Granieten keukenwerkblad op maat laten plaatsen: tips & advies

Granieten keukenblad laten plaatsen? Ontdek hier alles over het aanrecht in natuursteen zoals de eigenschappen, voor- en nadelen, kleuren, behandeling, randafwerking en prijs.

Eigenschappen graniet werkblad

Graniet is een veelgebruikt materiaal voor keukenwerkbladen vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Het is een natuursteen die hittebestendig is en vrij goed bestand is tegen krassen en vlekken. Graniet is tevens hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken, wat belangrijk is voor een keukenomgeving. Het biedt een brede variatie aan kleuren en motieven, waardoor het goed bij verschillende interieurstijlen past. Vanwege zijn robuustheid en tijdloze uitstraling is graniet een populaire keuze voor keukenwerkbladen die lang meegaan en de waarde van de keuken verhogen.

Toepassing graniet in keukens

Graniet wordt dankzij haar positieve eigenschappen op tal van plaatsen in de woning toegepast. Vooral in de keuken is het een populair materiaal. Denk maar aan de plaatsing van graniet voor:

 • Aanrecht keukenkasten;
 • Werkblad keukeneiland;
 • Vloeren & plinten;
 • Vensterbanken;
 • Afwasbak;
Voorbeeld van een gepolierd granieten werkblad

Offerte graniet werkblad

Voor- en nadelen graniet aanrechtblad

+ Natuurlijke uitstraling
+ Kan goed tegen warmte en hitte
+ Tal van kleuren, tekeningen & motieven

– Kan minder tegen vlekken. Polijsten = minder gevoelig voor vlekken
– Redelijk duur in vergelijking met kunststof of volkern
– Kan minder tegen krassen & stoten

Kleuren & motieven graniet

Granieten werkbladen voor keukens komen in diverse kleuren, variërend van diepzwart en rijkbruin tot helderwit en zachtgrijs. De natuurlijke patronen en motieven zijn uniek voor elke steen, variërend van fijne korrels tot opvallende aders. Deze variatie voegt een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan de keukenruimte en maakt elk werkblad een kunstwerk op zich. De mogelijkheid om te kiezen uit verschillende kleuren en patronen maakt graniet een veelzijdige keuze die past bij verschillende ontwerpstijlen.

Soorten graniet voor keukenbladen

 1. Baltic Brown
  Heeft een rijkbruine basis met zwarte en beige vlekken. Drukke en organische vlekken die een warme uitstraling geven. Willekeurige aders en vlekken die een levendig karakter aan het oppervlak geven.
 2. Ubatuba
  Diepzwarte basis met fijne gouden en groene korrels. Korrelige textuur met subtiele glinsteringen. Kleine, verspreide korrels die een strak uiterlijk creëren.
 3. Santa Cecilia
  Lichtgele tot gouden basis met donkerbruine en zwarte accenten. Grote, contrasterende vlekken voor een levendige uitstraling. Opvallende vlekken die variëren in grootte en kleur, waardoor een aantrekkelijk patroon ontstaat.
 4. Tan Brown
  Diepe bruine basis met donkerrode en zwarte vlekken. Drukke en complexe textuur met opvallende contrasten. Intrigerende aders en vlekken die diepte en karakter toevoegen aan het oppervlak.
 5. Kashmir White
  Crèmekleurige basis met grijze en zwarte aders. Zachte en subtiele tekening voor een elegante uitstraling. Delicate aders die een rustige en verfijnde sfeer creëren.

Oppervlaktebewerking

Het oppervlak van granieten keukenbladen kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden, we sommen ze even op:

Polijsten van graniet betreft het gladmaken en glanzend maken van het oppervlak. Voordelen omvatten verbeterde esthetiek, diepere kleurweergave en verhoogde weerstand tegen vlekken, waardoor het graniet langer meegaat.

Verzoeten van graniet omvat licht polijsten voor een matte, zijdeachtige afwerking. Het voordeel is verminderde glans, betere vlekbestendigheid en een aangename textuur.

Anticato bij graniet betekent een oppervlakteafwerking met een verouderd, gevlamd en getrommeld uiterlijk. Voordelen omvatten verbeterde grip, verminderde glans en esthetische diversiteit, wat ideaal is voor zowel traditionele als moderne keukenstijlen.

Een “leather touch” afwerking voor graniet creëert een zacht, leerachtig oppervlak met matglans. Voordelen zijn verhoogde vlekbestendigheid, tastbare textuur en eigentijdse esthetiek voor keukenwerkbladen in graniet.

 

Randafwerking werkblad in graniet

Je hebt een aantal mogelijkheden hoe je de rand van het werkblad wenst af te werken. Je kan het blad rondom rond laten afwerken ( voor een keukeneiland ) of slechts een paar zijden. De opstelling van het keukenblad al bepalen hoeveel randen te dient af te werken. Het aantal randen en de soort randafwerking zal de prijs van het werkblad beïnvloeden.

