Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Zonnepanelen aanschaffen is een behoorlijke investering. Je verdient na het plaatsen van de zonnepanelen een bepaald bedrag terug. Immers, je wekt nu een deel van de energie die je nodig hebt zelf op. Je bespaart dus jaarlijks een bepaald bedrag op je energierekening of elektriciteitsfactuur.

Natuurlijk wil je die investering graag terugverdienen. Je wilt daarom graag weten hoe het zit met de terugverdientijd van zonnepanelen. Die terugverdientijd is afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard wil je graag weten welke factoren dat zijn.

Offerte zonnepanelen

Tien factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen bepalen

 1. De belangrijkste factor is de prijs dat je voor de zonnepanelen hebt betaald. Heb je kwalitatief goede zonnepanelen gekocht tegen een scherpe prijs? Dat heeft natuurlijk een gunstige invloed op de terugverdientijd.
 2. Wellicht weet je dat zonnepanelen gelijkstroom opwekken. De door jou gebruikte apparaten werken echter allemaal op wisselstroom. De gelijkstroom kan met een omvormer worden omgezet is wisselstroom. Ook het door jou betaalde bedrag voor de omvormer is van invloed op de terugverdientijd.
 3. Wellicht was de prijs van je zonnepanelen inclusief installatie van de zonnepanelen. Heb je de installatiekosten afzonderlijk betaald? Dan moet je ook met die factor rekening houden,
 4. Hoe lang gaan de door jou aangeschafte zonnepanelen mee? Geschat wordt tussen de 25 en 30 jaar.
 5. Ook de levensduur van de omvormer is van belang. Waarschijnlijk gaat de omvormer circa 10 jaar mee. Vervanging is dus waarschijnlijk noodzakelijk.
 6. Uiteraard is de kwaliteit van de zonnepanelen ook een belangrijke factor. Zonnepanelen van A-kwaliteit zijn wel duurder, maar ze gaan wel langer mee.
 7. Zonnepanelen wekken een bepaalde hoeveelheid energie op. Energie kost geld, dus de zonnepanelen hebben jaarlijks een bepaalde opbrengst. Het is mogelijk om de te verwachten jaaropbrengst te berekenen.
 8. Het door een zonnepaneel op te wekken vermogen wordt ieder jaar minder. Dit wordt de degeneratie van zonnepanelen genoemd. De jaarlijkse degeneratie is niet voor ieder zonnepaneel gelijk. De degeneratie kan 0,5% per jaar zijn. Er zijn echter ook zonnepanelen met een jaarlijkse degeneratie van 2%.
 9. De stroomprijs is een onzekere factor. Immers, de stroomprijs kan stijgen of dalen. Bij een jaren achter elkaar stijgende stroomprijs worden de terugverdientijd uiteraard korter.
 10. Het weer is een onvoorspelbare factor. Zonnepanelen wekken veel energie op als de zon schijnt en als de temperatuur niet hoger is dan 25 graden. Natuurlijk wekken zonnepanelen ook bij temperaturen boven de 25 nog een behoorlijke hoeveelheid energie op. Het rendement neemt echter wel iets af. En als het bewolkt is? Gelukkig leveren zonnepanelen ook stroom als het bewolkt is.

Offerte zonnepanelen

Hoe snel verdien je de zonnepanelen terug?

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan wil je natuurlijk weten wat ongeveer de terugverdientijd is. Een relatief korte terugverdientijd en een lange periode dat je gratis energie kunt opwekken maakt het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijk. Wat is ongeveer de terugverdientijd van zonnepanelen?

Stel je hebt voor €5.000 (inclusief btw) 13 zonnepanelen op je dak laten installeren. Jaarlijks wordt door die zonnepanelen circa 3.400 kWh stroom opgewekt. Je kunt dan berekenen welk bedrag je dan per jaar bespaart. Stel de elektriciteitsprijs is 0.40 cent per kWh ( gemiddeld tarief december 2023 ). Dan is de jaarlijkse besparing €840 euro.

Dit bedrag kan, afhankelijk van het dalen of het stijgen van de elektriciteitsprijs, lager of hoger zijn. Bij een gelijkblijvende energieprijs is de terugverdientijd langer. Je kunt de kosten van de zonnepanelen dus in circa 6 jaar hebben terugverdiend. Uiteraard vergeet je niet om de betaalde btw terug te vragen. Dan bedraagt de terugverdientijd slechts 5 jaar. Bij zonnepanelen met een levensduur van circa 25 jaar heb je dus ongeveer 19 jaar gratis stroom. Immers, je hebt geen variabele kosten en ook geen kosten aan het reinigen van zonnepanelen.

Offerte zonnepanelen

De terugverdientijd van de omvormer

De door jou aangeschafte zonnepanelen werken niet zonder omvormer. De levensduur van een omvormer is ruim 10 jaar. Je moet de omvormer dus hoogstwaarschijnlijk tussentijds vervangen. Stel je moet de omvormer na 12 jaar vervangen. De zonnepanelen heb je dan inmiddels ruimschoots terugverdiend. Een nieuwe omvormer kost circa €1.000. Deze nieuwe omvormer verdien je in circa twee jaar terug.

Factoren die de opbrengst van zonnepanelen bepalen

De terugverdientijd van zonnepanelen is onder andere afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen, dus van het aantal kilowattuur (kWh) stroom dat door de zonnepanelen wordt opgewekt. Een hogere opbrengst betekent een kortere terugverdientijd. Een aantal factoren spelen een rol bij de te verwachten opbrengst van zonnepanelen:

 • Van belang is het aantal zonuren. In België verschilt dit aantal per locatie. De Belgische kust heeft het hoogste aantal zonuren. Dicht bij de Duitse grens is het aantal zonuren het laagst.
 • Ook de oriëntatie ten opzichte van de zon is van belang. Direct op het zuiden geplaatste zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst. Bij zonnepanelen die richting het oosten of westen zijn gericht, is het rendement circa 18% lager.
 • De voor een optimale opbrengst optimale hellingshoek is tussen 35 en 45 graden. Natuurlijk kunnen zonnepanelen ook op schuine daken met een heel andere hellingshoek worden geplaatst. De minimale mogelijke hellingshoek is 20 graden en de maximale hellingshoek is 60 graden. De te verwachten opbrengst van de zonnepanelen is dan maximaal 6% lager.
 • Doorgaans zijn zonnepanelen in één of meerdere series met elkaar geschakeld. De opbrengst wordt dan beïnvloed door schaduwvorming. Ook de schaduw van bijvoorbeeld dakkapellen of schoorstenen is van invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.
 • Het technisch rendement is ook niet onbelangrijk. Kwalitatief goede zonnepanelen hebben hoogstwaarschijnlijk een hoger opgewekt vermogen en dus een hogere opbrengst. Ook neemt het door deze zonnepanelen opgewekte vermogen in de loop der jaren waarschijnlijk minder snel af.

Offerte zonnepanelen

Ook interessant