De afmetingen van parketvloeren

Wanneer je de keuze voor een parketvloer hebt gemaakt is het ook belangrijk om te kijken naar hoe dik en breed de parketvloer moet zijn. Er bestaan geen ideale afmetingen of de perfecte dikte van een houten vloer, maar je kunt wel enige richtlijnen volgen. Hoewel vooral je eigen smaak een grote rol speelt in het uitkiezen van een bepaalde afmeting en dikte, spelen ook andere omstandigheden een rol.

In sommige gevallen is een massieve parketvloer de beste keuze voor je woning, maar wil je de vloer combineren met een vloerverwarming, dan is een samengestelde vloer het meest geschikt. Tussen deze twee soorten parketvloer zijn enige verschillen op te merken als het gaat om de afmetingen en dikte.

Kenmerken van hout

Parket is een verzamelnaam voor houtsoorten die als vloer kunnen dienen. Er zijn diverse houtsoorten die geschikt zijn om als vloer te gebruiken. Denk hierbij aan bekende tropische houtsoorten als Merbau, Padoek en Ipé. Eén van de belangrijkste kenmerken van hout is dat het een natuurlijk product is en dus ook verschillende diktes en breedtes kan hebben. Hoe dik of hoe breed je de houten planken wilt hebben is vooral afhankelijk van je eigen smaak. Ook is het soort parketvloer dat je wilt laten plaatsen een maatstaf voor de dikte van de plank.

Offerte parket laten plaatsen

De afmetingen van parketvloeren

Er wordt bij de afmetingen van parketvloeren vooral gekeken naar de breedte van de planken. Dit isva in de meeste gevallen 6 tot 7 cm, maar het is ook mogelijk om planken te bestellen van 9 cm of meer. Planken die breder zijn dan 14 cm hebben geen velling. Een vellingkant bij een parketvloer is tot 14 cm standaard; hierdoor worden de randen van de vloerplank afgeschuind. Hierdoor wordt ook duidelijk dat een vloer uit meerdere planken bestaat. Zonder vellingkant ziet het er uit als een strak geheel. De lengte van de stroken kan ook variëren en ligt meestal tussen de 40 en 110 cm. De lengte is afhankelijk van het legpatroon dat wordt toegepast.

De dikte van parketvloeren

In de meeste gevallen heeft een houten vloer een dikte van tussen de 6 en 22 mm. Er zijn verschillende soorten planken die ook een diverse dikte hebben. Tapis parket, dat gebruikt wordt voor het visgraat patroon, heeft een dikte van 6 mm. Bourgogne parket, een massief houten vloer, heeft een dikte van 9 mm. Massief houten planchetten hebben een dikte van minimaal 10 en maximaal 14 mm. De dikte van lamelparket (half massief parket) varieert van 12 tot 21 mm, waarvan de toplaag 4 of 6 mm is. Massief houten planken hebben een maximale dikte van 22 mm.

De richtlijnen voor de juiste afmetingen van parketvloeren

Welke afmetingen en dikte moet je kiezen? Zoals eerder aangegeven is er geen ideale breedte, lengte of dikte van een houten vloer. Er zijn wel enkele richtlijnen waar je een beroep op kunt doen. Bij massief hout is het beter om bredere planken te gebruiken. Er spelen verschillende factoren een rol bij de bewegingen van het hout, waaronder het vochtgehalte en de vlakheid. Bij een samengesteld parket kun je kiezen voor minder brede planken. Dankzij de opbouw beweegt het hout minder en is daardoor vorm vaster dan massief parket.

Offerte parket laten plaatsen

Heeft een dikkere plank voordelen?

Hoe belangrijk is de dikte van een houten vloer? Feit is dat je meer betaald voor een dikkere vloer of een vloer met een dikke onderlaag. Een dikke plank heeft echter wel een voordeel. Deze plank zorgt ervoor dat de vloer zwaarder wordt. Dit heeft weer als gevolg dat de vloer mooier ligt en dat er sprake is van meer geluidsisolatie.

Vloerverwarming? Laat je goed informeren

Om het jezelf gemakkelijker te maken kies je voor de hulp van een vakman. Met jarenlange ervaring weet een vakman precies welke afmeting en dikte goed zijn voor jouw woning. Wil je bijvoorbeeld een parketvloer combineren met vloerverwarming? Dan is het belangrijk om hier de juiste informatie over in te winnen. In de meeste gevallen is het beter om een vloerverwarming te combineren met samengestelde parketvloer. Deze vloersoort is minder gevoelig voor veranderingen in de luchtvochtigheid door de vloerverwarming.

Offerte parket laten plaatsen

Ook interessant