Parket of laminaat kiezen? Zo maak je de juiste keuze

Er ontstaat soms wat onduidelijkheid over het verschil tussen parket en laminaat. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen wat nu de beste keuze is voor je woning. Het is belangrijk om van te voren goed te weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen beide materialen, zodat je precies weet wat voor jouw woning de beste keuze is. Hier vind je meer informatie over beide vloersoorten en hoe je de juiste vloer kiest voor jouw woning.

Verschil tussen parket en laminaat

Een ding is duidelijk: parket en laminaat zijn beide vloersoorten die tal van toepassingen in huis kennen. Maar wat is dan nu het verschil? Er zijn op een aantal punten verschillen, maar de meest opvallende is de prijs.

Parket is wat duurder dan laminaat en dat komt omdat dit een natuurlijk materiaal is dat (bijna) volledig uit hout bestaat. Bij laminaat is er gebruik gemaakt van goedkopere materialen. Laminaat bestaat uit een kunststof onderlaag, met daarop een drager, hierop ligt een bedrukte laag en bovenop ligt een kunststof toplaag. Parket is puur hout en dat betekent dat je hier automatisch meer voor betaalt.

Offerte parket laten plaatsen

De verschillen in prijs, onderhoud, geluid en levensduur

Behalve de prijs zijn er nog een aantal andere punten waarop parket en laminaat van elkaar verschillen. Zo zijn er verschillen in onderhoud, werking, geluid, levensduur, de plaatsing en het oplossen van beschadigingen. In onderstaande tabel vind je de verschillen duidelijk op een rij.

Parket Laminaat
Prijs Parketvloer is over het algemeen duurder, omdat het gemaakt is van hout, een natuurlijke grondstof. Laminaat is goedkoper dan parket, omdat het veelal bestaat uit meerdere kunststof lagen met een bedrukte laag met houtlook.
Leggen Een parketvloer is wat lastiger om te leggen en daarnaast is achteraf vaak nog afwerking nodig. Een laminaatvloer heeft over het algemeen een handig kliksysteem waardoor plaatsen makkelijk en snel gaat.
Levensduur Een parketvloer gaat lang mee; hierbij geldt: hoe dikker de vloer, hoe langer de levensduur. Ook speelt onderhoud een grote rol. De levensduur van een laminaatvloer is over het algemeen wat korter, maar dit is afhankelijk van het soort laminaat.
Werking Parketvloer is wat gevoeliger voor warmteverschillen en luchtvochtigheid. Dit kun je wel beperken door middel van spanveren. Laminaat zal minimaal gaan uitzetten en krimpen bij warmteverschillen en luchtvochtigheid.
Onderhoud Om parket schoon te maken gebruik je vooral een stofzuiger. Deze vloer kan, net als laminaat, niet goed tegen vocht. Het schoonmaken van laminaat is eenvoudig. Deze vloersoort is dan ook erg onderhoudsvriendelijk. Je moet wel oppassen met teveel vocht.
Geluid Bij parket is het belangrijk om een goede ondervloer te kiezen, zodat er zo min mogelijk geluid ontstaat bij contact met de vloer. Hetzelfde geldt voor laminaat. Ook hierbij is het van belang om de juiste ondervloer te kiezen.
Beschadigingen Beschadigingen aan een parketvloer zijn makkelijker weg te werken. Je kunt de plekken opschuren en bijwerken Een beschadiging aan de laminaatvloer kun je minder eenvoudig wegwerken. Je moet de beschadigde plank vervangen of een specialist inschakelen.

Voordelen parket ten opzichte van laminaat

Wat zijn de belangrijkste voordelen van parket ten opzichte van laminaat? In de eerste plaats is het de authentieke sfeer die een houten vloer oproept. Je kunt direct zien of je een echt houten vloer hebt of laminaat en dit bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in je woning.

Een ander voordeel is het gemakkelijke onderhoud aan de parketvloer. Bij beschadigingen is het betrekkelijk eenvoudig om deze weg te werken. Bij laminaat zit er meer werk aan verbonden.

Offerte parket laten plaatsen

Hoe kies je de beste parketvloer?

Je weet nu de belangrijkste kenmerken van een parketvloer, maar hoe kies je de juiste parketvloer? Een houten vloer is niet zomaar een aankoop, je gaat hier jarenlang mee doen. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van een vloer, maar ook welke ondervloer je momenteel hebt liggen. Daarnaast kun je ook de parketvloer combineren met een vloerverwarming. Voor advies kun je terecht bij een vakman die je duidelijk uitlegt wat je mogelijkheden zijn. Uiteindelijk bepaal jij zelf wat je mooi vindt en wat de beste parketvloer is voor jouw woning.

Duidelijk kostenplaatje? Vraag een offerte aan

Je kunt eenvoudig en vrijblijvend een offerte aanvragen zodat je een duidelijk inzicht krijgt in de kosten en de werkzaamheden. Het is vaak op voorhand lastig om te bepalen hoeveel tijd en geld het gaat kosten om een nieuwe vloer te laten plaatsen.

Offerte parket laten plaatsen

Ook interessant