Dressing op maat: prijs, soorten, tips & advies

Kun jij nooit je kleren terugvinden of laat je ze altijd overal rondslingeren? Met een dressing op maat zorg je voor een georganiseerde kledingkast en kun je altijd alles terugvinden. Wij geven je alvast wat tips en advies als je overweegt om een dressing op maat te plaatsen.

Waarom kiezen voor een dressing?

Een dressing is ideaal als je snel op zoek moet naar die mooie broek die je nodig hebt voor een congres of dat mooie jurkje dat zo goed past bij de dresscode van een belangrijk diner. Maar niet alleen kledij, ook schoenen, kleding-accessoires en juwelen kan je er makkelijk wegbergen. Naast dat je alles makkelijk terug kunt vinden, ziet de kamer er ook meteen geordend en gezellig uit. Of je nu een open dressing, gesloten dressing of een ingemaakte dressing wilt, het kan allemaal. Je creëert zo altijd de perfecte kasten die voldoen aan jouw noden. Bovendien is de plaatsing van dressingkasten op maat een goede investering. Je verhoogt de waarde van je woning, ideaal als je de woning wenst te verkopen.

Kleding niet geordend? Dan is het tijd voor een dressing op maat

Standaard dressing of op maat gemaakt?

Lijkt een dressing je leuk, maar heb je niet zoveel creativiteit om te bepalen hoe je de dressing in wilt richten? Het is mogelijk om een standaard dressing uit te zoeken, waarbij er genoeg keuze tussen zit, zodat er ook een leuke dressing is die past bij jou. Ga je all-the-way, wil je juist een unieke dressing en met ééntje met vele extra’s? Dan is een op maat gemaakte dressing wat voor jou. Of je nu een op maat gemaakte plaatst of een standaard dressing, de grootte van je dressing bepaal je door de hoeveelheid spullen dat je erin kwijt wilt.

Offerte dressing op maat

Oneindig aantal mogelijkheden

Je hebt dressings in allerlei verschillende vormen en maten. Zo kun je kiezen voor veel open vakken, waar je al je mooie sieraden en t-shirts uit kunt stallen, maar kun je ook kiezen voor een paar gesloten compartimenten. Hierachter kun je bijvoorbeeld je jassen of vesten ophangen. Het voordeel van gesloten compartimenten is dat het niet zo netjes hoeft te liggen, niemand die het ziet. Bij open vakken moet je iets beter je best doen, maar ziet je kamer er wel meteen mooi uit. Een dressing met open én gesloten vakken is natuurlijk ook altijd mogelijk. Het kan zijn dat je jouw ondergoed graag uit het zicht legt, maar je mooie jurken wel wilt tonen. Je kan oneindig kasten op maat met of zonder ladekasten, schuifdeuren, draaideuren… met elkaar combineren.

Gesloten dressing op maat met open schoenenkast

Tips bij het kiezen van een dressing

Houd bij het kiezen van open en gesloten vakken voor je dressing altijd rekening met de lichtinval van de kamer. Als je een dressing wilt in een kamer met veel ramen en er dus veel zonlicht naar binnen komt, is het verstandig om het aantal open vakken in je dressing te beperken. Door zonlicht verkleuren je kleren en dat is zonde. Heb je een kleine kamer waar je een dressing wilt bouwen? Kies dan juist voor veel open vakken, omdat je kamer hierdoor optisch groter oogt. Houd ook rekening met de diepte. Als de vakken te diep zijn dan krijg je dat je veel ruimte verliest.

Offerte dressing op maat

Soorten dressings

Er bestaan tal van soorten dressings of dressingkasten op maat. Je kiest een dressing aan de hand van de beschikbare plaats, aantal weg te bergen items en het budget. De stijl bepaal je zelf, een stijl die past bij de rest van jouw woning, opteer je voor de plaatsing van een hedendaagse, moderne dressing op maat of voor een romantische / klassieke dressing op maat?

