PVC ramen met houtstructuur: soorten, prijs & advies

PVC ramen met houtstructuur

Wie kiest voor PVC ramen met houtstructuur, kan genieten van de vele voordelen die PVC heeft, maar hoeft niet na te denken aan de nadelen van hout. De productietechnieken om PVC ramen te maken worden steeds geoptimaliseerd waardoor de houtnerf bijna niet meer te onderscheiden is van echt hout. Er wordt een folie aangebracht die in het kunststof geperst is.

Offerte PVC ramen en deuren

Kies met of zonder folie

De decoratiefolie kan op twee manieren aangebracht worden:

 • Decoratiefolie op het profiel
  Hierbij wordt de houtnerf-structuur eerst aangebracht op de folie, om nadien op het raamprofiel te plakken. Er is heel wat keuze uit verschillende kleuren, zodat de gelijkenis met hout goed na te bootsen is. Er is wel precisiewerk nodig om de folie goed aan te brengen op de profielen. Ze mogen uiteraard niet loskomen na verloop van tijd. Kies je voor ramen van degelijke kwaliteit dan is de kans hiertoe erg klein. En krijg je ook garantie mocht er toch iets loskomen.
 • Houtnerf in het profiel geperst
  Het is ook mogelijk om de structuur van het hout in de PVC te persen. Dan heb je het voordeel dat er geen aparte folie moet gebruikt worden die kan loskomen. Het nadeel is hier dan weer dat je minder keuze hebt aan kleuren. Meestal heb je maar de keuze uit standaardkleuren. Je krijgt dan wel de structuur van hout, maar niet de exacte kleur van hout. Wie dus liever een egaal profiel heeft, kan voor deze optie kiezen.

Voordelen PVC tegenover hout

 • Erg onderhoudsvriendelijk, je hoeft niet meer te verven
 • Duurzaam materiaal, lange levensduur
 • Rot niet, kan tegen alle weersinvloeden
 • Lagere kostprijs en isoleert beter

Nadelen PVC tegenover hout

 • Schade is moeilijker te herstellen, zoals bij een inbraak
 • Kleur veranderen kan niet (hout kan je verven)

Offerte PVC ramen en deuren

Hoe goed is de gelijkenis met hout?

PVC ramen met houtstructuur kunnen niet van het echte hout te onderscheiden worden, maar dat is van één ding afhankelijk: de kwaliteit van afwerking. Net zoals bij laminaat kan je een goedkoop pakket kopen waar je steeds eenzelfde motief in ziet. Terwijl dat bij een duurdere soort niet zo is. Het kost dan ook een pak meer, maar je hebt er meer kwaliteit voor in de plaats. Doe je hetzelfde om je PVC ramen van houtstructuur te voorzien, ga dan voor de optie die het duurzaamst is en waar je geen omkijken meer naar hebt.

Schoonmaaktips voor PVC ramen met houtstructuur

Laat je een folie aanbrengen op de profielen, dan is die al voorzien van een UV beschermende en vuil afstotende coating. Het is belangrijk dat deze coating niet beschadigd wordt, om dat te voorkomen denk je best aan deze tips:

 • Reinigen van PVC ramen doe je niet droog. Dat kan ze statisch geladen maken en dat zal enkel nog meer vuil aantrekken.
 • Enkele producten waarmee je niét mag reinigen: terpentine, azijn, wasbenzine, spiritus, aceton of andere chemische reinigingsmiddelen. Hiermee kan je onherstelbare schade aanbrengen. Ook schuursponsjes of staalwol is te vermijden, ze kunnen namelijk onzichtbare krassen op het profiel achterlaten.
 • Water in combinatie met een neutraal reinigingsmiddel is wel een goede oplossing. Wrijf de profielen in met een zachte absorberende doek. Spoel daarna af met water en je ramen en deuren zien er weer als nieuw uit.

Prijs PVC ramen met houtstructuur

Laat je een houtstructuur in de PVC ramen voorzien dan zal de prijs ongeveer 5% hoger liggen dan een egale versie. Uiteindelijk blijf je wel ongeveer 20 % goedkoper dan aluminium. In vergelijking met houten ramen, komt PVC zo een 30% goedkoper uit. Wens je een prijs voor jouw woning te laten berekenen, dan nodig je best enkele vakmannen bij je uit. Op die manier hoor je wat de mogelijkheden zijn en krijg je een offerte op maat. Alleen dan zal je een exact bedrag te weten komen.

Offerte PVC ramen en deuren

Ook interessant