Zo kies je de beste zonnepanelen: 10 supertips prijsgegeven

Wie kiest voor zonnepanelen kiest voor het opwekken van elektriciteit dankzij zonlicht. Dankzij de geldende subsidies zijn er zeer veel soorten zonnepanelen op de markt. Toch bestaan er een aantal vuistregels die ervoor zorgen dat je de beste zonnepanelen aankoop doet.

1. Kies voor een Tier-1 merk

Tier-1 merken zijn A-merken en zijn de meest betrouwbare fabrikanten van zonnepanelen. Het label Tier-1 gaat niet om de soort zonnepaneel maar eerder over de aanbieder. Tier-1 aanbieders produceren bijna alles zelf en zijn het meest betrouwbaar. Meestal gaat het ook om de duurdere zonnepanelen.

2. Kies zonnepanelen met het beste rendement

Installatie zonnepanelen

Het rendement kiezen doe je grotendeels volgens de grootte van je dak. Beschik je over een klein dak dan kies je het best zonnepanelen met een hoog rendement, meestal wordt dan gekozen voor monokristallijne zonnepanelen. Beschik je over een groot en gunstig gelegen dak, opteer dan om veel zonnepanelen met een laag rendement te plaatsen, polykristallijne zonnepanelen zijn dan de beste optie.

Ook de ligging van de panelen op het dak spelen grote een rol. Vraag raad aan jouw vakman welke panelen het meest geschikt zijn.

Offerte zonnepanelen

3. Wie biedt de beste zonnepanelen garanties?

Ga voor een leverancier die voldoende garantie geeft op zijn producten en installatiewerken. Vergelijk en vraag goed na hoelang garantie je hebt op de werken, de panelen en de omvormer. Fabrieksgarantie is niet hetzelfde als installatiegarantie. Wettelijk gezien heb je recht op minimaal 2 jaar garantie op de ganse zonnepaneleninstallatie. De fabrieksgarantie die daarna van toepassing is kan je zien als een extra garantie.

4. Aantal zonnepanelen

Het is niet omdat je je volledige dak kan vullen met zonnepanelen dat je goed bezig bent. Belangrijker is te weten wat jouw jaarlijks verbruik aan elektriciteit is. Het energieverbruik wordt gemeten in kWh of kilowattuur. Het energieverbruik van een gemiddeld huishouden van 4 personen ligt rond de 3.500 kWh / jaar. Afhankelijk van het vermogen per paneel ( Wp ) kan je het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt berekenen. Hoe meer vermogen per paneel hoe minder je er dient aan te kopen.

5. Prijzen vergelijken = offertes aanvragen

Als je eenmaal weet welke installatie je nodig hebt, kan je de prijs van zonnepanelen vergelijken. Vergelijk steeds verschillende prijsoffertes bij installateurs in jouw buurt. Bij eventuele herstellingskosten, dien je minder vervoerskosten te betalen. Let op! De goedkoopste offerte is niet altijd de beste keuze. Opteer liever voor kwaliteit-zonnepanelen, de installatie dient zeer veel jaren mee te gaan om ze terug te verdienen.

Offerte zonnepanelen

6. Koop niet op afstand

Neem persoonlijk hoogte van de potentiële installateur en laat deze aan huis komen voor een gratis zonnepanelen-diagnose of om zijn offerte te verdedigen. Hij bekijkt en geeft advies waar de panelen het beste worden geplaatst, welke technische elementen voorzien moeten worden ( omvormer, elektrische installatie, toegankelijkheid… ) én kan advies geven om eventueel zonnepanelen te combineren met een bestaande systemen zoals cv-ketel, warmtepomp, zonneboiler enz… Op die manier kan je de technische kennis van de leveranciers vergelijken.

7. Vraag naar referenties

Vraag gerust naar adressen van bestaande klanten bij de installateurs en vraag of je deze mag benaderen met de vraag of ze tevreden zijn van de geleverde diensten.

8. Erkende installateurs

Ga bij voorkeur in zee met een erkende zonnepanelen installateur en iemand die geen installaties in onderaanneming uitvoert. Iemand die alles zelf uitvoert kent het best de installatie en de gebruikte materialen, dit geeft veel minder discussies bij eventuele defecten of storingen.

9. Volg jouw buikgevoel

Volg je eigen buikgevoel. Slimme praatjes en verkooptrucs hebben mensen met gezond verstand snel door. Google eventueel de installateur en lees reviews en de mening van bestaande klanten. Persoonlijk contact is zeer belangrijk om alles in te schatten.

10. Lees online reviews

Lees de reviews van bestaande klanten.

Offerte zonnepanelen

Ook interessant