1. Open dressing op maat

Bij een open dressing zijn de meeste kasten niet afgesloten door kastdeuren. Je ziet als het ware de meeste kledij en accessoires liggen. Dit is handig als je snel iets wilt uitkiezen. Het voordeel van deze soort dressing is dat het totale kostenplaatje goedkoper zal uitvallen dan de prijs van een gesloten dressing. Het nadeel is dan weer dat buitenstaanders alles zien liggen en dat er meer stof in de kasten terechtkomt. Je kan dit oplossen door bijvoorbeeld de dressing van de kamer te scheiden door middel van een glazen schuifdeur. Zo is directe inkijk niet mogelijk maar geniet je er zelf wel van éénmaal je in de dressingkamer staat.

Offerte open dressing op maat

Open dressing

2. Inloopdressing op maat

Op televisie zie je altijd grote mooie huizen voorbijkomen met gigantische inloopkasten. Met een inloopdressing creëer je hetzelfde effect. Je kunt de kasten op maat laten maken, waardoor je niet per se het ontzettend grote huis hoeft te hebben als je weleens op televisie voorbij ziet. Zo’n huis is niet voor iedereen weggelegd, maar een mooie inloopdressing wel. Je “loopt” als het ware doorheen jouw dressing van de éné naar de andere plaats. De inloopdressing kan gemaakt worden door een combinatie van open en gesloten maatkasten.

Offerte inloopdressing op maat

Inloopdressing in hout op maat

3. Gesloten dressing op maat

De gesloten dressing is voorzien van maatkasten, waarbij je alles netjes kan afsluiten. Hierdoor blijft alles mooi uit het zicht. De gesloten dressing zorgt voor meer rust in de kamer. De gesloten dressing wordt meestal gekozen als de kasten vanuit de gang, badkamer of slaapkamer zichtbaar zijn. Het grote voordeel is dat je kledij en accessoires minder voor stof vatbaar zijn. Niet onbelangrijk als je een zeer grote dressing op maat laat maken. Het is een hele klus om alles proper te maken. De gesloten dressing kies je ook het best als er veel lichtinval in de kamer is. Omdat je alles kan afsluiten is verkleuring van kledij en schoenen uitgesloten. Het nadeel is de prijs.

Offerte gesloten dressing op maat

Dressing op maat met schuifdeuren

Ingemaakte dressingkasten

Wens je kleding en schoenen op te bergen op een minder voor de hand liggende plaats? Op een plaats waar je niet een standaard kledingkast kan plaatsen? Wens je alles mooi te laten aansluiten en te laten passen in de kamer? Opteer dan voor ingemaakte kasten op maat. Zo benut je voor 100% de beschikbare plaats voor het opbergen van jouw kledij. Denk maar aan ingemaakte kasten op zolder. Zaken opbergen in zolderkamers onder een hellend dak is niet altijd eenvoudig. Meestal wordt geopteerd om een ingemaakte dressing op maat of opbergkasten op maat onder het schuin dakvlak te plaatsen. Je kan kiezen of je opteert voor open of gesloten ingemaakte kasten.

Offerte ingemaakte kasten op maat

Ingemaakt dressingkast op maat met glazen schuifdeuren

Dressings met extra’s

Dressings komen nu met vele extra’s, zoals spiegels zodat je jezelf kunt zien in dat mooie jurkje dat je net gekocht hebt. Ook is het mogelijk om een dressing in te richten met indirecte led-verlichting met sensoren, waardoor je altijd kunt zien wat er in je kast ligt. Of kies voor een verborgen ruimte waar je de mooiste juwelen of belangrijke papieren in kunt bewaren. Lekker veilig. Je kunt ook kiezen voor een centraal eiland in het midden van je dressing om bijvoorbeeld je kleding op te vouwen. Maak je dressing zo speciaal als jij dat wilt.

