EPDM daken: Voordeel, Hoe plaatsen + Prijs

Zit jij midden in de verbouwing van je huis en sta je voor de keuze welke dakbedekking je moet kiezen? EPDM-daken zijn dan misschien de optie voor jou. EPDM-rubberfolie staat voor ethyleen, propyleen, dieen en monomeer. Wat dit precies inhoudt en waarom dit de perfecte dakbedekking is, leggen we uit in dit artikel.

Wat zijn EPDM-daken?

EPDM-daken zijn daken gemaakt van de synthetische rubberen folie-stoffen ethyleen, propyleen, dieen en monomeer. Deze zijn heel populair, niet per se voor de hellende daken van huizen, maar vooral voor platte daken van bijvoorbeeld een aanbouw, schuur, bijgebouw, terrasoverkapping en garage. Een EPDM-dak is fantastisch materiaal om jouw platte dak mee te beschermen tegen elke soort weersomstandigheid.

Offerte EPDM-dak

Voordelen EPDM-dakfolie

De stoffen voor deze daken brengen veel voordelen met zichzelf mee, wat dan ook maakt dat ze erg populair zijn. Allereerst is een EPDM-dak namelijk zeer waterdicht. Natuurlijk vrij noodzakelijk voor een dak dus het is fijn dat dat onderdeel het goed doet. Daarnaast vraagt het niet veel onderhoud en dus is het ook goed te gebruiken door de doe-het-zelver die liever niet elk weekend met het dak bezig is.

Ook zijn EPDM-daken goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Voor zowel temperatuurverschillen, wind, regen is het een goede bescherming. Ook zonlicht is geen probleem voor dit dak, de kamer eronder wordt dus niet bloedheet in de zomer. Het dak is daarbij ook wortelbestendig. Mocht je dus van plan zijn om allerlei groen te installeren op jouw dak, dan hoef je niet bang te zijn dat het de EPDM aantast.

Tot slot heeft EPDM een lange levensduur, is scheurbestendig en gaat vaak zelfs meer dan veertig jaar mee. Je hoeft je dan ook als het goed is, een hele tijd niet meer druk te maken over jouw platte dak. Een duurzame en goed beschermend materiaal dus.

Hoe kan je EPDM-daken plaatsen?

EPDM-daken kan je zelf leggen, maar dat raden we liever niet aan. Juist omdat het zo’n goede stof is die lang mee gaat, is het belangrijk dat je het door een goede vakman laat leggen zodat je er ook echt een langere periode van kan genieten. Anders ontstaan er misschien lekkages.

De vakman legt meestal de EPDM-daken in één keer. Daarom is het belangrijk dat diegene weet wat de juiste maten van het dak zijn. Als de juiste materialen zijn aangeschaft, zal de dakdekker allereerst kijken of de oude dakbedekking verwijderd moet worden. Dat hoeft vaker niet dan wel, wat een stuk voordeliger is. De EPDM wordt dan gewoon over het oude materiaal heen gelegd.

Bevestiging EPDM folie

Lijm: wanneer deze dingen zijn geconstateerd, zal de vakman beginnen met het bevestigen van de EPDM-dakbedekking. Dat kan op verschillende manieren. Met lijm, alleen dan moet de ondergrond daar wel geschikt voor zijn.

Mechanisch: Zo niet, dan kan het ook met mechanische verankering. Dan wordt de EPDM-folie vastgemaakt aan mechanische strips, die weer bedekt worden met EPDM. Dit kost meer geld want er is meer materiaal voor nodig.

Ballast: tot slot kan een vakman ook ballast gebruiken. Dat houdt in dat er grind, kiezels of tegels gebruikt worden zodat de EPDM zich niet kan verplaatsen. Dit betekent dat het dak een stuk zwaarder zal zijn en dus moet de dakwerker eerst constateren of de constructie van jouw huis dat aan kan. Ook deze manier kost daarom een stuk meer geld, vanwege de materialen en de extra controle.

Offerte EPDM-dak

Witte EPDM-dakbedekking

Dankzij de witte, ultra-reflecterende, gemodificeerde EPDM-rubber worden zonnestralen tot 75% weerkaatst en kan de temperatuur boven het dakvlak met 25°C verminderen, wat meteen een belangrijk warmteschild (en dus energiebesparing) kan betekenen.

Prijs EPDM-dak laten plaatsen

De kosten van EPDM-daken worden door een aantal dingen bepaald. Allereerst natuurlijk door de grootte van jouw dak. Hoe groter het dak, hoe duurder de EPDM. Daarnaast bestaat EPDM dus uit verschillende stoffen. Je kan kiezen voor de goedkoopste, maar dat beïnvloedt wel de kwaliteit en levensduur van jouw dak. Laat de vakman daarom goed controleren welk materiaal voor jouw dak het beste werkt.

Omdat je natuurlijk wil zorgen dat jouw EPDM-dak op een goede manier wordt gelegd, huur je dus een vakman in. Voor een ervaren dakdekker ben je al gauw tussen de €40 en €80 kwijt per vierkante meter. Het ligt dus aan de grootte van jouw dak hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent. Daar komen uiteraard dan nog de kosten van de EPDM zelf bovenop. Vergeet daarbij niet dat je in elk geval veertig jaar van het dak kan genieten en dat het dus meer dan waard is om wat geld in te investeren. Op de lange termijn ben je daar blij mee. Mocht je kiezen voor een groendak, ga dan vooral even bij de gemeente langs. Wellicht krijg je dan wel subsidie.

Alternatief

Als alternatief kan je opteren voor de plaatsing van roofing op jouw plat dak. Het is een stukgoedkoper dan EPDM, het gaat jarenlang mee. Nadeel is dat het gebrand moet worden waardoor je het best overlaat aan een vakman.

Offerte EPDM-dak

Ook interessant