Wat is parket eigenlijk?

Wat is een parketvloer precies? Veel mensen verwarren parket met een houtsoort, maar niets is minder waar. Parket is een algemene verzamelnaam van diverse soorten hout die kunnen worden gebruikt als vloer.

Er zijn dus verschillende parketvloeren: je hebt de keuze uit verschillende soorten, maten en kleuren. Je bepaalt zelf de dikte van het hout, maar ook de afwerking en het legpatroon. Er is dus niet maar een parketvloer: je hebt de keuze uit heel veel mogelijkheden. Hier lees je meer over de oorsprong van parket, de diverse soorten, de opbouw en de afwerking van een parketvloer.

De oorsprong van een parket

De oorsprong van iedere parketvloer kan anders zijn. Het ligt vooral aan het houtsoort dat je kiest. Er zijn een aantal tropische houtsoorten die uit verschillende werelddelen komen. Zo komt het bekende houtsoort Merbau uit Zuid-Oost Azië, het houtsoort Padoek uit Afrika en Ipé uit Zuid-Amerika. Daarnaast wordt het hout meestal in China bewerkt, bijvoorbeeld met olie. Deze afwerking zorgt voor een unieke look van het hout. Verder zijn er nog tal van andere houtsoorten die van over de hele wereld verkrijgbaar zijn.

Het hout wordt in fabrieken gesneden, gezaagd, gedroogd, geschaafd en bewerkt. Ook wanneer er sprake is van meerlagig hout wordt dit in de fabriek geregeld. Hier worden de verschillende lagen aan elkaar gelijmd (in het geval van een samengesteld parket). Na de bewerking van de planken met olie worden ze nog 48 uur gedroogd en daarna kunnen ze worden geplaatst.

Offerte parketvloer laten plaatsen

Massief of samengesteld parket

Er zijn verschillende soorten parketvloeren, maar over het algemeen kun je deze vloer in twee categorieën verdelen:

Massief parket bestaat voor 100% uit hout en samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen. Een massieve parketvloer is vaak de duurdere van de twee, omdat het hout enorm duurzaam is; een vloer gaat tot 15 jaar mee, mede omdat je te maken hebt met de natuurlijke beweging van het hout. Je hebt veel mogelijkheden met zowel een massief als een samengesteld parket.

De opbouw van samengesteld parket

Massief parket bestaat dus voor 100% uit hout. Dit is niet het geval bij een samengestelde parketvloer. Deze vloer bestaat uit drie lagen: een onderlaag, tussenlaag en een toplaag. De onderlaag is opgebouwd uit multiplex, de tussenlaag is een lijmlaag van 8 mm en daar bovenop ligt de toplaag van 6 mm: deze laag is gemaakt van massief hout. Een samengesteld parket wordt ook wel een half massief parket genoemd. De drie lagen vormen samen een bijzondere structuur. De meerdere lagen ervoor zorgen dat de natuurlijke beweging van hout wordt tegengegaan. Zo kan de levensduur van je vloer worden verlengd tot wel veertig jaar.

Offerte parketvloer laten plaatsen

De afwerking

Je kunt ook kiezen voor een afwerking van het hout. Dit kan op drie manieren:

  • Hout bewerken met lak;
  • Hout bewerken met olie;
  • Hout bewerken met was;

Hout bewerken met lak

Eén van de manieren om de toplaag van het hout af te werken is door te kiezen voor een speciale lak. Deze lak bestaat uit opgeloste hars. Hiermee wordt het hout beschermd tegen invloeden van buitenaf en zorg je dus voor een langere levensduur.

Hout bewerken met olie

Met een speciale olieverf wordt hout ingesmeerd om het zo te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Olie is snel en makkelijk aan te brengen in meerdere lagen. Het hout blijft daarnaast ook natuurlijk aanvoelen: olie veroudert mooi en natuurlijk.

Hout bewerken met was

Een andere optie voor het bewerken van een houten vloer is de keuze voor was. Natuurlijke was heeft vrijwel hetzelfde effect als olie. Olie trekt wat meer in het hout dan was; maar ook was kan in meerdere lagen na elkaar worden aangebracht. Was ruikt daarnaast lekker en zorgt ervoor dat de unieke tekening van het hout zichtbaar blijft.

Offerte parketvloer laten plaatsen

Kies uit tientallen unieke kleuren

Hout is verkrijgbaar in allerlei kleuren, van licht tot donker: je hebt dus de keuze uit heel veel mogelijkheden. Ook kun je kiezen voor bijzondere kleuren zoals geelachtig, donkerrood of oranjebruin. Wat ligt er het dichtst bij jouw eigen smaak en welke kleur kan de sfeer van een bepaalde ruimte in huis nog meer versterken?

Een groot voordeel van parket is dat je kunt kiezen voor allerlei legpatronen, zoals mozaïek of visgraat. Hierdoor creëer je een unieke en vooral klassieke look in je woning.

Parket laten leggen?

Wil je graag een parketvloer laten plaatsen? Door het inschakelen van een vakman ben je verzekerd van het beste advies. Je blijft dichtbij je eigen wensen, maar je maakt ook een goede en duurzame keus voor jouw woning. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat je mogelijkheden zijn!

Offerte parketvloer laten plaatsen

Ook interessant