Oude parketvloer vervangen door nieuw parket

Parketvloeren gaan jarenlang mee, maar het kan toch voorkomen dat het tijd wordt om de vloer te vervangen voor een nieuw parket. Wellicht had het huis dat je gekocht hebt al een parketvloer dat vervangen moet worden of heb je zelf al jarenlang hetzelfde parket. In deze gevallen kun je de oude parketvloer vervangen voor een nieuw parket. Je kunt hier online vrijblijvend een offerte aanvragen voor het vervangen van je huidige parketvloer voor een nieuwe.

Offerte parket laten plaatsen

Waarom de parketvloer vervangen?

Er kunnen veel redenen zijn dat een parketvloer vervangen moet worden door een nieuwe. Zo kan veelvuldig gebruik van de vloer na jaren gebruikerssporen achterlaten. Vooral bij gezinnen met jonge kinderen of huisdieren ga je na jaren de eerste sporen van slijtage al zien. In sommige gevallen kan een vloer nog bewerkt worden en geschaafd, maar na tien tot twintig jaar is het plaatsen van een nieuwe vloer toch de beste keuze. De vloer laten liggen terwijl deze in slechte staat is, kun je beter niet doen. Vocht of vuil kan ervoor zorgen dat de vloer bol gaat staan of dat er hardnekkige vochtplekken ontstaan.

Wat moet er gebeuren als een oude parketvloer vervangen moet worden voor een nieuwe vloer? Niet alleen de oude vloer moet verwijderd worden, maar ook de ondervloer moet gecontroleerd en indien nodig vervangen worden. Daarna is het tijd voor het plaatsen van de nieuwe vloer.

Hieronder vind je een stappenplan:

Houten vloer verwijderen

De huidige parketvloer moet eerst worden verwijderd. Voordat dit gebeurt is het belangrijk om te bepalen of je de planken nog wilt verkopen of hergebruiken. Zo ja, dan moeten de planken zorgvuldig verwijderd worden. Zo nee, dan kan een koevoet gebruikt worden om de planken te verwijderen. Als eerst wordt er een plint weggehaald waardoor de eerste plank weggehaald kan worden. De eerste plank is vaak het moeilijkst, vanwege de lijm waarmee de plank vastgemaakt is. Doorgaans wordt voor de eerste plank een koevoet gebruikt om zo het proces sneller te starten. De volgende planken gaan makkelijker. De lijmresten worden ingesmeerd met lijm verwijderaar. Na een poosje kunnen de lijmresten met een beitel weggehaald worden.

Een ander optioneel onderdeel is de ondervloer. Deze kan vervangen worden, maar dit is niet noodzakelijk. Het is afhankelijk van de staat waarin de ondervloer zich bevindt. Ziet de ondervloer er nog goed uit en ligt er nog een vochtscherm op? Dan hoeft er niets aan te gebeuren. Als alleen het vochtscherm mist, kan deze alsnog aangelegd worden. Moet de gehele ondervloer vervangen worden? Vraag na bij een vakman welke ondervloer je nodig hebt voor je nieuwe parketvloer.

Offerte parket laten plaatsen

Nieuwe vloer aanleggen

Nadat de oude vloer is verwijderd en de ondervloer is vervangen (indien nodig), kan de nieuwe vloer geplaatst worden. Om ervoor te zorgen dat een houten vloer niet gaat kraken kun je de planken het beste weer met lijm vastmaken aan de ondervloer. Voordat je de vloer besteld is het belangrijk om de juiste afmetingen van de ruimte te berekenen. Rond dit getal af naar boven en tel hier 10% bij op. Deze 10% is extra voor wanneer er stukken verzaagd moeten worden. Dit is bij de meeste ruimtes het geval. Leg de planken eerst neer voordat je ze gaat lijmen. Wanneer ze planken gelijmd zijn druk je ze stevig aan. Het is belangrijk om voorzichtig aan de slag te gaan met de volgende planken. Tijdens het drogen kunnen de planken nog verschuiven.

Laat je nieuwe houten vloer leggen

Misschien klinkt het eenvoudig om een parketvloer zelf te leggen, maar niets is minder waar. Het is een intensieve klus waarbij je enige kennis van zaken moet hebben. Het is dan ook altijd aan te raden om een vakman in te schakelen. Een goede vakman heeft jarenlange ervaring als het gaat om het verwijderen en plaatsen van houten vloeren en hier kun jij van profiteren. De plaatsing gebeurt snel en vakkundig, zo kun jij weer jarenlang genieten van een mooie vloer.

Ontdek jouw opties voor een nieuw parket

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang duidelijke informatie over het plaatsen van de houten vloer. Je huidige parketvloer vervangen voor een nieuw parket is een klus die je het beste over kunt laten aan ervaren vakmensen. Je kunt ook bij hen terecht voor advies, tips en vragen over de keuze voor het juiste parket. Wil je bijvoorbeeld het parket combineren met een vloerverwarming? Niet iedere houten vloer is hiervoor geschikt en met de hulp van een vakman maak jij de beste keuze!

Offerte parket laten plaatsen

Ook interessant