Schimmel achter kasten: oorzaken en oplossingen

Als je last hebt van schimmel achter de kasten is er sprake van vochtoverlast in je woning. Het is niet zo vreemd dat schimmels ontstaan in of achter kasten, want die staan dicht tegen de muur. Daar is maar weinig luchtbeweging. Vocht dat uit de muur verdampt kan niet snel weg en daardoor kan er schimmelvorming optreden. Schimmel achter de kasten is niet prettig, maar het kan een tijdelijk probleem zijn. Als je er last van hebt is het in elk geval iets om goed in de gaten te houden. Als het na verloop van tijd niet verdwijnt moet je maatregelen nemen.

Schimmel achter kasten in nieuwe woningen

Wie een nieuw huis laat bouwen is daar enthousiast over en wil er graag zo snel mogelijk intrekken. Dat is begrijpelijk, maar niet zo verstandig. Want een nieuwe woning zit vol met bouwvocht, tot wel 5.000 liter.

Dat vocht zit in de muren, vloeren, plafonds, etc. en moet voor een groot deel verdampen voordat je in de woning kunt wonen. Dat verdampen gebeurt met speciale bouwdrogers in combinatie met een goede verwarming van de woning. Desondanks kan het wel één of twee jaar duren voordat al het bouwvocht uit een woning is verdampt.

Het wordt aanbevolen om niet eerder dan drie maanden na het storten van de vloeren in je nieuwe woning te trekken. Een voorwaarde is dat er meteen na het storten wordt begonnen met stoken en goed ventileren. Na drie maanden is nog lang niet al het vocht verdwenen, maar dan zijn de gezondheidsrisico’s niet meer zo groot. Er kan nog wel schimmel achter de kasten ontstaan, maar dat is een tijdelijk probleem. Je kunt dat enigszins voorkomen door de kasten niet meteen helemaal tegen de muren te plaatsen. Dan kan er meer lucht langs stromen, waardoor het vocht wordt afgevoerd.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Schimmel achter kasten in een bestaande woning

Het ontstaan van schimmel achter kasten in een bestaande woning duidt op vochtoverlast. Dat kan diverse oorzaken hebben. Als de woning extreem goed is geïsoleerd kan er te weinig ventilatie zijn. Daardoor kan het vocht niet weg. Dit hoopt zich op plekken op waar de lucht weinig beweegt, zoals achter een kast. Een andere reden voor schimmel achter de kasten kunnen een lekke leiding of afvoer, doorslaande regen door de muren, lekkage van het dak of vochtproblemen door opstijgend vocht zijn. Schimmel in een bestaande woning wordt alleen effectief bestreden als het onderliggende probleem eerst wordt opgelost.

Schimmel achter de kast door een te goede isolatie

Bij woningen die helemaal luchtdicht worden gemaakt tijdens een renovatie moet voldoende aandacht worden besteed aan ventilatie. Want dat is essentieel om overtollig vocht dat wordt geproduceerd door de bewoners af te voeren. Dit vocht ontstaat door ademen, zweten, wassen, douchen, koken, schoonmaken, etc. Ventileren kan op vele manieren, zoals door de ramen open te zetten, ventilatieroosters te plaatsen, of complete ventilatiesystemen te installeren. Zodra er weer voldoende verse lucht door de woning blaast verdwijnt de schimmel achter de kasten binnen afzienbare tijd.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Schimmel achter de kasten door lekkage

Bij lekkage door een kapot dak, doorslaande regen door de buitenmuren of kapotte leidingen trekt er vocht in de muur. Op plekken met weinig luchtbeweging, zoals achter de kasten, kan dan gemakkelijk schimmel ontstaan. Dit soort vochtproblemen kan alleen effectief worden bestreden door het onderliggende probleem aan te pakken. Als je dat niet doet en de schimmel alleen verwijdert, zal die na verloop van tijd terugkeren. Als je zelf niet weet waar de vochtproblemen door worden veroorzaakt is het aan te bevelen om een gespecialiseerde adviseur in te schakelen. Die zal de oorzaak van de problemen opsporen en suggesties doen hoe deze kunnen worden verholpen.

Schimmel achter de kasten op de begane grond

Als er schimmel achter de kasten ontstaat op de begane grond is er een kans dat dit wordt veroorzaakt door opstijgend grondwater. De fundering van nagenoeg elke woning zal vocht opnemen van het grondwater. Dat is normaal. Om te voorkomen dat dit vocht in de muren van de woning trekt wordt een waterkering aangelegd. Dat is een laagje isolerend materiaal tussen de fundering en de muur. Die waterkering kan in de loop der jaren beschadigd raken, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing. Water uit de fundering trekt dan in de muur en verdampt in de woning. Daarbij kan schimmelvorming optreden.

Schimmelvorming op muur en kast ten gevolge van opstijgend vocht

Onderschat het verwijderen van schimmel achter kasten niet

Zoals je hebt gezien kan schimmel achter de kasten diverse oorzaken hebben. Als je in een nieuw huis woont is de kans groot dat dit komt door het bouwvocht. De overlast van de schimmel moet na pakweg twee jaar vanzelf verdwijnen. Bij schimmel in oudere woningen is er vrijwel altijd sprake van vochtoverlast. Dat kun je eerst proberen te verhelpen door beter te ventileren. Maar als dat op korte termijn niet helpt is het zaak om op zoek te gaan naar lekkages of naar opstijgend vocht.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Ook interessant