Composiet werkbladen: Voor- en nadelen, Kleuren + Prijs

Composiet keukenblad laten plaatsen? Ontdek hier alles over het aanrecht in kwarts-composiet zoals de eigenschappen, voor- en nadelen, kleuren, behandeling, randafwerking en prijs.

Eigenschappen composiet werkblad

Een composiet of kwarts werkblad voor keukens biedt duurzaamheid en esthetiek. Het is samengesteld uit natuurlijk kwarts, hars en additieven. Dit resulteert in een hard oppervlak dat bestand is tegen krassen, vlekken en hitte. De variatie in kleuren en patronen bootst natuursteen na zonder de onderhoudsbehoeften ervan. Dankzij de niet-poreuze aard is het hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken. Composiet werkbladen bieden zo een balans tussen praktische bruikbaarheid en visuele aantrekkingskracht in moderne keukens.

Offerte composiet werkblad

Toepassing kwarts in keukens

Kwartscomposiet wordt dankzij haar positieve eigenschappen op tal van plaatsen in de woning toegepast. Vooral in de keuken is het een populair materiaal. Denk maar aan de plaatsing van composiet voor:

  • Aanrecht van keukenkasten;
  • Werkblad van een keukeneiland;
  • Vloeren & plinten;
  • Vensterbanken;
  • Afwasbak;
Meerdere kleuren en patronen zijn mogelijk

Voor- en nadelen composiet aanrechtblad

– Natuurlijke uitstraling
– Tal van kleuren, tekeningen & motieven
– Makkelijk in onderhoud

– Kan niet goed tegen zuren / agressieve vloeistof
– Kan minder tegen hitte ( thermoshock ) dan natuursteen
– Is duurder dan hout

Kleuren & motieven composiet

Een composiet of kwarts werkblad voor keukens biedt een breed scala aan kleuren, motieven en patronen. Door het mengen van kwarts met hars kunnen verschillende tinten en nuances worden gecreëerd, variërend van natuurlijke steenkleuren tot levendige moderne tinten. Deze werkbladen kunnen motieven en aderpatronen imiteren die lijken op natuurlijke materialen zoals marmer of graniet. Hierdoor kunnen ze naadloos aansluiten bij diverse interieurstijlen en persoonlijke voorkeuren.

Soorten kwarts voor keukenbladen

Er bestaan verschillende soorten kwarts die worden gebruikt voor de vervaardiging van werkbladen. Enkele veelvoorkomende typen zijn:

    1. Natuurlijk kwarts
      Dit is zuiver natuurlijk kwarts, zonder al te veel toevoegingen. Het wordt vaak gebruikt voor werkbladen van hoge kwaliteit.
    2. Geagglomereerd kwarts
      Dit type kwarts bestaat uit natuurlijk kwarts dat vermengd is met harsen en additieven om duurzaamheid en flexibiliteit te vergroten. Het maakt een breed scala aan ontwerpen mogelijk.
    3. Gepigmenteerd kwarts
      Hierbij wordt natuurlijk kwarts gekleurd met pigmenten, waardoor er een brede keuze aan kleuren en tinten ontstaat voor werkbladen.
    4. Kwarts met textuur
      Sommige kwartscomposieten hebben texturen of patronen toegevoegd om een natuurlijke uitstraling na te bootsen, zoals marmer of graniet.
    5. Spikkeldesigns
      Dit zijn kwartscomposieten met ingebedde glas- of metaaldeeltjes die sprankeling en diepte aan het oppervlak toevoegen.

Soorten composietbladen

Marmercomposiet is een materiaal gemaakt van gemalen marmer of natuursteen vermengd met hars, wat resulteert in een duurzaam en veelzijdig oppervlak met de uitstraling van echt marmer.

Ook bekend als kwartscomposiet, bestaat uit kwartsdeeltjes vermengd met harsen voor een sterk en veelzijdig oppervlak.

Mix van graniet- of kwartsdeeltjes met hars, biedt duurzaamheid en granietachtige esthetiek.

Combineert marmer, graniet of glas met hars voor een uniek, veelkleurig oppervlak.

Gerecycled betongranulaat met bindmiddelen, creëert industrieel ogende werkbladen.

Oppervlaktebewerking

Het oppervlak van composiet keukenbladen kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden, we sommen ze even op:

Dit creëert een glad en glanzend oppervlak, waardoor de kleuren en patronen van het composiet beter tot hun recht komen.

Hierbij wordt het oppervlak licht geschuurd, waardoor het een mat uiterlijk krijgt. Dit zorgt voor een subtiele uitstraling en vermindert reflecties.

Hierbij wordt het oppervlak geborsteld om een zachte, licht getextureerde afwerking te creëren. Dit geeft een natuurlijk en stoer uiterlijk.

 

Randafwerking werkblad in composiet

Je hebt een aantal mogelijkheden hoe je de rand van het werkblad wenst af te werken. Je kan het blad rondom rond laten afwerken ( voor een keukeneiland ) of slechts een paar zijden. De opstelling van het keukenblad al bepalen hoeveel randen te dient af te werken. Het aantal randen en de soort randafwerking zal de prijs van het werkblad beïnvloeden.

Soorten randafwerkingen

  • Massief: is de dikte van het werkblad zelf ( 12mm / 20 mm / 30 mm )
  • Opgedikt of verhoogd: verhoogde rand in verstek gezaagd ( tot 10 cm )
  • Waterkering: de voorzijde van de rand ligt een paar millimeter hoger dan het blad zelf.

Offerte COMPOSIET werkblad

Dikte composiet werkbladen

Composiet werkbladen worden in minimale dikte van 12 mm, 20 mm en 30 mm aangeboden.

Uitsparingen

Composiet werkbladen dienen ook voorzien te worden van de nodige uitsparingen. Hierbij worden gaten en sleuven gefreesd in het composiet om de openingen te bekomen. Veel gevraagde uitsparingen dienen voor de plaatsing van een ingebouwde dampkap, stopcontact, keukenkraan, friteuse, wasbak… in het werkblad.

Fabrikanten & merken

  1. Diresco;
  2. Silestone;
  3. Ceaserstone;
  4. Dekton;
  5. Compac

Composiet werkblad op maat laten maken

Voor zowel nieuwe keukens als keukenblad renovaties, kun je een keukenblad op maat laten maken door een keukenbedrijf uit je buurt. Hierbij een overzicht hoe een succesvolle installatie verloopt:

Het proces begint met het kiezen van het geschikte composiet. Klanten kunnen verschillende composietmonsters bekijken en selecteren op basis van kleur, textuur en patroon. Hierbij wordt ook de dikte bepaald

Nadat het type composiet is gekozen, komt een professionele opmetingsteam naar de keukenlocatie om nauwkeurige metingen te verrichten. Dit zorgt ervoor dat het composietblad perfect op maat wordt gesneden.

Metingen worden overgedragen aan de productieafdeling waar het composiet wordt gesneden en bewerkt volgens de specificaties.

Het composiet wordt in de werkplaats op maat gezaagd met behulp van diamantzaagbladen. Hierbij worden de contouren van de keukenlayout nauwkeurig gevolgd.

Nadat het composiet is gezaagd, worden de randen geprofileerd en gevormd. Klanten kunnen kiezen uit verschillende randstijlen, zoals massief, afgeschuind, rond, volrond, hoge rand, waterkering enz…

Het composiet oppervlak wordt vervolgens zorgvuldig gepolijst om een gladde en glanzende afwerking te verkrijgen. Dit geeft het composiet zijn karakteristieke glans. Andere afwerkingen zijn mogelijk zoals verzoeten.

Afhankelijk van de keukenindeling worden uitsparingen gemaakt voor stopcontacten, spoelbakken, kranen en kookplaten. Hiervoor worden gespecialiseerde gereedschappen gebruikt.

Voordat het composieten blad wordt geïnstalleerd, wordt het grondig geïnspecteerd op eventuele gebreken of onvolkomenheden. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet.

Zodra het composiet keukenblad gereed is, wordt het zorgvuldig verpakt en naar de keukenlocatie getransporteerd. Het installatieteam zorgt voor een nauwkeurige plaatsing van het blad en bevestigt het op de juiste wijze aan de kasten. Na installatie wordt het composiet oppervlak opnieuw behandeld om vlekken te voorkomen. Eventuele laatste aanpassingen en afwerkingen worden gedaan om ervoor te zorgen dat het blad er perfect uitziet.

Zodra het composiet keukenblad is geïnstalleerd en volledig is afgewerkt, wordt het aan de klant opgeleverd. Eventuele instructies voor onderhoud en reiniging worden verstrekt.

Onderhoud composiet werkblad

U kunt het keukenblad reinigen met lauw water en een mild schoonmaakmiddel. Spoel grondig af met schoon water. Voorkom contact met zure, bijtende of agressieve stoffen zoals antikal, aceton of secondelijm. Als het blad toch in aanraking komt met deze stoffen, spoel ze dan onmiddellijk grondig af met veel water.

Prijs composiet werkblad

De prijs van een composiet werkblad hangt af van een aantal factoren zoals de soort composiet, afmetingen, dikte, aantal uitsparingen, randafwerking, vervoers- en plaatsingskosten enz… Je dient te rekenen op een kost van €200-€400 per lopende meter voor een composieten werkblad met een diepte van ongeveer 60 cm.

Hoeveel kost een composiet keukenblad?

Zoals je kan lezen zijn er tal van criteria die de totaalprijs van een composiet werkblad zullen bepalen. Vraag daarom eerst een offerte aan bij een leverancier van werkbladen uit jouw buurt.

Offerte COMPOSIET werkblad

Ook interessant