Soorten randafwerkingen

 • Massief: is de dikte van het werkblad zelf ( 20 mm / 30 mm )
 • Opgedikt of verhoogd: verhoogde rand in verstek gezaagd ( tot 10 cm )
 • Waterkering: de voorzijde van de rand ligt een paar millimeter hoger dan het blad zelf.

Offerte graniet werkblad

Dikte granieten werkbladen

Graniet kan op maat gesneden worden, maar wegens de eigenschappen van graniet, worden de werkbladen in een minimale dikte van 20 mm en 30 mm aangeboden. Graniet heeft namelijk de eigenschap om bij slechte ondersteuning of puntbelasting te breken.

Uitsparingen

Granieten werkbladen dienen ook voorzien te worden van de nodige uitsparingen. Hierbij worden gaten en sleuven gefreesd in het graniet om de openingen te bekomen. Veel gevraagde uitsparingen dienen voor de plaatsing van een ingebouwde dampkap, stopcontact, keukenkraan, friteuse, wasbak… in het werkblad. Je dient te rekenen op een extra kost tussen €35 – €85 per uitsparing.

Graniet werkblad op maat laten maken

Voor zowel nieuwe keukens als keukenblad renovaties, kun je een keukenblad op maat laten maken door een keukenbedrijf uit je buurt. Hierbij een overzicht hoe een succesvolle installatie verloopt:

Het proces begint met het kiezen van het geschikte graniet. Klanten kunnen verschillende granietmonsters bekijken en selecteren op basis van kleur, textuur en patroon.

Nadat het graniet is gekozen, komt een professionele opmetingsteam naar de keukenlocatie om nauwkeurige metingen te verrichten. Dit zorgt ervoor dat het granieten blad perfect op maat wordt gesneden.

Metingen worden overgedragen aan de productieafdeling waar het graniet wordt gesneden en bewerkt volgens de specificaties. Dit omvat het markeren van de snijlijnen op het granietblok.

Het granietblok wordt in de werkplaats op maat gezaagd met behulp van diamantzaagbladen. Hierbij worden de contouren van de keukenlayout nauwkeurig gevolgd.

Nadat het graniet is gezaagd, worden de randen geprofileerd en gevormd. Klanten kunnen kiezen uit verschillende randstijlen, zoals massief, afgeschuind, rond, volrond, hoge rand, waterkering enz…

Het granieten oppervlak wordt vervolgens zorgvuldig gepolijst om een gladde en glanzende afwerking te verkrijgen. Dit geeft het graniet zijn karakteristieke glans. Andere afwerkingen zijn mogelijk zoals verzoeten.

Afhankelijk van de keukenindeling worden uitsparingen gemaakt voor stopcontacten, spoelbakken, kranen en kookplaten. Hiervoor worden gespecialiseerde gereedschappen gebruikt.

Voordat het granieten blad wordt geïnstalleerd, wordt het grondig geïnspecteerd op eventuele gebreken of onvolkomenheden. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet.

Zodra het granieten keukenblad gereed is, wordt het zorgvuldig verpakt en naar de keukenlocatie getransporteerd. Het installatieteam zorgt voor een nauwkeurige plaatsing van het blad en bevestigt het op de juiste wijze aan de kasten. Na installatie wordt het granieten oppervlak opnieuw behandeld met een sealer om vlekken te voorkomen. Eventuele laatste aanpassingen en afwerkingen worden gedaan om ervoor te zorgen dat het blad er perfect uitziet.

Zodra het granieten keukenblad is geïnstalleerd en volledig is afgewerkt, wordt het aan de klant opgeleverd. Eventuele instructies voor onderhoud en reiniging worden verstrekt.

Onderhoud

Een granieten werkblad onderhouden vereist zorg en aandacht. Veeg dagelijks stof en kruimels weg om krassen te voorkomen. Reinig met een milde zeep en water, vermijd zuurhoudende schoonmaakmiddelen. Gebruik speciale granietsealer om het oppervlak om de paar maanden te beschermen tegen vlekken. Vermijd direct snijden op het blad en gebruik onderzetters voor hete pannen. Regelmatig onderhoud zal de prachtige uitstraling van je granieten werkblad behouden en de levensduur ervan verlengen.

Prijs graniet werkblad

De prijs van een granieten werkblad hangt af van een aantal factoren zoals de soort graniet, afmetingen, dikte, aantal uitsparingen, randafwerking, vervoers- en plaatsingskosten enz… Je dient te rekenen op een kost van €500 per lopende meter voor een granieten werkblad met een diepte van ongeveer 60cm.

Hoeveel kost jouw keukenblad in graniet?

Zoals je kan lezen zijn er tal van criteria die de totaalprijs van een granieten werkblad zullen bepalen. Vraag daarom eerst een offerte aan bij een leverancier van werkbladen uit jouw buurt.

Offerte graniet werkblad

Ook interessant