt. Laat ook geen rommel op de trap rondslingeren, hou de traptreden ten alle tijden vrij.

5. Een veilige badkamer voor senioren

Indien nodig laat je de oude badkamer verbouwen naar een badkamer voor senioren. Het kan zijn dat een volledige badkamerrenovatie de beste optie is om iemand veilig naar het toilet te laten gaan, veilig te laten baden, douchen en omkleden.

De plaatsing van een veilige badkamervloer, de installatie van stang en handgrepen in de douche, bad en toilet… anti-slip matten, voldoende badkamer verlichting… zorgen allen voor een veilige badkamer.

Offerte badkamerrenovatie

Subsidies

Eerst en vooral bestaat er voor sommige ingrepen een premie of subsidie. Vraag ernaar bij jouw gemeente of de partij die zorgt voor de installatie van de hulpmiddelen. Zij geven je gepast raad en advies. Voor renovatiewerken in een woning ouder dan 10 jaar betaal je bijvoorbeeld maar slechts 6% BTW ipv 21% BTW.

Nieuwsgierig naar de kosten?

Uiteraard wens je te weten wat alles ongeveer kost en wie dit professioneel kan uitvoeren. Dan hebben we goed nieuws voor je. Via VandaagWonen.be kan je vrijblijvend offertes aanvragen. Via 1 aanvraag laten we je in contact komen met onze betrouwbare partners. Zij geven je advies op maat én bezorgen je 100% vrijblijvend een prijsofferte !

Gratis prijsoffertes

Klik op onderstaande links om een offerte aan te vragen:

Help iemand met onze tips, deel dit artikel

Denk jij iemand te kunnen helpen met onze tips? Wens je ook valpreventie te promoten? Deel dan dit artikel door te klikken op onderstaande knoppen.

Ook interessant