Soorten vloerisolatie: prijs & toepassing

Welke soorten vloerisolatie bestaan er? Wat is de vloerisolatie prijs en welke vloerisolatie gebruik je waar?

Bespaar op je energiefactuur

Om koudebruggen en warmteverliezen te vermijden tussen volle grond en tussen verdiepingen, wordt vloerisolatie geplaatst. Je dient de vloerisolatie goed te laten aansluiten aan de muurisolatie. Zo vorm je een warmteschild en bespaar je tot €250 per jaar  de energiefactuur.

Prijs vloerisolatie

Je vloeren isoleren, kost je tussen €10 – €30 / m², geplaatst door een isolatiebedrijf.

Soort vloerisolatie Toepassing Richtprijs*
Isolerende chape of isolatiebeton Vloer, kelder, kruipruimte €15 – €20 / m²
Gespoten PUR Vloer, kelder, kruipruimte, dak €20 – €30 / m²
Isolerende vloerplaten Vloer, kelder, kruipruimte €10 – €15 / m²

* richtprijzen en incl. BTW.

Offerte vloerisolatie

Toepassingen vloerisolatie

De toepassingen van vloerisolatie zijn enorm groot, denk maar aan:

  • isoleren van bestaande kelders en kruipruimtes;
  • isoleren van bestaande vloeren op volle grond en tussen verdiepingen;
  • zoldervloerisolatie voor zoldervloeren;
  • isoleren van garages;
Isolerende chape in EPS, geëxpandeerde polystyreen vloerisolatie

Niet-bruikbare kelder of kruipruimte isoleren

In principe kan je bestaande vloeren langs boven of onder isoleren. Indien mogelijk wordt in geval van bestaande vloeren boven een kelder of kruipruimte aangeraden om deze langs onderen te isoleren. Maar ook het plafond van een garage kan je isoleren.

Je kan isolerende platen of PUR-isolatie voor kelders en kruipruimtes laten aanbrengen. Het voordeel is dat je zo niks aan de bestaande vloerafwerking dient aan te passen. Hou er wel rekening mee dat de kelder of kruipruimte voldoende toegankelijk dient te zijn om de vloerisolatie aan te brengen. Je verliest door de dikte van het PUR-schuim of de isolatieplaten ruimte in de kelder. Heb je een effen plafond, dan kan je perfect isolatieplaten tegen het plafond aanbrengen. Is het plafond oneffen, afgerond, bevat tal van buizen en leidingen… dan opteer je beter voor de plaatsing van PUR isolatie.

Heb je te maken met een begaanbare kelder die als bering of stookruimte wordt gebruikt, dan dien je de keldervloer en keldermuren te isoleren.

Offerte vloerisolatie

Soorten vloerisolatie

Welke soorten vloerisolatie bestaan er en wat zijn hun eigenschappen?

1. Gespoten PUR vloerisolatie

PUR-isolatie is de afkorting voor Polyurethaan. PUR-isolatieschuim wordt toegepast voor het isoleren van oneffen vloeren, vloeren en plafonds van kelders, kruipkelders, zoldervloeren en daken. Het voordeel van PUR- vloerisolatie is dat het naadloos op de leidingen kan gespoten worden waardoor je veel minder vloerdikte hebt. Het isolatieschuim is ook bijzonder geschikt voor het isoleren van hellende daken die moeilijk bereikbaar zijn. Dankzij de perfecte hechting, worden alle koudebruggen en tochtgaten perfect gedicht. PUR heeft een zeer hoge isolerende waarde waardoor je minder dik dient te isoleren dan met bijvoorbeeld isolatieplaten.

Prijs gespoten PUR: €20 – €30 / m²

2. Isolerende vloerplaten

Isolatieplaten voor vloeren zijn drukvast en in vele gevallen geschikt om over te lopen. Er bestaan zeer veel soorten isolerende vloerplaten, afhankelijk van de toepassing. De meest populaire platen zijn de PIR-vloerisolatie platen, PUR-vloerisolatie platen, XPS-vloerisolatie platen, EPS-vloerisolatie platen en de Glaswol-vloerisolatie platen. De platen worden meestal toegepast op effen vloeren.

Prijs gespoten PUR: €10 – €15 / m²

3. Isolerende chape

Ten slotte kan je opteren voor de plaatsing van een isolerende chape. Deze isolatiechape bestaat uit EPS, geëxpandeerd polystyreen ofwel ook piepschuim of isomo parels genoemd. Deze chape bevat isolerende vulstoffen. Je kan alle leidingen perfect uitvullen met deze soort chape waardoor je de vloerhoogte kan beperken. Zowel isoleren als egaliseren zijn de grootste voordelen van dit soort vloerisolatie. Je dient dit soort vloerisolatie meestal te combineren met een ander isolatiemateriaal. Het voordeel zijn de goede akoestische eigenschappen.

Prijs isolerende chape: €15 – €20 / m²

Premie vloerisolatie of premie kelderisolatie

Wie zijn woning verbouwt en vloerisolatie voorzien kan ook in 2020 nog genieten van een premie van de Vlaamse Overheid. De premie bedraagt 6 euro per m² geïsoleerde oppervlakte. Je dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo dient het nieuw geplaatste isolatiemateriaal moet minstens een warmteweerstand (Rd-waarde) halen van 2 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt) én moeten de werken door een aannemers. Je leest alle voorwaarden op de website van Vlaanderen.be.

Jouw vloer laten isoleren door een vakman

Hoeveel kost jouw project? Hoeveel kost een keldervloer isoleren? Hoeveel kost PUR-isolatie? Gebruik je beter isolatieplaten of isolatieschuim… allemaal vragen voor een erkende vakman.

Wens je een aantal offertes op maat? Wens je de vloerisolatie prijzen te vergelijken bij een isolatiebedrijf uit je buurt? Vraag dan via onze website een aantal offertes aan.

Hoeveel kost de plaatsing van jouw vloerisolatie?

Nood aan vloerisolatie? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoeveel de isolatiewerken kosten. Vergelijk hier tot 4 offertes van isolatiebedrijven uit je buurt.

Offerte vloerisolatie