PVC of aluminium ramen & deuren kiezen?

Kiezen tussen PVC of aluminium is vaak lastig. Beide zijn populaire materialen voor ramen en deuren. Wat vaak de doorslag geef is prijs, onderhoud en duurzaamheid. Net daarom valt hout vaker uit de boot, er is te veel werk nodig en dat willen veel mensen niet meer.

Een keuze tussen PVC en aluminium

Om de juiste keuze te kunnen maken moet je weten wat de eigenschappen van beide materialen zijn. Daarvoor geven we je volgend handig overzicht van de voor- en nadelen:

Voordelen PVC ramen

 • Voordeliger in aankoop
  PVC ramen zijn goedkoper dan aluminium. Dat komt omdat de grondstofprijzen lager zijn en het productieproces eenvoudiger. Kunststof is goedkoper dan aluminium en daar gaat minder tijd naartoe om een profiel te maken.
 • Heel veel uitvoeringen mogelijk
  Er bestaan heel veel kleuren waaruit je kan kiezen (RAL kleuren). Ook eventueel met houtstructuur. Als je daarvoor kiest dan is het PVC profiel niet meer te onderscheiden van hout. PVC is iets minder kleurvast dan aluminium. Bij PVC is dat tot 10 jaar, aluminium tot 15 jaar.
 • Isoleert goed en inbraakveilig
  Door de meerkamer profielen kan een PVC raam heel goede U-waarde voorleggen. Op vlak van isolatie scoren PVC profielen beter dan aluminium. PVC kan je ook laten voorzien van een metalen kern waardoor ze toenemen in sterkte en dus heel inbraakveilig worden.
 • Onderhoudsvriendelijk
  Het onderhoud van een PVC profiel is heel makkelijk. Je kan ze met een doekje proper maken en daarmee ben je klaar. Voorkom het gebruik van schuurmiddel of een harde spons, want dan kan je krassen maken.

Voordelen aluminium ramen

 • Duurzaamheid
  Aluminium kan je volledig recycleren en opnieuw ramen van maken. Zonder dat er iets afgaat van de kwaliteit. Milieuvriendelijk dus, want er zijn minder grondstoffen nodig.
 • Strakke constructie mogelijk
  Aluminium heeft het grote voordeel dat het licht is maar toch zeer sterk. Grote raampartijen zijn dan ook mogelijk, wat niet altijd bij een PVC raam mogelijk is.
 • Onderhoudsvriendelijk
  Ook aluminium ramen zijn makkelijk te onderhouden. Ook hier kan je het materiaal proper maken met een gewoon reinigingsmiddel.

Conclusie

Als je budget het niet toelaat om grote bedragen te spenderen, dan kies je best voor PVC buitenschrijnwerk. Je hebt dan nog steeds een duurzaam, onderhoudsvriendelijk en sterk materiaal voor al jouw ramen en deuren. Tevens heb je de keuze uit heel wat kleuren en houtstructuur.

Beide zijn topmaterialen die allebei tot hun recht zullen komen. Je kan dus geen verkeerde keuze maken.

Wens je precies te weten wat de kostprijs zal zijn om jouw woning van nieuwe ramen te voorzien, laat dan enkele firma’s langskomen. Zodat je goed kan vergelijken en je begeleiding kan vragen om je keuze te maken.

Vergelijk appelen met appelen. Vraag dus steeds dezelfde offerte op bij de verschillende firma’s. Op die manier zie je waar de verschillen liggen en kan je de juiste beslissing maken. Geef pas je akkoord als je volledig zeker bent.

Ook interessant