Een parketvloer kopen? Hier moet je op letten

Je wilt een parketvloer kopen, maar waar moet je dan op letten? Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar iedere houten vloer kunt aanschaffen. Een vloer vormt de basis voor je interieur en dat betekent dat je goed moet nadenken over de keuzes die je hebt. Daarnaast kun je jarenlang met een vloer doen: hij moet dus helemaal naar je smaak zijn en overal goed bij passen. Wij helpen je graag met het vinden van de perfecte parketvloer voor in jouw woning.

De belangrijkste aandachtspunten

Er zijn dus een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een parket. Zo moet je een keuze maken in het soort parket wat je wilt, maar ook de kwaliteit van de vloer is belangrijk. Andere aandachtspunten zijn de ondervloer, de combinatie met vloerverwarming, de juiste afmetingen, het zelf doen of laten doen en het afwerken van de vloer. Hier vind je advies en tips bij het kopen van een parket.

Offerte parket laten plaatsen

Het soort parket

Parketvloeren zijn onder te verdelen in grofweg 2 categorieën: massief parket en samengesteld parket.

Massief parket bestaat volledig uit hout en is daarom een prachtig natuurlijk product dat je woning enorm veel sfeer zal geven. Deze houten vloer is echter wel meer bewerkelijk, maar je hebt wel volop mogelijkheden om in verloop van tijd beschadigingen weg te schuren.

Een samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen, waarvan de bovenste laag van massief hout is. Deze houten vloer heeft ook tal van voordelen, maar kan niet onbeperkt opgeschuurd worden bij beschadigingen.

Je kunt daarnaast ook kiezen uit verschillende houtsoorten en kleuren. Zo kun je kiezen voor bekende tropische houtsoorten in warme kleuren en verschillende sorteringen. Onder sorteringen verstaan we de noesten en spinten. Een noest is een harde donkere plek in de plank en een spint zijn natuurlijke lijnen in het hout. Wil je meer rust in de woning? Kies dan voor een houten vloer met weinig tot geen sorteringen. Voor een unieke sfeer en een bijzondere houtlook kun je ook juist wel voor planken met spint en noest kiezen.

Offerte parket laten plaatsen

De ondervloer

Ook de ondervloer is een belangrijk punt van aandacht wanneer je een houten vloer wilt plaatsen. Zowel op een betonnen als een houten ondergrond kan een parket geplaatst worden. Wel moeten beiden ondergronden egaal worden gemaakt. Zo moeten gaten worden opgevuld en moet alles worden strakgetrokken. Doe je dit niet, dan zullen er snel oneffenheden ontstaan in de parketvloer. Bij een betonnen ondergrond heb je geen extra ondervloer meer nodig. Wel moet je een vochtwerende folie op het beton plaatsen, zodat het beton niet kan worden aangetast.

Combinatie met vloerverwarming

Wil je een parket combineren met vloerverwarming? Dit is goed mogelijk, maar je moet hierbij wel rekening houden met een aantal factoren. Zo kun je in dit geval beter voor samengesteld parket kiezen, omdat massief hout sneller en heftiger zal reageren op temperatuurverschillen. Ook kun je het beste kiezen voor smalle houten planken met een vellingkant, zodat eventuele kieren en naden minder opvallen. Houd ook rekening met de luchtvochtigheid in de ruimte en houdt de temperatuur van de vloerverwarming zo constant mogelijk.

Offerte parket laten plaatsen

De juiste afmeting

Voordat je een parket gaat bestellen is het belangrijk om te weten wat de afmetingen zijn van de betreffende ruimte. Je kunt dit als volgt uitrekenen: je meet de ruimte in zowel de lengte als de breedte. Deze getallen vermenigvuldig je met elkaar: het getal dat hier uitkomt is het aantal vierkante meter. Om er zeker van te zijn dat je niet tekort gaat komen rond je het getal af naar boven en tel je hier 10% bij op. Dit doe je omdat er ook gedeeltes verzaagd moeten worden.

Vloer afwerken

Je kunt de vloer ook nog naar jouw smaak afwerken. Hiermee geef je niet alleen een unieke look aan de ruimte, maar je beschermt je vloer ook tegen allerlei invloeden van buitenaf. Je kunt kiezen voor afwerkingen met olie, was of lak. Je kunt zelf bepalen welke afwerking je mooi vindt, maar bovenal ook welke jouw vloer het beste beschermd. Wanneer je jonge kinderen of een huisdier hebt die regelmatig in de ruimte spelen kun je het beste voor een lakbescherming kiezen. Maar ook olie geeft je vloer een beschermende glans.

Zelf doen of laten doen?

Tot slot kies je ervoor om het zelf te doen of om een vakman in te schakelen. Het is altijd aan te raden om voor een erkend bedrijf te kiezen wanneer je zelf geen ervaring hebt in het plaatsen van parket. Kies een vakman die jarenlang ervaring heeft en als geen ander weet hoe een parketvloer snel en goed geplaatst kan worden. Daarnaast kun je eenvoudig een offerte aanvragen om zo een duidelijke indicatie te krijgen van de prijs.

Offerte parket laten plaatsen

Ook interessant