Wat zijn de voor- en nadelen van parket?

De keuze voor een parketvloer kan lastig zijn. Net als bij andere vloeren heb je ook bij parket te maken met voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om hier van te voren naar te kijken zodat je kunt ontdekken wat voor jou de beste keuze is. Niet ieder voor- of nadeel weegt hetzelfde in ieder huis en daarom doe je er goed aan om de overwegingen door te nemen. Voor advies kun je ook altijd terecht bij een vakman. Je kunt rekenen op duidelijk en eerlijk advies over het kiezen van een geschikte parketvloer.

Ontdek de voor- en nadelen van parket

Een parketvloer heeft dus voor- en nadelen die je door kunt nemen voordat je besluit om een houten vloer te plaatsen. Feit is dat parketvloer een aantrekkelijke optie is voor veel mensen, en niet alleen vanwege de unieke en natuurlijke look die het in een woning creëert. Maar zitten er ook nadelen aan deze vloer en welke zijn dat? Hieronder vind je een tabel met daarin de voor- en nadelen van parket. Daarna vind je een uitgebreide uitleg van alle voor- en nadelen, zodat je hier je conclusies uit kunt trekken.

Offerte parket laten plaatsen

Voordelen van parket Nadelen van parket
Warme uitstraling Regelmatig onderhoud
Meerwaarde in huis Hogere prijs t.o.v. laminaat
Makkelijk te herstellen bij beschadigingen Niet altijd geschikt voor vochtige ruimtes
Isolatie voor de vloer Gevoelig voor puntbelasting

De voordelen van parket

De voordelen van een parketvloer zijn duidelijk. Ten eerste krijgt je woning met een houten vloer een warme uitstraling. Hout is een natuurlijk product en dat betekent dat je er enorm veel sfeer mee kunt creëren. Je hebt daarnaast ook de keuze uit heel veel verschillende houtsoorten en daarmee zit er altijd wel iets tussen dat perfect past bij jouw woning. De vloer vormt de basis van het interieur in huis en dat betekent dat je niet zomaar de eerste en beste vloer moet kiezen.

Een parket is een echte meerwaarde voor je woning. Het hout zal na verloop van tijd natuurlijk de gebruikerssporen krijgen, maar juist dit heeft ook zijn charme. Je woning krijgt hiermee een uniek karakter. Daarnaast is hout enorm duurzaam en kun je dus jarenlang genieten van een prachtige vloer.

Een ander voordeel van parket is dat beschadigingen gemakkelijk te herstellen zijn. Dit is vooral het geval bij massief parket. Wanneer er krassen of gaten in de vloer zijn gekomen, bijvoorbeeld doordat er iets gevallen is, kun je dit gemakkelijk wegschuren en bijwerken.

Tot slot vormt een parketvloer ook een natuurlijke isolatie in huis. De vloer straalt niet alleen warmte uit, maar voelt ook warm aan je voeten. Je kunt er alsnog voor kiezen om vloerverwarming te combineren met je parket. Let er wel op dat niet ieder vloer hiervoor geschikt is. Je kunt advies vragen over het combineren van parket met vloerverwarming.

Offerte parket laten plaatsen

De nadelen van parket

Er zitten ook wat nadelen aan de aankoop van parket. Toch is het voor iedereen verschillend in hoeverre deze nadelen wegen. Het regelmatig onderhoud van een parketvloer kan gezien worden als nadeel.

Na het plaatsen wordt een afwerkingslaag aangebracht die daarna regelmatig bijgewerkt moet worden. Een afwerkingslaag is vaak een beschermende laag met een mooie glans. Zodra de glans dof wordt of helemaal verdwijnt is het belangrijk om hier iets aan te doen. Bij veelvuldig gebruik van de vloer zal de glans sneller verdwijnen en is er dus sprake van regelmatig onderhoud.

Ook de prijs kan afschrikken. Hout is duurzaam en wordt steeds schaarser en dit heeft ook zijn invloed op de prijs. Een parket is een stuk duurder dan bijvoorbeeld laminaat, maar daar wegen ook weer voordelen tegen op. Het is dus aan jou om te bepalen wat je budget is en hoeveel waarde je hecht aan de vloer in je woning.

Tot slot is het plaatsen van parket in vochtige ruimtes niet altijd een slim idee. Je moet hierbij rekening houden met de ondergrond, maar ook het houtsoort. Niet iedere houtsoort is geschikt om geplaatst te worden in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Je kunt steeds om advies vragen over het plaatsen van parket in vochtige ruimtes.

De juiste kennis en ervaring

Het plaatsen van parket heeft dus zijn voor- en nadelen. Een belangrijk voordeel is in ieder geval dat je het kunt laten plaatsen door een erkend bedrijf. Een professionele plaatsingsdienst heeft de juiste kennis en ervaren medewerkers die een parket snel en eenvoudig voor jou kunnen plaatsen. Hiermee bespaar je tijd en kun je verzekerd zijn van een goed eindresultaat. Je kunt hier vrijblijvend een offerte aanvragen bij verschillende plaatsers in je buurt; zo krijg je een duidelijk beeld van de werkzaamheden en de kosten die hierbij komen kijken.

Offerte parket laten plaatsen

Ook interessant