Richt je dressing opnieuw in

Ben je na een aantal jaar alweer uitgekeken op je dressing? Dan hoef je niet meteen naar de winkel te rennen en hier heel veel geld aan uit te geven. Je kunt ervoor kiezen om wat meer vakken open of juist gesloten te doen, zodat je dressing ineens weer een totaal andere look heeft. Ook andere kleren geven de open vakken van de dressing weer een totaal andere look. Ga dus eerst shoppen voor kleren, voordat je op zoek gaat naar een nieuwe dressing. Of kies een van de vele extra’s, zodat je dressing weer een compleet andere uitstraling krijgt.

Offerte dressing op maat

Prijs dressing op maat

Het is zeer moeilijk om richtprijzen weer te geven aangezien alles maatwerk is. Toch dien je te rekenen op een kost tussen €450 – €850 ( excl. btw & plaatsing ) de lopende meter voor een open dressing op maat. Opteer je om alles af te sluiten en gebruik te maken van schuifdeuren en draaideuren, dan kan het benodigd budget makkelijk verdubbelen.

Er zijn een aantal factoren die grotendeels de prijs van een dressing op maat zullen bepalen. Denk maar aan:

 • Afmeting dressing
  Uiteraard zal de afmeting van de dressing de prijs grotendeels bepalen. Ga goed na hoeveel kleding je wenst op te bergen. Hou ook rekening met winter- en zomerkleding. Het is algemeen geweten dat dure kleding langer bewaard zal worden. Zorg daarom voor iets meer opbergruimte dan dat je standaard nodig hebt.
 • Gebruikte houtsoort
  Meestal wordt een dressing op maat in hout opgetrokken. De meeste houten dressings worden opgetrokken in MDF. Wie van iets meer luxe houdt, kan opteren voor de plaatsing van een volhouten dressing zoals een eiken dressing. Je dient hier rekening te houden met de verdubbeling van het budget.
 • Aantal planken
  Een houten dressing wordt opgetrokken in verticale houten staanders en horizontale houten legplanken. Hoe meer compartimenten en lades je wenst, hoe meer maatwerk komt kijken. Dit drijft de prijs enorm op. Als je de prijs van een dressing wenst te drukken, probeer dan te werken met iets dikkere staanders en legplanken. Zo kan je grotere afstanden overbruggen en dien je minder hout te gebruiken.
 • Opties
  Zoals hierboven besproken, kan je een dressing voorzien van allerlei toeters en bellen. De plaatsing van spiegels op maat, dassenhouders, uitschuifbare schoenenrekjes, ingewerkte LED-verlichting, uitschuifbare plooiplanken, handgrepen, kledij liften & kledij bars… zorgen voor extra kosten. Bedenk goed of je alles wel gaat altijd zal gebruiken.
 • Schuine zijdes
  Wie maatkasten onder een schuin zijde laat maken, zal meer betalen dan standaard maatwerk.
 • Levering en montage
  Als je een dressing op maat koopt, ga dan goed na of de levering en de plaatsing van de dressing in de prijs is inbegrepen. Kijk ook goed na hoeveel garantie je krijgt.

Er zijn tal van schrijnwerkers die werken met een softwareprogramma om jouw droomdressing te ontwerpen. Meestal worden de kasten in modules uitgewerkt om de prijs te drukken. Zij nodigen je uit in hun toonzaal om de mogelijkheden te bekijken. Je kan tegenwoordig ook online jouw dressing ontwerpen. Via verschillende websites kan je zelf je dressing op maat maken.

Vergelijk verschillende offertes

Ga in gesprek met verschillende aanbieders en vraag meerdere offertes aan. Kijk naar de mogelijkheden voor een dressing op maat en kies de maatkast op maat die aan jouw wensen en budget voldoet.

Hoeveel kost jouw dressing op maat?

Nood aan een dressing op maat? Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de hoeveel een dressing kost. Vergelijk hier tot 4 offertes van schrijnwerkers uit je buurt, gespecialiseerd in meubelen op maat.

Offerte dressing op maat

Ook interessant