Welke soorten parket bestaan er?
Inhoudstabel artikel
Wie een parketvloer wenst te plaatsen heeft veel keuze in kwaliteit en soorten. Welke soorten parketvloeren bestaan er? Wat is het verschil tussen massief, meerlagig en samengesteld parket?
Wanneer je besloten hebt dat je een parketvloer in huis wilt, ben je er nog niet. Parket is een verzamelnaam voor diverse soorten hout die als vloer kunnen dienen. Onder parket vallen dus heel veel houtsoorten die gekozen worden voor diverse ruimtes in een woning. Zo zijn er soorten parketvloeren die steviger zijn en dus beter geplaatst kunnen worden in ruimtes waar veel gelopen wordt, zoals de woonkamer of de hal. Ruimtes waar minder veel gelopen wordt, zoals de slaapkamer, hebben een minder stevige houtsoort nodig.
Bepaal de sfeer in je woning met een mooie parketvloer
Het is dus belangrijk om de juiste keuze te maken voor een ruimte in huis. Niet iedere parketvloer is geschikt voor elke ruimte. Welke soorten parketvloeren zijn er? Je kunt kiezen voor een massieve parketvloer, een samengestelde parketvloer, een fineer parketvloer of een visgraat parketvloer. Ook is het belangrijk om dicht bij je eigen smaak te blijven als het gaat om het houtsoort van de parketvloer. De kleur en uitstraling van een houtsoort kan een ruimte precies de juiste sfeer geven. Wil je weten wat er mogelijk is voor jouw woning? Vraag vrijblijvend een offerte aan en kies uit verschillende soorten parketvloeren!
Offerte parketvloer laten plaatsen
Massieve parketvloeren
Eén van de meest duurzame parketvloeren is het massief parket. Deze parketvloer bestaat meestal uit lange planken van massief hout die in een patroon op een ondervloer worden gelijmd of gespijkerd. Het kan ook gaan om kleinere stroken hout die in een patroon worden bevestigd aan de ondervloer. Massief parket is verkrijgbaar in verschillende soorten, waardoor je veel mogelijkheid hebt om een bijzonder patroon te creëren.
Hieronder vind je een greep uit de mogelijkheden:
- Strokenparket: een vloer die bestaat uit planken met een dikte van 20 tot 22 mm. De planken hebben meestal een lengte van 1 meter en een breedte van 6 tot 7 cm. De lengtes van de planken kunnen ook variëren, zo krijg je een bijzonder patroon.
- Plankenvloeren: een vloer met houten planken met een dikte van 20 tot 22 mm. De planken zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en breedtes. Je kunt de planken met verschillende breedtes ook combineren en zo een uniek patroon creëren.
- Mozaïekparket: een vloer met houten planken, ook wel lamellen genoemd, die volgens een speciaal patroon worden gelegd. De lamellen hebben een dikte van 6 tot 10 mm.
Visgraat parket
Eén van de meest populaire soorten parketvloeren is het visgraat parket. Dit is een massieve parketvloer met een bijzonder legpatroon. Visgraat parket bestaat uit planken van 9 mm dik en 7 tot 40 cm breed. In de meeste gevallen wordt eikenhout gebruikt als houtsoort van deze parketvloer. Dit is betaalbaar, stevig en geeft een klassieke twist aan een moderne woning. Wanneer je dit klassieke legpatroon door een vakman laat plaatsen ben je verzekerd van een goed eindresultaat.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van een visgraat parket?
- Dit parket heeft een lange levensduur, tot wel 40 jaar;
- Visgraat parket is gemakkelijk te bewerken en bij te schuren;
- Je woning krijgt een authentieke uitstraling.
Offerte parketvloer laten plaatsen
Samengesteld parket
Naast massief parket is ook samengesteld parket een populaire keuze. Bij samengesteld parket gaat het om half-massief parket, dat bestaat uit verschillende lagen. Er is een onderlaag, een tussenlaag en een toplaag. Dankzij de structuur van de drie lagen wordt kromtrekken van de parketvloer goed opgevangen. De onderlaag en tussenlaag bestaan uit houtvezel of multiplexplaten. De toplaag is een houtsoort naar keuze en heeft een dikte tot 6mm. Hierdoor is het mogelijk om ze nog op te laten schuren. Een echte vakman kan deze parketvloer snel en eenvoudig plaatsen, dankzij de tand- en groefverbinding in de houtstroken.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van samengesteld parket?
- Het is goedkoper dan massief parket;
- De plaatsing gebeurt snel en is stofvrij;
- Ondanks de meerdere lagen in het parket wordt het warme gevoel van een houten vloer toch behouden.
Fineerparket
Net als bij een samengesteld parket bestaat ook fineerparket uit meerdere lagen. Het grote verschil zit hem in de toplaag. Deze is een stuk dunner dan een samengesteld parket en heeft een maximale dikte van 2,5 mm. Hierdoor is het niet mogelijk om de vloer nog op te schuren.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van fineerparket?
Het is veel goedkoper dan massief parket en er is sprake van een stabiliserende onderlaag, hierdoor zijn ook zachtere houtsoorten goed toe te passen. Het is veel goedkoper maar minder duurzaam dan massief parket. Een goede vakman plaatst fineerparket snel en eenvoudig waardoor de prijs van plaatsing goed meevalt.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Bij het uitkiezen van een geschikte parketvloer moet je naar meer kijken dan alleen welke houtsoort je mooi vindt: de totaalprijs hangt van een aantal factoren af. Je dient rekening te houden met een aantal belangrijke punten, zoals de oppervlakte van de ruimte waar de vloer gelegd moet worden, de houtsoort, de breedte van de planken, de afwerking of speciale bewerking, de optionele combinatie met vloerverwarming en meer. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij een vakman en kom niet voor verrassingen te staan. Zo weet je gelijk waar je aan toe bent!