Populaire houtsoorten voor een parketvloer

Bij het aanschaffen van een parketvloer is ook de houtsoort een belangrijke keuze. Je hebt de keuze uit tientallen houtsoorten die geschikt zijn om als vloer te dienen. Toch zijn er een aantal populaire houtsoorten die vaak de voorkeur hebben als het gaat om een keuze voor een parketvloer. Hout is een natuurlijk product en er zijn dan ook heel veel bomen waar prachtige planken van gemaakt kunnen worden. Kijk ook goed naar de kleur van een houtsoort en welke het best aansluit bij jouw eigen stijl.

Hout en vloerverwarming

Massief parket en samengesteld parket zijn de twee grote categorieën als het gaat om parket. Hieronder vallen weer tientallen houtsoorten en kleuren. Niet iedere houtsoort is altijd en overal toe te passen. Heb je een vloerverwarming of wil je deze tegelijk met de vloer laten plaatsen? Dan is het belangrijk om te weten dat niet alle houtsoorten goed samen gaan met vloerverwarming. Deze houtsoorten zijn gevoeliger voor schommelende temperaturen en veranderingen in de luchtvochtigheid. Hieronder vind je een tabel van houtsoorten die geschikt en niet geschikt zijn voor de combinatie met vloerverwarming.

Offerte parket laten plaatsen

Geschikt Ongeschikt
Afzelia Beuken
Eiken Essen
Kambala Kersen
Merbau Noten
Padoek
Teak
Wenge

Eik

Eik is de meest populaire houtsoort als het gaat om parketvloeren. Er zijn dan ook veel fabrikanten en bedrijven die deze houtsoort aanbieden. Het grote voordeel van eik is dat het een sterke en harde houtsoort is, maar toch gemakkelijk te bewerken. Toch zijn er verschillende eikensoorten en de kenmerken zijn per soort verschillend.

  • Europees eiken: deze bekende en traditionele houtsoort wordt veel gebruikt als parketvloer. Er zijn binnen Europa verschillende soorten zoals Spessart eiken, Frans eiken dat harder en donkerder is en Slavonisch eiken.
  • Amerikaans eiken (wit en rood): licht en donker eiken. Amerikaans rood eiken is rozer van kleur en heeft grove nerven.
  • Japans eiken: licht van kleur, minder structuur

Offerte parket laten plaatsen

Teak

Net als eik is ook teak een van de meest bekende houtsoorten als het gaat om parketvloeren. Waarom is teak zo populair als parket? Deze houtsoort, dat van oorsprong uit Zuid-Oost Azië komt, heeft allerlei ideale eigenschappen waardoor dit hout geschikt is als vloer. Zo is teak watervast, breed toepasbaar, werkt het weinig en is het enorm duurzaam. Daarnaast is teak verkrijgbaar in verschillende kleuren, van licht tot donker. Dit zorgt ervoor dat er altijd wel een mooie teak parketvloer verkrijgbaar is.

Bamboe

Wanneer je op zoek bent naar een ecologische vloer is bamboe een goede optie. Bamboe groeit erg snel in de natuur en hierdoor is grootschalige kapping niet nodig. Daarnaast is bamboe een duurzame optie: een vloer van bamboe hout geeft je woning een natuurlijke uitstraling en gaat jarenlang mee. Bamboe kan met recht een tijdloze parketvloer worden genoemd. Een ander groot voordeel van bamboe is dat het goed toegepast kan worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Wel is het belangrijk om bamboe van goede kwaliteit aan te schaffen. Bamboe kan daarnaast ook goed gecombineerd worden met vloerverwarming.

Notelaar

Notelaar is een mooie houtsoort die verkrijgbaar in is twee soorten: de Amerikaanse en de Europese. Zowel de Amerikaanse als de Europese notelaar is gemakkelijk te bewerken en af te werken. Een parketvloer van notelaar straalt luxe en warmte uit en staan vooral goed met klassieke interieurs. Maar ook bij een moderne inrichting kan een vloer van notelaar hout een echte blikvanger zijn. Ook de duurzaamheid van notelaar is een van de voordelen: het hout is stevig en stabiel. Ook kan de notelaar parketvloer eenvoudig geplaatst worden.

Offerte parket laten plaatsen

Grenen

Grenen is een houtsoort dat een geelachtige look heeft. Dit geeft niet alleen een natuurlijke sfeer in je woning, maar de neutrale kleur past ook in ieder interieur. Grenen is een goed betaalbare houtsoort met een unieke look. De planken lijken ruw en onbewerkt en lijken aan de drukke kant vanwege de vele contrasten. Toch passen ze perfect bij een rustig interieur.

Wengé

Wengé is een donkere houtsoort dat veel uitstraling brengt in je interieur. Het hout groeit in tropische gebieden in Midden en West-Afrika en is niet alleen van uitstekende kwaliteit, maar neemt ook weinig vocht op. DIt maakt de houtsoort geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Verder kan wengé in diverse patronen worden gelegd. Wil je contrast aanbrengen in een bepaalde ruimte? Dan is wengé hiervoor een zeer geschikte houtsoort.

Meer informatie over houtsoorten in jouw woning

Wil je een van deze prachtige houtsoorten als parketvloer? Vraag hier een vrijblijvend offerte aan en ontdek jouw mogelijkheden. Je krijgt op deze manier een duidelijk beeld van de werkzaamheden, welk parket het beste bij jouw woning past, hoe dit wordt gelegd en de kosten. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en kun je op basis hiervan een beslissing nemen. Voor advies over de keuze voor een bepaalde houtsoort kun je hier terecht. Ook als het gaat om algemene informatie over het complete proces van parket ben je aan het juiste adres. Vraag vandaag nog een offerte aan en ontdek je opties!

Offerte parket laten plaatsen

Ook interessant