Parket voor vloerverwarming: wat zijn de mogelijkheden?
Inhoudstabel artikel
Lange tijd werd gedacht dat het niet mogelijk was: een parketvloer combineren met vloerverwarming. Toch is niets minder waar; er zijn vandaag de dag flink wat mogelijkheden voor iedere woning. Parket en vloerverwarming kunnen dus prima gecombineerd worden, maar er moet wel rekening worden gehouden met een aantal punten. Wil jij graag een parketvloer, maar ook vloerverwarming? Hier lees je wat je mogelijkheden zijn.
Houten vloer combineren met vloerverwarming? Het is mogelijk!
Er is een reden waarom veel mensen nog steeds denken dat een houten vloer geen goede combinatie is met een vloerverwarming. Dit is ook zeker begrijpelijk, want een houten vloer leeft en is reageert dus ook op de blootstelling aan de omstandigheden. Dit heeft weer vormveranderingen tot gevolg. Wanneer er sprake is van een lage relatieve luchtvochtigheid zal de vloer iets krimpen en bij een hoge relatieve luchtvochtigheid zal de vloer iets uitzetten.
Wanneer je een vloerverwarming combineert met een houten vloer zal het hout sneller gaan krimpen. Dit komt doordat de vloer wordt blootgesteld aan een warmtebron. Hierdoor ontstaan kieren en naden. Je kunt dit niet voorkomen, maar wel zoveel mogelijk beperken. Je kunt ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 50 en 60 procent is. Dit doe je met behulp van een luchtbevochtiger. Zo kun je de vorming van kieren en naden voorkomen. Houdt de temperatuur van de vloerverwarming ook zo constant mogelijk. Hoe minder schommelingen in de temperatuur, hoe minder de vloer hierop zal reageren.
Een andere manier waarop een parketvloer en vloerverwarming goed samen kunnen, is door te kiezen voor een vloer met smallere planken en vellingkanten. Een houten vloer werkt in de breedte en dankzij de schaduw van de vellingkanten vallen de kieren minder op. Daarnaast wordt de krimp van het hout dankzij de smalle planken verdeeld over meerdere plekken.
Geschikte en minder geschikte houtsoorten
Er zijn twee belangrijke categorieën als het gaat om parketvloeren: massief parket en samengesteld parket. Parketvloeren die bestaan uit meerdere delen zijn over het algemeen zeer geschikt voor de combinatie met vloerverwarming. Massief hout werkt meer dan samengesteld parket en is gevoeliger voor veranderingen in de luchtvochtigheid. Het is dus zeker aan te raden om te kiezen voor een samengestelde parketvloer, om zo zeker te zijn van een mooi resultaat.
Welke houtsoorten zijn geschikt en ongeschikt voor vloerverwarming?
- Geschikt: afzelia, eiken, kambala, merbau, padoek, teak en wenge
- Ongeschikt: beuken, essen, kersen en noten
Eisen van de vloerverwarming
Wanneer je parket en vloerverwarming met elkaar wilt combineren, is niet alleen het hout een aandachtspunt. Ook de vloerverwarming zelf moet aan bepaalde eisen voldoen. Geef voordat je het parket laat plaatsen aan dat de houten vloer over een verwarmingssysteem wordt gelegd. Een houten vloer heeft een andere warmtegeleidingsweerstand dan een stenen vloer. Het vloerverwarmingssysteem kan daarnaast ook in diverse patronen gelegd worden voor een zo goed mogelijk resultaat. Het rivierenmodel is geschikt om onder een houten vloer te liggen. Het kan ook voorkomen dat je al een vloerverwarming hebt liggen en hierover een parketvloer wilt laten plaatsen. Het is in dit geval belangrijk om precies te weten om welk systeem het gaat. Zo kan schade aan de vloer worden voorkomen.
Hoe wordt de combinatie geplaatst?
Er zijn twee methodes waarop de parketvloer geplaatst kan worden: vast leggen en zwevend leggen. In het geval van een combinatie met een vloerverwarming is vast leggen de beste optie. Hierbij worden de parketdelen verlijmd op de ondergrond: zo kan de verwarming op de vloer de warmte zoveel mogelijk afgeven aan de vloer, zonder hinder. Het parket zwevend leggen is ook een optie, maar minder aangeraden omdat je hierdoor vaak ongewenste luchtlagen krijgt. Waar moet je rekening mee houden bij het (laten) plaatsen van een parketvloer op vloerverwarming?
- Gebruik speciale lijm die geschikt is voor vloerverwarming. Dit is andere lijm dan normaal wordt gebruikt bij het verlijmen van parket op een ondergrond.
- Schakel de vloerverwarming uit wanneer je het parket plaatst;
- Leg de houten plankdelen in de ruimte waar ze gelegd worden, zodat ze goed kunnen acclimatiseren. De temperaturen mogen niet lager dan 10 graden en niet hoger dan 20 graden zijn.
Kies de hulp van een vakman
Om het beste mogelijke resultaat te behalen, dien je met heel wat factoren rekening te houden. Niet alleen het houtsoort moet geschikt zijn, maar ook het legpatroon, de breedte van de planken en het verwarmingssysteem zijn aandachtspunten. Het is daarom dan ook zeker aan te raden om de hulp in te schakelen van een vakman. Een ervaren vakman weet precies wat jouw woning nodig heeft en hoe dit het best gerealiseerd kan worden.
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je een parketvloer in je woning kunt combineren met vloerverwarming? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij.