Parket afwerken, schoonmaken en onderhouden

Als je parketvloer eenmaal ligt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Wanneer je de vloer op de juiste manier afwerkt, schoonmaakt en onderhoudt ben je verzekerd van jarenlang plezier. De parketvloer kun je op diverse manieren afwerken: het is vooral belangrijk wat jij mooi vindt. Als het gaat om het onderhouden en beschermen van je vloer ben je bij een specialist aan het juiste adres. Hier vind je alle informatie over het afwerken, schoonmaken en onderhouden van je parketvloer.

Waarom is het belangrijk om je vloer te onderhouden?

Er zijn verschillende redenen waarom je regelmatig aandacht moet besteden aan je parketvloer. Als je vloer eenmaal ligt wil het niet zeggen dat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Het is belangrijk om goed voor de vloer te zorgen, zodat er zo min mogelijk krassen ontstaan of andere gebruikssporen. Met regelmatig onderhoud zorg je ervoor dat je parketvloer er na jaren nog net zo mooi bij ligt als toen het net geplaatst werd. Het kost weinig moeite om een parketvloer te onderhouden.

Offerte parket laten plaatsen

Een parketvloer afwerken

Nadat je parketvloer is aangebracht kun je er nog voor kiezen om deze te laten afwerken. Zo zorg je voor een unieke uitstraling in je woning. Een mooie afwerking kan precies de look creëren die je in gedachten had. Je hebt de keuze uit de volgende afwerkingen:

  • De vloer afwerken met was
  • De vloer afwerken met olie
  • De vloer afwerken met lak

De vloer afwerken met was

Met was zorg je voor een mooie satijnen glans. Deze bijenwas is een natuurlijk materiaal en dit kun je zelf aanbrengen. Je kunt ook een vakman inhuren die dit voor je kan doen met een poetsmachine. Vraag hiervoor eenvoudig een offerte aan. Een nadeel van was kan zijn dat er snel strepen in het parket staan, bijvoorbeeld wanneer een stoel wordt verschoven. Daarnaast heeft een vloer die bewerkt is met was vaak wat meer onderhoud nodig.

De vloer afwerken met olie

Een andere manier om de vloer af te werken is het gebruik van olie op basis van lijnolie. Hiermee is de vloer goed beschermd tegen vuil. De olie trekt tot in de poriën van het hout en verhard hier. Dit zorgt voor een beschermende laag over het hout. Eens in de zoveel tijd is er een nieuwe laag olie nodig voor optimale werking.

De vloer afwerken met lak

Lak is een populaire manier om een parketvloer af te werken. Een gelakte vloer is duurzaam en tot op zekere hoogte ook waterbestendig. Daarnaast is er nauwelijks periodiek onderhoud nodig. Lak blijft op het oppervlak van het hout liggen en vormt een beschermende laag.

Verven of schuren

Je kunt er ook voor kiezen om de parketvloer te verven of schuren. Door de parketvloer te laten verven creëer je een nieuwe en unieke look. Ook schuren heeft veel voordelen. Zo kun je als het ware een nieuwe vloer creëren: de bovenste laag met krasjes worden weggewerkt. Schuren is echter niet bij iedere parketvloer mogelijk. Fineerparket is te dun om geschuurd te worden en ook bij samengesteld parket kan dit vaak maar een enkele keer.

Offerte parket laten plaatsen

Regelmatig onderhoud

Een belangrijk onderdeel van het mooi houden van een parketvloer is het dagelijks onderhoud. Goede reiniging zorgt ervoor dat de vloer er altijd glanzend uitziet; hier kun je lange tijd van genieten. Gebruik regelmatig de stofzuiger om zo zand uit je woning te verwijderen: dit is namelijk een grote boosdoener van beschadigingen in de vloer. Ook af en toe dweilen is aangeraden, maar gebruik hierbij niet te veel water en wat natuurzeep. Zorg dat er geen plasvorming ontstaat op de vloer, dit komt de kwaliteit van de vloer niet ten goede.

Periodieke bescherming van het parket

Als de parketvloer is bewerkt met was, olie of lak is het belangrijk om dit eens in de zoveel tijd nog eens te onderhouden. Zo kun je speciale onderhoudsolie kopen die je aanbrengt op de parketvloer. Heb je kleine kinderen of een huisdier? Dit vraagt vaak meer van een vloer en daarom wordt dan ook aangeraden om twee keer per jaar de onderhoudsolie te gebruiken. Er zijn ook speciale middelen die je kunt gebruiken voor het onderhouden van de houten vloer.

Een prijs op maat

Het is dus van groot belang om je parketvloer goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Laat daarom je vloer afwerken met een sterk materiaal en zorg voor de juiste reinigingsmiddelen in huis. Zo houdt je het onderhoud en de bescherming van je parketvloer in eigen hand. Wil je de afwerking of grote reiniging liever overlaten aan een expert? Je bent dan verzekerd van het beste resultaat!

Offerte parket laten plaatsen

Ook interessant