Roofing dakbedekking: Soorten, Plaatsing & Prijs

Ben je bezig met een verbouwing of zijn jouw daken simpelweg aan vervanging toe? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar de meest efficiënte, goedkoopste en best werkende vormen van dakbedekkingen. Een bitumen dakbedekking of roofing dak is dan een optie om te overwegen voor jouw daken. Ben je benieuwd wat dit precies is, hoe je het moet aanleggen en hoeveel het kost? Lees dan snel verder, daar vertellen we je in dit artikel namelijk van alles over.

Wat zijn bitumen daken?

Bitumen dakbedekking wordt ook wel in de volksmond “Roofing” genoemd en wordt vrijwel uitsluitend gebruikt voor de afwerking en dichting van platte daken. Je kan eigenlijk twee soorten bitumen vinden.

1. APP-gemodificeerd bitumen

De eerste is APP-gemodificeerd. Dat staat voor Atactisch Polypropyleen, dat weer ontstaat wanneer polypropyleen wordt gemaakt. Dit is vaak een zwarte kleur of het is gemineraliseerd. De voordelen van dit soort bitumen is dat je het gemakkelijk kan verwerken, de aanleg moet dus redelijk eenvoudig zijn. Daarnaast heeft het een hoge temperatuurstabiliteit. Of het nu heel warm is of juist heel koud, het zou geen invloed moeten hebben op het dak en dus op de temperatuur van de ruimte onder het dak. Tot slot is dit soort bitumen goed te onderhouden en gaat het lang mee waardoor je voor geruime tijd kan genieten van jouw goed geïsoleerde dak.

2. SBS-gemodificeerd bitumen

Een andere vorm van bitumen daken is SBS-gemodificeerd. Dat staat voor Styreen Butadien Styreen. In makkelijke taal betekent dit dat het een synthetische geproduceerd rubber is. De voordelen van dit soort bitumen zijn, naast bovengenoemde voordelen van de APP-gemodificeerde bitumen, dat het een lager verwekingspunt heeft waardoor het dus langer goed blijft. Daarnaast heeft een hogere elasticiteit en hecht het beter op de ondergrond. Voordelen die er dus voor zorgen dat het bitumen dak lange tijd goed blijft.

Het nadeel van SBS-gemodificeerd bitumen is wel dat je het moest beschermen tegen UV-straling, anders smelt het namelijk. Het is daarom niet op zichzelf gelegd, maar wordt altijd afgewerkt met een laag mineraal of granulaat. 

Offerte bitumen-dak

Hoe worden roofing daken geplaatst?

Bij het plaatsen van bitumen dakbedekking wordt altijd geadviseerd om een professionele dakwerker in te huren. Deze kan op verschillende manieren jouw roofingdak plaatsen. Natuurlijk wordt er eerst gekeken naar de grootte van jouw dak. Op basis van de doorgegeven afmetingen kan het materiaal ingeslagen worden. Vervolgens het op diverse manieren aangebracht worden.

1. Bitumen branden

Bitumen wordt geleverd in zogenaamde ‘brandrollen’. De naam is afkomstig van het feit dat de rol roofing met een gasbrander wordt gemonteerd. Omdat dit een ingewikkeld manier is, is het absoluut aan te raden om hier een vakman voor in te huren die de juiste brandtemperatuur kan hanteren. Daarbij beschikken professionals vaak over de juiste beschermkleding en materialen om deze techniek op de goede manier toe te passen.

2. Bitumen lijmen

Het kan zijn dat brandtechniek voor jouw dak niet werkt of dat je wil gaan voor een wijze waarbij meer waterdichtheid gegarandeerd kan worden. In dat geval kan je vragen of de vakman de roofing wil lijmen. Dit is wel een duurdere manier van montage en het is niet altijd duidelijk of dit kan. De ondergrond moet namelijk wel geschikt zijn om op te lijmen. De vakman zal dus ook eerst moeten inventariseren of dit mogelijk is en ook dat brengt extra kosten met zich mee. Mocht het niet werken, dan zal de ondergrond eerst weggehaald moeten worden voordat de nieuwe versie bitumen kan worden aangelegd.

Ook is het belangrijk om te weten dat een nadeel van bitumen is, dat het snel vlam vat en dus behoorlijk brandgevaarlijk is. Dat kan een overweging zijn om mee te nemen.

Offerte bitumen-dak

Prijs bitumen dak plaatsen

Bitumen dakbedekking wordt qua prijs altijd berekend op basis van het aantal vierkante meters. Hoewel het één van de goedkoopste vormen van dakbedekking is, kan het nog steeds vrij prijzig zijn. Gemiddeld gesproken betaal je tussen de €50 en €90 per vierkante meter.

Relatief gezien is dat echt goedkoop, zeker als je daarbij bedenkt dat een bitumen dakbedekking vaak minstens dertig jaar mee kan. Op de lange termijn is het daarom een spotgoedkope manier om jouw huis van een veilige bedekking te voorzien. Overigens wordt de prijs ook nog beïnvloed door de hoeveelheid materiaal die je moet aanschaffen (dus hoe groot je dak is), of er een ondergrond is waar het overheen kan worden gelegd of dat deze eerst verwijderd moet worden. Ook kan het van belang zijn of je een groen dak wil maken en dus rekening moet houden met eventuele wortelgroei waardoor je eerder je bitumen daken moet vervangen of niet.

Alternatief

Als alternatief kan je kiezen voor de plaatsing van EPDM op jouw platte dak. Dat is een kunststof dakbedekking voor platte daken. Dit product wordt niet gebrand maar eerder gelijmd waardoor het bijzonder geschikt is voor de doe-het-zelver. EPDM vraagt geen onderhoud, bitumen dien je regelmatig te onderhouden.

Offerte bitumen-dak

Ook interessant