Premies & subsidies PVC ramen & deuren

Ramen en deuren plaatsen, het blijft een grote investering. Gelukkig zijn er enkele premies en subsidies voor kunststof schrijnwerk die je mogelijk kan aanvragen. We hebben alles in een handig overzicht gegoten.

Netbeheerder premies

Heb je een bestaande woning en laat je nieuwe ramen plaatsen, dan kan je een premie krijgen van de netbeheerder.

Offerte PVC ramen en deuren

Premie netbeheerder voor hoogrendementsglas

Fluvius, de netbeheerder, geeft een premie voor wie hoogrendementsglas plaatst in een huis of appartement.

De hoogrendementsbeglazing moet volgende U_waarden hebben:

  • Eindfactuur in 2018: max. 1,1 W/m²K
  • Eindfactuur in 2019: max 1,0 W/m²K

De premie gaat tot 10 euro per m² glasoppervlak. Beschermde afnemers kunnen een premie krijgen van 56 euro per m², met een maximum van 40% van de totale factuur.

Totaalrenovatiebonus

Zet je in combinatie met de nieuwe ramen ook nog 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kan je in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus.

Werkwijze?

Binnen een periode van 5 jaar moet je minstens 3 premies aanvragen bij de netbeheerder, dan krijg je daar bovenop nog een bonus. Er moet dus 3 aanvragen zijn van deze mogelijke premies:

  • Premie van de netbeheerder voor dakisolatie of zoldervloerisolatie
  • Premie van de netbeheerder voor buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie
  • Premie van de netbeheerder voor kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
  • Premie van de netbeheerder voor nieuwe beglazing
  • Premie van de netbeheerder voor een zonneboiler
  • Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp
  • Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem: ondanks dat er geen specifieke premie voor is komt deze maatregel wel in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus.

De bonus bedraagt tussen de €1250 voor 3 investeringen, dat kan oplopen tot €4750 voor 7 investeringen.

Offerte PVC ramen en deuren

Burenpremie

Je kan met minstens 9 andere eigenaars deelnemen aan een collectief renovatieproject. Er moet minstens 1 energiebesparend project opgezet worden. Er kan tot €400 per woning of eenheid verkregen worden.

Sociale beglazingsprojecten voor huurwoningen

Huurwoningen die bewoond worden door prioritaire groepen kunnen extra hoge premies voor sociale beglazingsprojecten. De premie bedraagt €85 per m².

Overkoepelende renovatiepremie

Als je buitenschrijnwerk volledig of gedeeltelijk laat vervangen dan kan je in aanmerking komen voor een overkoepelende renovatiepremie.

De beglazing vervangen moet door hoogrendementsglas gebeuren met een Ug waarde van maximaal 1,1 W/m²K. Hou er wel rekening mee dat er ook ventilatievoorwaarden aan de vergoeding gekoppeld zitten.

De renovatiepremie gaat tussen de 20% en 30% van het factuurbedrag. Het minimum is wel dat de factuur €2500 bedraagt.

Gemeentelijke premie ramen en deuren

Informeer altijd eens bij de gemeente en provincies of zij nog een premie geven bij het plaatsen van hoogrendementsglas. Elke gemeente heeft hier andere bedragen en voorwaarden voor. Het kan ook zijn dat de stad of gemeente waar jij woont geen extra premie geeft. Via de diensten van het stadhuis kan je de nodige informatie bekomen waar je nog recht op hebt.

Verbeteringspremie en renovatiepremie?

De overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude renovatiepremie en verbeteringspremie. Ook de Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Als je al een eerste deel van de premie hebt ontvangen, dan kan je nog een tweede aanvraag doen, binnen de twee jaar en ten laatste op 31 januari 2021.

Offerte PVC ramen en deuren

Ook interessant