6 soorten elektrische verwarming als alternatief voor gas of mazout

Misschien wordt elektriciteit wel de energiebron van de toekomst om de woning te verwarmen. Gedaan met vervuilende organische brandstoffen zoals gas of mazout. Wij geven een overzicht van verschillende soorten elektrische verwarming om de woning of het kantoor te verwarmen.

Elektrische radiatoren

Elektrische convector

Bij elektrische verwarming, kunnen elektrische radiatoren perfect ingezet worden als hoofdverwarming. Je dient ze gewoon op te hangen aan de wand of je kan ze op de vloer plaatsen. Vervolgens in het stopcontact steken en klaar is kees.

Er zijn 2 types elektrische radiators: elektrische convectoren en elektrische accumulatoren, ook wel spaarkachels genoemd omdat ze tegen nachttarief kun kern van steen opwarmen om de warmte gedurende de dag af te geven.

Er zijn wel een aantal criteria waaraan je woning moet voldoen vooraleer je zomaar radiatoren op elektriciteit plaatst. Zorg ervoor dat je woning zeer goed geïsoleerd is. Zorg voor een goede spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Plaats bij voorkeur zonnepanelen om de kosten van het verbruik van elektriciteit te drukken.

Elektrische warmtepomp

Lucht-water warmtepomp op elektriciteit

De warmtepomp verbruikt elektriciteit om warmte uit haar omgeving te onttrekken. Dit kan uit de lucht, het water of uit de bodem zijn. De warmtepomp kan instaan voor het verluchten, verwarmen en koelen van een ruimte in de vorm van airconditioning. De warmtepomp kan ondersteund worden door een bijvoorbeeld een aardgasketel om warm sanitair water aan te maken mocht deze niet voldoen. Om de woning te verwarmen wordt de warmtepomp het best gecombineerd met vloerverwarming. Probeer zeker en vast een warmtepomp te plaatsen in combinatie met zonnepanelen.

Elektrische CV-ketel

CV-ketel op elektriciteit

De elektrische verwarmingsketel gebruikt elektriciteit om water op te warmen dat kan gebruikt worden om de woning te verwarmen via radiatoren of om sanitair warm water aan te maken. Door de hoge prijs van elektriciteit is een elektrische ketel misschien duur maar als je deze combineert met zonnepanelen valt de prijs al bij al goed mee en win je je investering na een aantal jaren terug.

Als de prijs van elektriciteit daalt, is hij zeker en vast interessant om te plaatsen. De elektrische CV-ketel is ook een goed alternatief indien er bijvoorbeeld geen aardgasleiding tot aan de woning kan geplaatst worden. Opteer altijd voor de plaatsing een energiezuinige ketel.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Door middel van speciale matten die in de vloer geplaatst worden in combinatie met elektriciteit als energiebron, kan je de vloer van een woning perfect opwarmen. Vloerverwarming op elektriciteit wordt het best geplaatst in ruimtes die niet veel verwarmd dienen te worden, zoals bijvoorbeeld een badkamer. Wens je toch vloerverwarming voor de volledige woning, opteer dan voor vloerverwarming op warm water. Combineer bij voorkeur vloerverwarming en een warmtepomp om alle ruimtes te verwarmen. Plaats zeker en vast zonnepanelen om de kosten te drukken.

Elektrische infraroodverwarming

Elektrische paneelverwarming

Tegenwoordig bestaat er ook infraroodverwarming in de vorm van elektrische stralingspanelen die je kan plaatsen in de leefruimte of badkamer. De elektrische infraroodpanelen ogen zeer modern en zijn zeer mooi afgewerkt met een glasplaat. Je hangt ze gewoon op en steekt ze in het stopcontact. Deze “design-radiatoren” geven een aangename warmte af. Combineer ze zeker met een hoofdverwarming en zonnepanelen om de kosten en het verbruik te drukken.

Elektrische bijverwarming

Als laatste groep is er de elektrische bijverwarming. Deze wordt geplaatst waar er reeds een hoofdverwarming aanwezig is om in ruimtes die sporadisch maar snel opgewarmd dienen te worden. Denk maar aan een kleine slaapkamer, keuken of een badkamer.

Elektrische badkamerverwarming

Elektrische badkamerverwarming kan je in tal van soorten toestellen vinden. Denk maar aan de elektrische olieradiator, de warme-lucht blazer en infraroodverwarming. Je kan ook een elektrische handdoekradiator plaatsen, zo verwarm je de ruimte én kan je makkelijk je handdoeken opwarmen.

Conclusie

Er bestaan tal van alternatieven voor de traditionele verwarmingsketel op gas of mazout. Elektrische verwarming kan perfect ingezet worden maar probeer het verbruik aan elektriciteit te beperken door de toestellen met elkaar te combineren, afhankelijk van het benodigd vermogen en toepassing. Probeer ze ook altijd te combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen en een thuisbatterij of maak gebruik van nachttarief.

Wat kost elektrische verwarming?

De prijs van elektrische radiatoren ligt heel uiteenlopend en verschilt door tal van criteria. Wens je elektrische radiatoren te laten plaatsen als hoofdverwarming, vraag dan via onze site verschillende offertes aan bij installateurs van elektrische verwarmingstoestellen.

Ook interessant